„Juodosios dėžės turėtų greitai būti išsiųstos į Prancūziją“, – per eilinę spaudos konferenciją sakė J. Trudeau. Jis pridūrė, kad savirašius vėluojama perduoti dėl koronaviruso pandemijos.

„Ir toliau su savo tarptautiniais partneriais spausime Irano režimą, kad gautume atsakymus, pasiektume teisingumą, gautume kompensacijas [aukų] šeimoms“, – sakė Kanados premjeras.

Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) keleivinis lėktuvas „Boeing 737-800“, turėjęs skristi į Kijevą, sausio 8-ąją anksti ryte buvo numuštas vos pakilęs iš Teherano tarptautinio oro uosto. Žuvo visi 176 juo skridę žmonės, įskaitant devynis įgulos narius.

Po kelių neigimo dienų šiitiška respublika prisipažino, kad jos pajėgos per klaidą numušė ukrainiečių lainerį.

Tuo metu Teherano priešlėktuvinė gynyba buvo padidintoje parengtyje, laukdama galimos JAV pajėgų kontratakos praėjus kelioms valandoms po to, kai Iranas paleido balistinių raketų į JAV pajėgas Irake.

Šios raketos buvo atsakas į iraniečių generolo Qassemo Soleimani, žuvusio per JAV drono smūgį netoli Bagdado oro uosto, mirtį.

Tikimasi, kad ukrainiečių lėktuvo savirašiuose bus išlikusi informacija apie paskutines skrydžio akimirkas prieš tai, kai į lėktuvą pataikė raketos ir jis sudužo.

Tarp žuvusiųjų Ukrainos lainerio keleivių buvo 57 Kanados piliečiai.

Otava jau daug mėnesių reikalauja, kad Iranas, neturintis techninių galimybių savirašiams iššifruoti, juos išsiųstų į užsienį.

Kovo mėnesį Teheranui pareiškus, kad jis yra pasirengęs perduoti juodąsias dėžes Prancūzijai arba Ukrainai, Kanados užsienio reikalų ministras Francois-Philippe'as Champagne'as atsargiai pasveikino „žingsnį teisinga linkme“.

Tačiau jis perspėjo, kad apie Irano pareigūnus spręs „pagal jų veiksmus, o ne tik žodžius“.