G. Nausėda ketvirtadienį pasirašė dekretą, kuriuo pasiūlymas teikiamas Seimui, pranešė prezidentūra.

„Kartu su komanda dirbdamas Lietuvos regionuose, pastebėjau, kad savivaldybės patiria finansinių sunkumų, priverstos dengti visas išlaidas, susijusias su elektros oro linijų perkėlimu. Dėl to pasidaro sunkiau modernizuoti gatvių apšvietimą ar vykdyti kitus svarbius projektus“, – pranešime sakė šalies vadovas.

Pataisomis siūloma nuo 100 iki 50 proc. sumažinti išlaidų dalį pageidaujantiems rekonstruoti ar perkelti linijas, įrengtas anksčiau nei prieš 20 metų ir kliudančias statyboms ar kitiems darbams.

Taip pat siūloma įteisinti galimybę skubiai rekonstruoti ar iškelti įrenginius, kai įmonė darbus atlieka savo lėšomis.

G. Nausėda taip pat siūlo keisti elektros įrenginių prijungimo prie tinklų kainodarą, nustatant, kad 50 proc. sąnaudų padengtų nauji vartotojai. Pažeidžiami vartotojai ir toliau mokėtų 20 proc. kainos.

Dabar ESO apmoka nuo 60 iki 90 proc. naujų vartotojų prijungimo kainos, šios išlaidos dengiamos per tarifą vidutiniškai per 40 metų. Tai reiškia, kad sparčiai daugėjant naujų vartotojų ir nekeičiant jų prijungimo sąlygų, tokios investicijos daromos skirstomojo tinklo patikimumo sąskaita.

Šalies vadovas taip pat siūlo plėsti tinklus ten, kur nėra elektros vartotojų – jis siūlo įteisinti elektrifikavimą neturint statybos leidimo su sąlyga, kad darbų užsakovas padengtų 100 proc. skirstomųjų tinklų įrengimo sąnaudų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)