„Išskirtinis dalykas šiais metais laikant brandos egzaminus yra tas, kad turėsime laikytis saugumo priemonių: sumažinti kandidatų skaičiai patalpose visiems egzaminams iki 9 kandidatų vienoje patalpoje, padidinti atstumai tarp kandidatų“, – LRT radijui teigė Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) vadovė R. Krasauskienė.

NŠA vadovė taip pat informavo, kad sporto salėse kai kuriose savivaldybėse egzaminai vis dar išliks, tačiau, pasak jos, jose šiais metais bus gerokai mažiau abiturientų.

„Ne visur klasės tokios didelės, kad sutalpintume 9 kandidatus, tačiau sporto salėse laikys gerokai mažiau kandidatų. Anksčiau sporto salėse buvo (daugybė – ELTA) moksleivių ir daug didesnis grupių skaičius, šiais metais jų bus gerokai mažiau, bus siekiama išlaikyti bent jau dviejų metrų, pusantro metro atstumą tarp kandidatų suolų“, – informavo ji.

R. Krasauskienė taip pat akcentuoja, kad, be pasikeitusių datų ir didesnių saugumo reikalavimų, daugiau netikėtumų neturėtų būti egzaminų sesijos metu. Visgi, NŠA vadovės teigimu, į egzaminą atvykstantys abiturientai, be įprastų priemonių, šiais metais turės pasirūpinti ir apsaugos priemonėmis.

„Jie turės dėvėti nosį ir burną dengiančias veido kaukes, respiratorius ir kitas priemones. (...) Mes rekomenduosime dėvėti šias apsaugos priemones ir vienkartines pirštines dėl tos priežasties, kad moksleiviai būtų saugūs. Be abejo, jei saugūs atstumai bus išlaikyti, jei kandidatų patalpoje bus mažiau, tai tikėtina, kad tas kaukes kandidatai galės nusiimti“, – teigė NŠA vadovė.

R. Krasauskienė taip pat akcentuoja, kad visos mokyklos turės pasirūpinti dezinfekciniu skysčiu. NŠA vadovė informuoja, kad abiturientui lietuvių egzamino metu pasinaudojus kompiuteriu ar žodynu šios priemonės turės būti dezinfekuojamos.

Visgi, R. Krasauskienės teigimu, reikalavimo matuoti visų į egzaminus atvykstančių abiturientų temperatūrą neliko.

„Nėra tokios prievolės matuoti temperatūrą, tiesiog yra pasitikima, kad tie kandidatai, kurie atvyksta į egzamino centrą, kad jie šiuo metu yra sveiki, kad jie neturėjo kontakto su COVID-19 užsikrėtusiais. Aišku, tai patvirtinti arba paneigti yra labai sunku, tik medicininiai tyrimai tai galėtų padaryti, bet yra apeliuojama į sąžiningumą ir į atsakomybę kiekvienam ir už save, ir už aplinkinius“, – tikino ji.

„Moksleiviai, kurie turi įtarimų dėl savo sveikatos, arba tėveliai, jeigu patiria nerimą, gali kreiptis į medikus ir gali teikti pažymas ir prašymus mokyklų vadovams, prašydami perkelti egzaminų laikymą į pakartotinę sesiją. Pakartotinėje sesijoje paprastai laiko mažesnis skaičius abiturientų“, – taip pat akcentavo NŠA vadovė.

Rizikos grupei priklausantys abiturientai, pasak R. Krasauskienės, taip pat gali prašyti sudaryti sąlygas egzaminus laikyti atskirose patalpose.

Pagrindinė brandos egzaminų sesija vyks birželio 22 – liepos 21 dienomis, rezultatai bus skelbiami iki rugpjūčio 5 d. Brandos atestatus mokyklos galės išduoti nuo rugpjūčio 7 d.

Brandos atestatui gauti šiemet reikia išlaikyti 2 brandos egzaminus: privalomą lietuvių kalbos ir literatūros ir dar vieną dalyko brandos egzaminą ar parengti brandos darbą. Kandidatai lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino tipą – valstybinį ar mokyklinį – gali rinktis laisvai. Iš viso kandidatai galėjo rinktis ir laikyti ne daugiau kaip 7 brandos egzaminus.

Pakartotinė egzaminų sesija vyks nuo liepos 22 d. iki rugpjūčio 4 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)