Turkijos gynybos ministerija paskelbė, kad į Šiaurės Iraką po apšaudymo raketomis ir artilerijos sviediniais, kurie smogė daugiau kaip 150 taikinių, įžengė kovos sraigtasparnių ir dronų remiami „komandosai“.

Ministerija pridūrė, kad operacija „Claw-Tiger“ buvo pradėta „neseniai padaugėjus mūsų policijos nuovadų ir karinių bazių užpuolimų“ netoli Irako sienos.

Sekmadienį Turkija vykdė aviacijos smūgius kurdų sukilėlių pozicijoms Irako šiaurėje, į kuriuos piktai sureagavo Irakas, pavadinęs juos „suverenumo pažeidimu“.

Turkų kariuomenė reguliariai vykdo operacijas prieš Kurdistano darbininkų partiją (PKK) Turkijos pietryčiuose ir šios grupuotės užnugario bazes Irako šiaurėje,

Sekmadienį vakare per operaciją „Claw-Eagle“ buvo suduota smūgių PKK bazėms Irako šiauriniuose Kandilio, Sindžaro ir Hakurko regionuose.

„Natūrali teisė“


Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano valdančiosios partijos atstovas teisino Turkijos veiksmus.

„Turkija tęsia veiksmingą kovą su terorizmu naudodamasi savo teisėmis pagal tarptautinę teisę“, – tviteryje parašė Omeras Celikas.

„Tai mūsų natūraliausia teisė ir pareiga: kovoti su teroristais, puolančiais mūsų sienas, piliečius ir saugumo pajėgas“, – sakė jis.

Nuo 1984 metų sukilimą prieš Turkijos vyriausybę tęsiančią PKK Ankara ir jos sąjungininkės Vakaruose laiko teroristine organizacija.

Per šį sukilimą, kuris atsinaujino 2015 metais žlugus dvejus metus galiojusiam ugnies nutraukimui, žuvo dešimtys tūkstančių žmonių.

Šiaurės Irako autonominė kurdų administracija atvirai neduoda leidimo PKK bazėms, bet jas toleruoja.

Irakas dėl sekmadienio reidų iškvietė Turkijos pasiuntinį Bagdade Fatihą Yildizą.

Ambasadorius tviteryje parašė informavęs Irako pareigūnus, kad Turkija „bet kur kovos su PKK“, jei Irakas „nesiims jokių žingsnių“ PKK išvaryti.