Švedijos tarnyba atliko SEB pinigų plovimo prevencijos mechanizmų, veikusių nuo 2015 iki 2019 m. pirmojo ketvirčio tyrimą Estijos, Latvijos ir Lietuvos filialuose.

Tarnybos teigimu, SEB nepavyko nustatyti ir suvaldyti pinigų plovimo rizikas, susijusias su kai kuriais banko klientais.

„Nepaisant padidėjusios pinigų plovimo rizikos Baltijos šalyse, bankas laiku nesiėmė pakankamų priemonių“, – sakė Finansų priežiūros tarnybos vadovas Erikas Thedeenas.

Atsakydama į tai, SEB nesureikšmino sankcijos rimtumo, sakydama, kad šis tarnybos pranešimas apie pažeidimus „yra žemesnio laipsnio nei administracinė nuobauda, kuris yra skiriamas, kai pažeidimas nėra laikomas rimtu“.

„FSA taip pat nusprendė skirti SEB 1 milijardo Švedijos kronų baudą, kuri sudaro apie 14 procentų maksimalios sumos, kurią FSA gali skirti šiuo atveju, taip pat įsakymą imtis tam tikrų priemonių pagerinti savo operacijų stebėjimą. Dabar SEB išanalizuos šį sprendimą. Mes visada stengiamės laikytis dabartinių įstatymų ir aukštų vidaus standartų bei nuolat tobuliname banko galimybes užkirsti kelią įtariamiems pinigų plovimui ir kitokiems finansiniams nusikaltimams, juos nustatyti ir pranešti apie juos. Šis darbas yra svarbiausias prioritetas ir niekada nesibaigs, juolab kad nusikalstamumas nuolat atranda naujų būdų “, – komentavo prezidentas ir generalinis direktorius Johanas Torgeby.

Banko teigimu, visos Švedijos ir Baltijos šalių priežiūros institucijos jau užbaigė savo atliktus SEB pinigų plovimo prevencijos mechanizmų tyrimus.

Oficialioje Finansų inspekcijos ataskaitoje daugiausiai dėmesio tenka SEB padaliniui Estijoje. Pats bankas pernai pripažino, kad per padalinius Baltijos šalyse 2005-2018 m. prasisuko milijardinis neaiškios kilmės pinigų srautas. Liūto dalis – net 25,8 mlrd. eurų – teko SEB padaliniui Estijoje.

Netikėta SEB išpažintis apie įtartinus pinigų kiekius pasirodė diena prieš tarptautinį tyrimą, kurį su partneriais Baltijos šalyse (tarp jų – ir „Siena“) atliko Švedijos televizija SVT. Remiantis nutekėjusiais Ūkio banko duomenimis, tyrimas parodė, jog per SEB galėjo plaukti nešvarūs ir net krauju aptaškyti pinigai iš Rusijos. Šį tyrimą rasite čia.