Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis paaiškino, kad šitas įstatymas turėtų įsigalioti nuo rugpjūčio 1 dienos.

„Jis savaime reikš, kad tam tikri dalykai, kaip šiuo atveju – pliažas, ten būti negalėtų. Kokia institucija įgyvendins tą įstatymą, pasakyti negalėčiau – policija ar kažkas kitas, tai priklausys, kaip pasiskirstys institucijos savo atsakomybėmis dėl įstatymo įgyvendinimo.

Bet manau, kad savivaldybė pati sugebės tą problemą panaikinti, nes įstatymas savaime sako, kad tai, kas dabar yra, prieštarautų moralės principams“, – prieš Seimo posėdį žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Jis teigė nematąs požymių, kad prezidentas vetuotų įstatymą.

„Kiek esu girdėjęs prezidento nuomonę, ji sutampa su mūsų nuomone“, – sakė R. Karbauskis.

Landsbergis paaiškino savo motyvus

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis prieš posėdį buvo apsisprendęs balsuoti prieš įstatymo projektą.

„Aš manau, kad tai yra abipusė viešųjų ryšių akcija, kuri neatneša nei daugiau supratimo apie istorinę atmintį, nei daug kuo prie miesto gražinimo prisideda. Nemanau, kad išmintinga yra dalyvauti tokiame dviejų politinių jėgų žaislinių kastuvėlių mūšyje“, - sakė G. Landsbergis.

Vėliau jis patikslino turįs mintyje valstiečius žaliuosius ir Laisvės partiją.

Partijos pirmininkas neatmetė, kad dalis TS-LKD frakcijos narių gali palaikyti sprendimą.

„Frakcijoje yra žmonių, kurie galbūt palaikys tą projektą. Taip jau yra įprasta“, - kalbėjo G. Landsbergis.

Priėmimo stadijoje - netikėtas sprendimas

Seimas priėmimo stadijoje įtraukė Seimo narių Povilo Urbšio, Vilijos Aleknaitės-Abramikienės, ir dar kelių jų kolegų siūlymą dėl Vyties skulptūros įrengimo. Už balsavo 77 Seimo nariai, prieš – 6, susilaikė 11 parlamentarų.

„Užsirašiau kalbėti už, turėdami viltį, kad Lietuvos Respublikos Seimas pritars Vyčio akcentui Lukiškių aikštėje. Aš labai džiaugiuosi, kad neklydau, ir ramia sąžine dabar galėsiu balsuoti už. Tačiau man yra labai liūdna, kad tokius dalykus tenka ilgai svarstyti Parlamente. Kolegos, deja tai rodo kultūrinį mūsų politinės bendruomenės, o gal ir tautos, silpnumą. Tai rodo, kad mes neturime vieningo istorijos naratyvo“, - kalbėjo V. Aleknaitė-Abramikienė.

Prieš projektą pasisakiusi Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė kalbėjo, kad tai yra absurdiškas ir galimai antikonstitucinis bandymas įvesti tiesioginį Seimo valdymą Lukiškių aikštėje.

„Paplūdimys neturėjo būti jokia provokacija. Tai tiesiog turėjo būti nedidelė savivaldos iniciatyva, nedidelis projektas, skirtas vilniečių ir miesto svečių šeimoms. Lygiai toks pats – kaip yra žiemą čiuožykla Lukiškių aikštėje. Tačiau jis parodė mūsų fundamentalius skirtumus tarp mūsų santykio su istorija. Vieni jos atminimą siekia reguliuoti įstatymais ir biurokratija, siekia įtvirtinti vieninintelį teisingą atminties kelią. Kiti siūlo ieškoti istorijos santykio su dabartimi ir ateitimi“, - kalbėjo A. Armonaitė.

Po balsavimo kalbėjęs TS-LKD frakcijos narys Vytautas Juozapaitis yra įsitikinęs, kad priimtu sprendimu nepažeidžiamos savivaldos teisės.

„Atvirkščiai, Seimas pagaliau įteisino tai, ką ne vienu nutarimu buvo pasižadėjęs padaryti. Kita vertus, ar pasikeis nuo to padėtis šiandien Lukiškių aikštėje? Labai tuo abejoju, kaip ir kiekvienas, kuris supranta, kad šitas įstatymo priėmimas nepanaikina nei tos smėlio dėžės, nei to, kas ten vyksta. Bet tai jau turbūt politikų atsakomybės ir tolesnių jų veiksmų klausimas“, - kalbėjo V. Juozapaitis.

Pagal frakcijas, už įstatymo projektą balsavo 40 valstiečių-žaliųjų frakcijos narių (9 nedalyvavo), 16 TS-LKD frakcijos narių (2 balsavo prieš, 1 susilaikė, 17 nedalyvavo), aštuoni socialdarbiečiai (3 nedalyvavo), penki Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškų šeimos sąjungos nariai (3 nedalyvavo).

Sprendimas dėl pliažo įžiebė aštrias diskusijas

Vilniaus savivaldybės sprendimas įrengti dirbtinį paplūdimį Lukiškių aikštėje įžiebė aštrias diskusijas tiek visuomenėje, tiek tarp politikų. Seimo valdantieji, registravo įstatymo projektą, kad aikštės memorialiniai akcentai turėtų būti skirti laisvės kovoms. Dalis politikų tvirtina, kad taip parodyta nepagarba laisvės kovos dalyvių atminimui, priminė BNS.

Prezidentas Gitanas Nausėda taip pat kritikavo sostinės sprendimą, sakydamas, kad paplūdimiui galėjo būti rasta tinkamesnė vieta.

Meras Remigijus Šimašius tvirtina, kad paplūdimys Lukiškių aikštėje įrengtas suteikiant galimybę džiaugtis iškovota laisve ir „švęsti tai, kad esame laimėtojai savo laisvės kovoje“. Jo nuomone, Seimo projektas yra pernelyg miglotas, todėl neįpareigos paplūdimio pašalinti ir jis turėtų aikštėje išlikti iki rudens.