Viruso plitimas. Per parą patvirtinti aštuoni nauji užsikrėtimo atvejai – daugiausia per pastarąją savaitę. Septyni iš jų patvirtinti Vilniaus apskrityje, vienas – Marijampolės apskrityje. Keturi atvejai susiję su židiniu Vilniaus Santaros klinikose, kai užsikrėtė žmonės, turėję kontaktą su gydymo įstaigos darbuotojais.

Visuomenės vertinimas. Daugiau kaip pusė Lietuvos gyventojų yra patenkinti tuo, kaip Vyriausybė sprendė koronaviruso sukeltą krizę, parodė BNS užsakymu „Vilmorus“ atlikta apklausa. Birželio 5–13 dienomis atlikto tyrimo metu 58,8 proc. respondentų sakė, kad juos tenkino centrinės valdžios veiksmai, 26,4 proc. nurodė esantys nepatenkinti, o 14,8 proc. neturėjo nuomonės. Tyrimo duomenimis, Vyriausybės veiksmais labiau patenkinti vyresni žmonės nei jaunimas. Skirtumas matyti ir pagal gyvenamąją vietą – vilniečiai Vyriausybės darbus vertina blogiau nei kitų miestų ir kaimiškų vietovių gyventojai.

Parama Armėnijai. Į Armėniją išskrido Lietuvos medikų komanda, kuri padės šaliai kovoti su koronavirusu. Medikai nuskraidinti Lietuvos karinių oro pajėgų transporto lėktuvu „Spartan“. Komandoje – vienuolika sveikatos priežiūros specialistų iš Vilniaus, Kauno ir Panevėžio. Jie turėtų dirbti dvi savaites. Armėnijai kol kas nepavyksta pažaboti viruso plitimo – iki šiol patvirtinta daugiau kaip 19 tūkst. užsikrėtimo atvejų, mirė per 400 žmonių.

Ligonių tyrimas. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sugrąžino privalomą į ligonines guldomų pacientų tyrimą nuo koronaviruso. Toks tyrimas turi būti atliktas likus ne daugiau nei 48 valandoms iki paciento stacionarizavimo. Jis gali būti atliekamas tiek pačiose gydymo įstaigose, tiek ir mobiliuose punktuose, į kuriuos žmonės, gavę siuntimą, turi registruotis patys. Praeitą savaitę ministras buvo paskelbęs, kad tiriami bus tik tie pacientai, kurie jaučia simptomus.

ES fondas. Prezidentas Gitanas Nausėda dalyvavo Europos Sąjungos vadovų videokonferencijoje dėl ekonomikos gaivinimo plano, reaguojant į koronaviruso krizę. Vadovai apsikeitė nuomonėmis dėl Europos Komisijos pasiūlymo rinkose pasiskolinti 750 milijardų eurų, kad šiomis lėšomis būtų galima padėti nuo pandemijos nukentėjusioms šalims, tačiau nesutarimai dėl fondo dydžio ir lėšų paskirstymo išliko. Iš naujojo fondo Lietuvai siūloma 6,3 mlrd. eurų. Iš jų 3,9 mrd. eurų sudaro subsidijos, o 2,4 mlrd. eurų – galimos paskolos. Derybos gyvame vadovų susitikime numatomos liepos mėnesį.

Turizmas. Į Lietuvą atvykstančių turistų srautas šiemet gali susitraukti 40 proc., vietos keliautojų – 25 proc., turizmo sektoriaus pajamos smuks apie 0,5 mlrd. eurų, prognozuoja nacionalinė turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“. Turizmo sektorius sukuria apie 3 proc. bendro vidaus produkto, tad dėl numatomo 30 proc. jo nuosmukio ekonomika susitrauks maždaug vienu procentu. Pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginti su pernai tuo pat laiku, šalies viduje keliavusių Lietuvos gyventojų skaičius sumažėjo 10,2 proc., o į užsienį – 15,3 proc.

Užsienyje:

* Latvijoje per parą nustatyti du nauji užsikrėtimo virusu atvejai, Estijoje – trys, Lenkijoje – 352, Baltarusijoje – 676.

* Italijoje atliktas nuotekų tyrimas parodė, kad koronavirusas Milane ir Turine Italijos šiaurėje buvo jau gruodį, dviem mėnesiais anksčiau nei buvo nustatytas pirmasis infekcijos COVID-19 atvejis. Italijoje užregistruota per 34,5 tūkst. su COVID-19 susijusių mirties atvejų.