Šeštadienį Kim Jong Uno jaunesnioji sesuo paskelbė neįprastą pareiškimą, teigdama, kad „pats laikas“ nutraukti ryšius su Pietų Korėja. Ji pabrėžė, kad kitas veiksmas „priešo“ atžvilgiu bus vykdomas kariuomenės rankomis, primindama dešimtmečio senumo įvykius, kai Šiaurės Korėja nusiaubė Pietų Korėjos salą, nužudydama keturis žmones, ir, kaip įtariama, torpedavo Pietų Korėjos karo laivą, užmušdama 46 jūreivius.

Sprendimas iškelti Kim Yo Jong, kuriai, pasak JAV Iždo departamento, yra 30 metų, išorės pasauliui praneša, kad ji yra tikėtina šeimos kraujo linijos tęsėja, jei kas nors atsitiktų jos broliui.

Šis žingsnis taip pat primena Pietų Korėjai, kad Kimų režimas abiejų Korėjų santykius laiko asmeniniu reikalu, perspėdamas prezidentą Mooną Jae-iną apie skaudžias pasekmes, jei jis nepadės sušvelninti sankcijų, kenkiančių šalies ekonomikai.

„Šiaurės Korėja bando pakeisti Pietų Korėjos politiką, pasitelkdama bauginimą, – pažymėjo Chunas Yungwoo, buvęs Seulo vyriausiasis pasiuntinys tarptautinėms branduolinio nusiginklavimo deryboms su Šiaurės Korėja. – Kim Yo Jong dėl savo giminystės ryšių yra antras galingiausias žmogus Šiaurės Korėjoje ir didžiausia savo brolio patikėtinė“, – pridūrė Chunas, vienas iš nedaugelio žmonių, dalyvavusių derybose dėl branduolinio susitarimo su Pchenjanu.

Rizikingas žingsnis


Toks geopolitinis žaidimas Kim Yo Jong gali būti rizikingas. Kim Jong Unas jau anksčiau yra atsigręžęs prieš savo šeimą, 2013 m. liepdamas įvykdyti mirties bausmę savo dėdei ir buvusiam pavaduotojui Jang Song Thaekui po to, kai šis padėjo Kimui perimti vadovavimą šaliai.

Kol kas nuolatinis Kim Yo Jong kilimas rodo, kad brolis ja labai pasitiki. Ji buvo šalia per oficialius Kimo susitikimus su JAV prezidentu Donaldu Trumpu ir Kinijos prezidentu Xi Jinpingu, o 2018 m. tapo pirmąja valdančiosios šeimos atstove, apsilankiusia Seule.

Kai Kim Jong Uno dingimas trims savaitėms šį balandį sukėlė klausimų apie jo sveikatą, Kim Yo Jong buvo dažniausiai minima kaip galima jo įpėdinė. Užuot pasitraukusi į užkulisius, nuo to laiko ji tapo pagrindiniu Šiaurės Korėjos strategijos prieš Pietų Korėją veidu.

Šį mėnesį valstybinė žiniasklaida įvardijo ją kaip valdančiosios Darbininkų partijos Centrinio komiteto departamento direktoriaus pirmąją pavaduotoją. Savo pranešimuose Seului Kim Yo Jong pakaitomis ragino susivienyti ir grasino ryšių nutraukimu.

Panašu, kad Šiaurės Korėja tikisi, jog gali daryti spaudimą Moonui įvykdyti pažadus dėl suartėjimo po to, kai balandžio mėnesio rinkimuose jo demokratų partija įgijo superdaugumą Nacionalinėje asamblėjoje. Tai reikštų pasitraukimą iš JAV vadovaujamos sankcijų kampanijos, kuria siekiama priversti Kimo režimą atsisakyti branduolinių ginklų.

Moonas stengėsi sušvelninti konfliktą, sutikdamas su Kim Yo Jong reikalavimu neleisti grupuotėms per sieną oro balionu siuntinėti prieš Kimo režimą nukreiptus atsišaukimus. Pirmadienį Moonas pabandė įtikinti Šiaurės Korėją nenutraukti ryšių ir nekurti įtampos, kuri tiktai kenktų tarpusavio santykiams, pažadėdamas, kad Seulas „dės visas pastangas“ tęsti dialogą.

„Šiaurės Korėja gali sustiprinti savo karines provokacijas, – sakė parlamento opozicijos narys ir buvęs užsienio reikalų komiteto pirmininkas Yoonas Sang-hyunas. – Privalome būti ypač atsargūs. Neturėtume jiems duoti jokių priežasčių, kurios galėtų pateisinti provokacijas.“

Šiaurės Korėja davė užuominą apie tai, ką turėjo omenyje, kai antradienį pagrasino atsiųsti savo kariuomenę atgal į pusiasalį skiriantį demilitarizuotos zonos buferį, jei situacija tarp kaimynių pablogėtų.

Gilūs ryšiai


Sprendimas leisti perduoti tokią aštrią žinią moteriai – nemažas pasiekimas Kimų šeimai, kuri nuo praėjusio amžiaus penktojo dešimtmečio vadovavo vyrų valdomai visuomenei. Kim Yo Jong tapo aukščiausio rango šeimos moterimi – retas atvejis, kai seseriai buvo leista išlikti iškilioje pozicijoje ar apskritai būti minimai valstybinėje žiniasklaidoje.

Kim Jong Unas taip pat buvo kaltinamas 2017 m. davęs užsakymą nužudyti savo vyresnįjį įbrolį ir rimčiausią varžovą Kim Jong Namą. Buvusio lyderio Kim Jong Ilo brolis buvo rastas nuskendęs dar vaikystėje, o jo įbrolis kelis dešimtmečius gyveno tremtyje.

Tačiau Kim Jong Unas ir Kim Yo Jong didžiąją dalį jaunystės praleido kartu. Jie tuo pačiu metu buvo išsiųsti studijuoti į Šveicariją ir abu gyveno uždaroje šeimos teritorijoje Šiaurės Korėjos pakrantės Vonsano rajone.

Kim Yo Jong įtaka tapo matoma visame pasaulyje tada, kai Kim Jong Unas 2018 m. pradėjo precedento neturinčius diplomatinius veiksmus. Šių metų kovą ji atsakė į D. Trumpo laišką, kuriame buvo siūloma pagalba kovojant su „Covid-19“, pareikšdama, kad JAV prezidento užmegzti „artimi ryšiai“ su jos broliu – nepakankama sąlyga, siekiant išspręsti nesutarimus tarp ilgamečių priešų.

„Mes visi žinojome, kad ji yra daugiau nei Kim Jong Uno sesuo ir kad dalyvauja partijos politikoje, tačiau tai buvo pirmas kartas, kai Šiaurės Korėja atskleidė jos tikslų portfelį, – pažymėjo Rachel Minyoung Lee, buvusi JAV vyriausybės analitikė, kurios specializacija – Šiaurės Korėja. – Šiaurės Korėja leido suprasti, kad ji yra atsakinga už Pietų Korėjos reikalus, ir panašu, kad šitaip siekiama suteikti daugiau svorio Šiaurės Korėjos politikai jos kaimynės atžvilgiu ir vykdomiems žingsniams.“