„Manome, kad planuojamas JT įprastinių ginklų embargo panaikinimas, numatytas spalio mėnesį Rezoliucija 2231, turės didelę įtaką regiono saugumui ir stabilumui“, – bendrame pareiškime teigė ministrai.

Trijų svarbiausių Europos valstybių pareiškimas dėl Irano gali tapti skaudžiu smūgiu Teheranui, raginusiam panaikinti embargą, nepaisant JAV spaudimo išlaikyti jo galiojimą.

Draudimą Iranui parduoti ginklus, tokius kaip kovos tankai, koviniai lėktuvai, karo laivai ar raketų sistemos, numatyta laipsniškai švelninti nuo spalio mėnesio.

Irano prezidentas Hassanas Rouhani kiek anksčiau šį mėnesį paragino JT Saugumo Tarybos narius pasipriešinti JAV „sąmokslui“ pratęsti ginklų embargą.

Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija pareiškė planuojančios aptarti ginklų embargo klausimą „glaudžiai bendradarbiaudamos“ su JT Saugumo Tarybos nuolatinėmis narėmis Rusija ir Kinija.

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) Valdytojų taryba penktadienį priėmė Irano atžvilgiu kritišką rezoliuciją, raginančią Teheraną įleisti šios Jungtinių Tautų agentūros inspektorius į du savo objektus, kad būtų galima išsiaiškinti, ar tuose objektuose šio amžiaus pradžioje buvo vykdoma nedeklaruota branduolinė veikla.

Tai yra pirmoji tokia rezoliucija nuo 2012 metų, priimta stiprėjant įtampai dėl Irano branduolinės programos, nes Irano pozicija kelia vis didesnį Europos nerimą.

„Nuo 2019 metų Iranas ėmėsi branduolinės programos priemonių, kurios prieštarauja jo įsipareigojimams“, numatytiems 2015 metų susitarime, kurį Iranas pasirašė su Europos Sąjunga, JAV, Jungtine Karalyste, Kinija, Prancūzija, Rusija ir Vokietija dėl branduolinių ginklų gamybos nutraukimo, sakoma ministrų pranešime.

Pareiškime priduriama, kad Iranas „daugelį mėnesių nesuteikė agentūrai prašomos prieigos“ prie minėtų dviejų objektų.

Visgi trys valstybės pareiškė ketinančios toliau laikytis 2015 metų branduolinio susitarimo, kuriam, anot analitikų, smarkiai pakenkė JAV 2018 metais priimtas sprendimas pasitraukti.

Pasak didžiųjų Europos valstybių, kurios prieštarauja JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos „maksimalaus“ spaudimo politikai prieš Iraną, sankcijos neturėtų būti atnaujintos.

„Esame įsitikinę, kad bet koks vienašalis bandymas atnaujinti JT sankcijų taikymą turėtų rimtų neigiamų padarinių“ JT Saugumo Taryboje.

„Išliekame įsipareigoję <...> [vykdyti branduolinį susitarimą], ir norėdami jį išsaugoti, raginame Iraną atšaukti visas susitarimui prieštaraujančias priemones bei nedelsiant grįžti prie visiško susitarimo laikymosi“, – sakoma bendrame pareiškime.