Šis teismo sprendimas sulaukė dviejų D. Trumpo įrašų tviteryje, kuriuose jis teigė, kad AT yra šališkas konservatorių atžvilgiu ir jo sprendimai prilygsta „šūviams į veidus žmonėms, kurie didžiuojasi vadindami save Respublikonais“.

„Aš jums nesusidaro įspūdis, kad Aukščiausiajam Teismui aš nepatinku?“ – klausė jis.

JAV Aukščiausiasis Teismas ketvirtadienį blokavo prezidento bandymą nutraukti Atidėtų veiksmų atvykstančių vaikų atžvilgiu (DACA) programą, užtikrinančią apsaugą 700 tūkst. migrantų, kurie vaikystėje buvo be dokumentų įvežti į Jungtines Valstijas.

Teismas nusprendė, kad D. Trumpo sprendimas atšaukti jo pirmtako prezidento Baracko Obamos istorinę DACA programą buvo „savavališkas ir kaprizingas“, pažeidžiantis administracines procedūras.

Sprendimas priimtas penkiais balsais prieš keturis. Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Johnas Robertsas, kartu su keturiais liberalių pažiūrų teisėjais pasisakęs už D. Trumpo bandymo blokavimą, pabrėžė, kad tai nebuvo pačios DACA programos teisingumo įvertinimas.

Teisėjai teigė, kad D. Trumpo administracijos pasirinktas būdas, kuriuo ji 2017 metų rugsėjį siekė greitai panaikinti DACA, remdamasi silpnais teisiniais argumentais, pažeidė oficialias vyriausybės procedūras.

Sprendimas buvo priimtas praėjus pusketvirtų metų po to, kai prie JAV vairo stojo D. Trumpas, pažadėjęs sustabdyti beveik visą imigraciją ir išsiųsti iš šalies daugiau nei 10 mln. žmonių, kurie gyvena šalyje daugelį dešimtmečių, bet neturi legalių imigracijos dokumentų.

Vadinamoji DACA politika įsigaliojo 2012-aisiais, kai šaliai vadovavo B. Obama. Pagal ją į šalį nelegaliai vaikystėje (iki 16 metų) atvykę asmenys gali likti JAV ir mokytis ar dirbti, kas dvejus metus atnaujindami savo leidimus.

Dėl šios programos į JAV nelegaliai atvykę 800 tūkst. jaunų žmonių galėjo tęsti mokslus šalyje ir juos baigti.