2019 metų balandį Klaipėdos ligoninėje moteris, pagimdžiusi kūdikį, kuriam buvo nustatytas 4 promilių girtumas, teismo kalta buvo pripažinta dar šių metų kovo 2 dieną. Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmuose tądien moteris išklausė nuosprendį, kuriuo buvo nuteista vienerių metų laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant metams ir šešiems mėnesiams. Nuosprendį moteris skundė ir tikėjosi, kad Klaipėdos apygardos teismas bus atlaidesnis jos atžvilgiu ir ją išteisins, tačiau šią savaitę Klaipėdos apygardos teisme nuteistosios advokato apeliacinis skundas buvo atmestas.

Prokuratūra praneša, kad moteris buvo nuteista už tai, kad dėl neatsargumo sunkiai sužalojo nukentėjusią naujagimę.Teismas tąkart konstatavo, kad moteris, žinodama, jog laukiasi, elgėsi nerūpestingai ir buvo visiškai abejinga kūdikio vystymosi procesui – nesilankė pas gydytojus, nesidomėjo vaisiaus raida bei galimais rizikos veiksniais, o prieš gimdymą vartojo alkoholį. Būdama apsvaigusi nuo alkoholio, moteris pagimdė naujagimę, kuriai buvo nustatyta mirtina 4, 09 promilės etilo alkoholio koncentracija ir taip sunkiai sutrikdė jos sveikatą.

Nuteistoji ir jos gynėjas nesutiko su tokiu teismo nuosprendžiu ir jį apskundė, motyvuodami, kad ji nekalta.

Apeliaciniame skunde buvo dėstoma, kad kuomet moteris vartojo alkoholį, kūdikis dar buvo negimęs, jis augo moters kūne, o iki gimdymo jo laikyti žmogumi negalima. Skunde taip pat buvo teigiama, kad moteris nusikaltimo egzistuojančio žmogaus sveikatai nepadarė, todėl negali būti kaltinama įvykdžiusi nusikaltimą žmogaus sveikatai.

Apeliacinį skundą atmetęs Klaipėdos apygardos teismas konstatavo, kad baudžiamojon atsakomybėn moteris buvo patraukta pagrįstai, o jos kaltė visiškai įrodyta bylos įrodymu visuma. Teisėjų kolegija sutiko su pirmos instancijos teismo sprendimu, kad vienintelė priežastis, dėl kurios nukentėjusiajai naujagimei buvo sutrikdyta sveikata, buvo tai, kad jos motina elgėsi nerūpestingai, prieš gimdymą išgėrė nemažą kiekį stipraus alkoholio. Tad teismas pagrįstai nustatė, kad tarp moters padarytos veikos ir atsiradusių padarinių – nukentėjusiajai padaryto sveikatos sutrikdymo – yra tiesioginis priežastinis ryšys.

Tai leido pirmosios instancijos teismui padaryti teisingą išvadą, kad nors nuteistoji nenumatė, kad dėl jos veiksmų (nemažo kiekio stipraus alkoholio vartojimo esant 37 nėštumo savaitei) gali kilti Baudžiamajame kodekse numatyti pavojingi padariniai (gali gimti naujagimė apsinuodijusi etilo alkoholiu, kuriai gali būti sunkiai sutrikdyta sveikata), tačiau pagal veikos aplinkybes ir savo asmenines savybes (pilnametė, pakaltinama, turinti gyvenimiškos patirties, žinanti, kaip turi elgtis nėščioji, t. y. lankytis pas gydytojus ir visai nevartoti alkoholio, nes yra visuotinai žinoma, kad alkoholio vartojimas nėštumo metu kenkia vaisiui ir gali jam pakenkti), turėjo ir galėjo tokius padarinius numatyti.

Ikiteisminis tyrimas dėl visuomenėje didelio dėmesio sulaukusio įvykio, kuomet Klaipėdos ligoninėje gimė kūdikis, kuriam buvo nustatytas 4 promilių girtumas, pradėtas prokuratūros iniciatyva praėjusių metų balandį. Ikiteisminis tyrimas buvo atliekamas pagal Baudžiamojo kodekso 137 straipsnio 1 dalį (sunkus sveikatos sutrikdymas dėl neatsargumo). Tyrimas buvo baigtas ir Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmams perduotas 2019 metų spalio 17 dieną.