Remiantis oficialiais duomenimis, naujai patvirtintų COVID-19 atvejų skaičius didėja nuo gegužės pradžios, kai buvo per parą fiksuojamų naujų užsikrėtimo atvejų skaičius buvo pasiekęs dviejų mėnesių žemumas.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Sima Sadat Lari valstybinei televizijai sakė, kad per pastarąją parą šalyje COVID-19 infekcija tyrimais nustatyta 2 615 žmonių.

Iš viso per keturis mėnesius nuo koronaviruso protrūkio pradžios šalyje užregistruoti 200 262 susirgimo atvejai.

Šie nauji atvejai yra Irano žmonių „bendradarbiavimo per pastarąsias 2–4 savaites atspindys“, sakė S. S. Lari. Ji dar kartą paragino šalies gyventojus laikytis higienos ir socialinio atstumo.

Pasak ministerijos atstovės, per pastarąją parą šalyje mirė 120 žmonių, bendras mirčių skaičius pasiekė 9 392.

Irano skelbiami oficialūs COVID-19 skaičiai skeptiškai vertinami ir pačioje šalyje, ir užsienyje. Baiminamasi, jog tikrasis mirusiųjų skaičius gali būti gerokai didesnis.

Šešios iš 31 Irano provincijų – Bušeras, Hormozganas, Kermanšahas, Kurdistanas, Sistanas ir Beludžistanas, o taip pat Vakarų Azerbaidžanas – priskiriami „raudonajai“ zonai. Tai reiškia, kad tose provincijose nustatytas didžiausias pavojus sveikatai pagal Irane naudojamą spalvinių kodų skalę.

Sveikatos apsaugos ministro pavaduotojas Hosseinas Erfanis penktadienį valstybinei televizijai sakė, kad Iranas įvedė „dinamišką socialinio atstumo“ reikalavimą.

Tai leidžia „kiekvienai provincijai savarankiškai spręsti“, kokias suvaržymo priemones taikyti.

Apie pirmuosius naujojo koronaviruso atvejus Iranas pranešė vasario 19 dieną ir pradėjo taikyti infekcijos plitimo suvaržymo priemones. Liko dirbti tik būtiniausios įmonės, buvo uždarytos šiitų šventovės.

Tačiau nuo balandžio Irane palaipsniui švelninami dėl epidemijos įvesti suvaržymai, stipriai paveikę sankcijų nualintą šalies ekonomiką.

Tai sutapo su naujų užsikrėtimo atvejų pagausėjimu, bet vyriausybė neigia, kad prasidėjo antroji epidemijos banga. Teheranas aiškina, kad COVID-19 atvejų pagausėjimą lėmė išplėsti testavimo pajėgumai.