Ši strategija yra pirmas tokio pobūdžio dokumentas nuo gruodžio, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė apie kosminių pajėgų įkūrimą.

„Kinija ir Rusija kelia didžiausią strateginę grėsmę dėl savo prieškosminės gynybos pajėgumų plėtojimo, testavimo ir dislokavimo“, – sakoma dokumente.

„Kinija ir Rusija yra apginklavusios kosmosą siekdamos sumažinti JAV ir sąjungininkų karinį efektyvumą ir užginčyti mūsų laisvę veikti kosmose“, – priduriama jame.

Strategijoje pabrėžiama, kad JAV sieks išlaikyti pranašumą kosmose, ypač saugodama GPS palydovus, nuo kurių priklausomi kariškiai, taip pat avarinės tarnybos, transportas ir net finansinės paslaugos.

Kinija investuoja milijardus dolerių į kosmosą ir kelia į orbitą daugybę palydovų. Pasak Pentagono, 2007 metais Pekinas taip pat sėkmingai išbandė raketos „žemė-oras“ paleidimą į palydovą.

Tuo metu Rusija vėliau šiais metais planuoja išbandyti savo sunkiąsias raketas nešėjas „Angara“ ir žengia į priekį kurdama savo naują tarpžemyninę balistinę raketą „Sarmat“.

2018 metais Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gyrėsi, kad „Sarmat“ yra vienas iš naujų rusiškų ginklų, dėl kurių NATO gynyba gali tapti nebeaktuali.

JAV, kuri atnaujina savo kosmoso tyrinėjimo programą, neseniai šventė savo pirmąjį per beveik dešimtmetį pilotuojamo erdvėlaivio skrydį, kai į Tarptautinę kosminę stotį privačios bendrovės „SpaceX“ kosminiu laivu nuskrido du astronautai.

Strategijos dokumente pabrėžiama, kad JAV „skatins dalintis našta su savo sąjungininkais ir partneriais“.