Pirmadienį buvo paskelbta, kad „Žalgiris“ pasinaudoja M. Blaževičiaus sutartyje numatyta sąlyga ir išperka žaidėją. Su krepšininku Lietuvos čempionų klubas sudarė trejų metų trukmės sutartį.

„Manęs toks perėjimas nenustebino. Tas vaikis pradėjo karjerą Sostinės krepšinio mokykloje. Mačiau pirmuosius jo žingsnius, kaip jis įsitvirtino, mačiau jo kovingą charakterį, kaip jis stumdė Paulių Jankūną, kai žaidė „Rytas“ su „Žalgiriu“. Man atrodo, kad Šarūnui Jasikevičiui Mareko autoritetų nepaisymas ir kovingumas paliko didelį įspūdį. Jis paprasčiausiai tinka Šaro sistemai“, – Krepsinis.lt sakė Sostinės krepšinio mokyklos įkūrėjas Andrius Čerškus.

Anot jo, norinčiam žaisti NBA krepšininkui daug geresnis kelias yra būti Eurolygos komandos dalimi: „Taip jis bus matomas, o be to, turės tokius treniruočių partnerius kaip P. Jankūnas ir kiti žalgiriečiai. Tai daug aukštesnio kalibro žaidėjai nei čia, Vilniuje, kur komanda žais trečioje pagal pajėgumą Europos krepšinio lygoje. Esu 100 proc. įsitikinęs ir net neabejoju, kad išpirka „Žalgiriui“ atsipirks“.

Paklaustas, kiek dar sąmyšio ir prieštaringų reakcijų kyla dėl to, kad „Ryto“ marškinėlius žaidėjas keičia į principinio varžovo – „Žalgirio“, A. Čerškus numojo ranka.

„Nebėra tos priešpriešos Vilnius – Kaunas. Antanas Kavaliauskas tai darė, ir anksčiau buvo tų migracijų. Prisiminkite Robertą Javtoką, Steve'ą Woodberry, Kęstutį Marčiulionį, Vidą Ginevičių ir kitus. Nebėra taip, kad „Žalgiris“ ir „Rytas“ būtų dvi lygiavertės komandos. „Žalgiris“ – kelis kartus stipresnis ir žaidėjai renkasi stipresnę komandą. „Ryto“ klubą paliko būrys jaunimo, tai daug ką pasako apie klubo darbą“, – pastebėjo Sostinės krepšinio mokyklos įkūrėjas.

Ar neliūdna, kad geriausi sostinės talentai palieka Vilnių ir keliasi kitur?

„Liūdna, kad tokia situacija. Kai klubas bus skaidrus, bus sąžiningi klubo vadovai, tai ir žaidėjai norės likti. Tie ėjimai su treneriais, skolos ir vėluojantys atlyginimai žaidėjų nemotyvuoja. Turi keistis klubo struktūra, dalininkai ir vadovai, tuomet galėsime Vilniuje krepšinį statyti iš naujo“, – priekaištų nestokojo A. Čerškus.

M. Blaževičius tvirtu pagrindinės Vilniaus komandos žaidėju tapo praėjusiame sezone. Europos taurės turnyre jo statistika siekė 4,1 taško ir 3 atkovotus kamuolius. Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) 207 cm ūgio „centras“ vidutiniškai rinko po 7 taškus ir 3,3 atkovoto kamuolio. 2018 metais su „Ryto“ jaunimo komanda jis laimėjo Eurolygos jaunimo turnyrą.

„Mes privalome gerbti tokį M. Blaževičiaus ir jo atstovų pasirinkimą, – kalbėjo „Ryto“ direktorius Rolandas Jarutis. – Sutartyje buvo numatytas punktas dėl išpirkos, ir žaidėjas juo pasinaudojo. Marekui ateinantį sezoną buvo numatytas svarbus vaidmuo. Ir mes esame tikri, kad geriausios sąlygos tobulėti jaunam žaidėjui yra „Ryto“ organizacijoje. Nuoširdžiai linkime Marekui sėkmės tolimesnėje karjeroje, nes jis Vilniaus krepšinio auklėtinis.“

„Žalgiryje“ M. Blaževičius yra trečias naujokas. Prieš tai rankomis sukirsta su Tomu Dimša ir Steve‘u Vasturia.

Sostinės krepšinio mokyklos treneris Tomas Purlys Krepsinis.lt kalbėjo, kad paprastai žaidėjas renkasi, kur jam ir jo agentui atrodo geriau.

„Žinoma, jei esi iš Vilniaus, širdis krypsta į savo mylimą klubą ir, jei jau pirmais metais savo mylimą klubą palieki, tai nemanau, kad tai yra žaidėjo problema. Augustas Marčiulionis dar yra dvyliktokas, normalu, kad jis lieka komandoje, bet jei visi kiti palieka Vilnių, tai negalima sakyti, kad visi yra kvailiai. Gal kažkas negerai gal su klubu? O kaip kitaip?“ – retoriškai klausė T. Purlys.

Treneris pastebėjo, kad jauną žaidėją finansinės sąlygos tikrai turėjo tenkinti, o ir su naujuoju treneriu Donaldu Kairiu jis dar negalėjo turėti jokių konfliktų.

„Tikrai nepadėjo tai, kad „Rytas“ kitą sezoną žais FIBA Čempionų lygoje. Kur šis turnyras, o kur Eurolyga. Žaidėjas tikrai rinksis aukštesnę lygą, – tęsė pašnekovas. – Apskritai tokio kalibro žaidėjas vis tiek galvoja apie aukščiausią pakopą – NBA. Matyt, jis sieks žaisti aukštesniame lygyje, pas geresnį trenerį ir kokybiškai treniruotis. Neaišku, kaip bus Šarūnu Jasikevičiumi, bet „Žalgiris“ tikrai geresnė organizacija, žaidėjai čia pakyla į aukštesnį lygį. Marekas nori kiek galima daugiau patobulėti ir renkasi, kur jam geriau“.

T. Purlys neabejojo, kad M. Blaževičius yra nepaprastai perspektyvus žaidėjas: „Marekas yra 2001 metų aiškus Lietuvos rinktinės lyderis. Pagal metus, kiek teko girdėti, labai stiprus ir turi daug potencialo. Kiek vėliau tobulės, parodys laikas, bet kad jis potencialiai gali žaisti jei ne NBA, tai bent Eurolygoje, neabejoju. Lietuvos rinktinėje turime daug „centrų“, bet vieną dieną jis drąsiai gali „iššauti“. Dar svarbu charakteris – kiti turi nemažai potencialo, bet yra be charakterio“.

Delfi trumpai
18-metis Marekas Blaževičius yra „Talentų U15 kartos narys, Ramūno Šiškausko taurės nugalėtojas, Lietuvos jaunimo rinktinių narys.
2018 metais tapo Eurolygos jaunimo turnyro ir MKL čempionu
Nuo 2018 metų – LKL klubo Vilniaus „Rytas“ krepšininkas (nuo 2018 m.), MKL čempionas (2018 m.).
Marekas – SKM auklėtinis nuo 2008 iki 2015 metų

Buvusių Vilniaus „Ryto“ aukštaūgių Roberto Javtoko ir Antano Kavaliausko pėdomis pasekęs ir į principinių priešininkų stovyklą persikėlęs Marekas Blaževičius sostinės aistruolių akimis peržengė raudoną liniją.

Ne kartą praėjusiame sezone po rungtynių jauniausio komandos nario pavardę skandavusi „B tribūna“ nusigręžė nuo 18-mečio vidurio puolėjo, kuomet šio sutartį išpirko Kauno „Žalgiris“.

Pirmadienį vakare nuskambėjus žiniai apie įvykusį sandorį, aktyviausių Vilniaus klubo gerbėjų grupuotės paskyra socialiniame tinkle netruko sureaguoti.

Į ją patalpinta klounu „perrengto“ M. Blaževičiaus nuotrauka – be papildomų komentarų.

Pats sostinės talentas, komentuodamas savo karjeros permainas, neslėpė, jog rengėsi išvykti į užsienį. Neoficialiomis žiniomis, jo paslaugomis domėjosi Krasnodaro „Lokomotiv“ (Rusija) klubas, nors M. Blaževičius nesukonkretino, kuri ekipa buvo toliausiai pasistūmėjusi derybose.

„Tai buvo tikrai sunkus sprendimas, nes viena koja jau buvau užsienyje. Bet tada paskambino R. Javtokas, buvau susitikęs su treneriu. Tai viską pakeitė į tą pusę, kur esame dabar. Manau, kad tai bus geras sprendimas“, – bendraudamas su „Žalgiris TV“ kalbėjo M. Blaževičius.

Anot jo, didelę įtaką sprendimui turėjo Š. Jasikevičiaus parodytas dėmesys.

„Įspūdį paliko žmogaus savybės ir visų pirma – atvirumas. Taip pat tai, kaip nerealiai jis supranta krepšinį ir kiek iš tikro paprastas žmogus jis yra. Galbūt šalia aikštės jis atrodo piktas, ant visų rėkia, bet iš tikro yra paprastas ir nuoširdus žmogus“, – svarstė į Lietuvos rinktinės stovyklą šiemet pirmą kartą pakviestas žaidėjas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)