Tačiau sostinės privačios sporto mokyklos sako, kad nuomos pirmenybė bus teikiama savivaldybės įstaigoms, todėl taip kaip tik bus iškraipyta rinka ir žlugdomas verslas.

Kaip BNS sakė savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas, naujoji sistema „Active Vilnius“ leis visiems norintiesiems realiu laiku internete matyti visas laisvas sales, kabinetus, stadionus, aikštynus ir kitas patalpas 250-yje sostinės įstaigų ir jas išsinuomoti sumokant per elektroninę bankininkystę.

Per šią sistemą ilgalaikes sutartis su įstaigomis sudarys ir sporto būrelių atstovai, jie bus atrenkami pagal savivaldybės nustatytus penkis kriterijus.

A. Bužinskas neslepia, kad pirmenybė bus teikiama savivaldybės įstaigoms, toliau – privatiems būreliams, kuriuos lanko to rajono ir tos ugdymo įstaigos vaikai ir kurie priima apskritai daugiau vaikų, taip pat jei jie vykdo užsiėmimus neįgaliesiems. Jei salė yra skirta specifinei sporto šakai, prioritetas būtų teikiamas ir tos šakos atstovams.

Naujoji tvarka, jei ją sostinės politikai patvirtins balsuodami kitą savaitę, pakeis ligšiolinę, kai sporto ir kitų būrelių vadovai nuomos klausimus spręsdavo tiesiogiai su mokyklų administracijomis ar apskritai nuomodavosi be sutarčių, o nemaža dalis patalpų ne ugdymo proceso metu, anot savivaldybės atstovų, stovėdavo tuščios.

„Tai reikalinga dėl dviejų pagrindinių priežasčių: kad būtų užtikrinta pasiūla, nes mokyklos nebūtinai yra suinteresuotos nuomoti, antra, turi būti užtikrintas skaidrumas. Nes dabar matome, kad yra labai daug susitarimų, kai nefigūruoja oficialios sutartys ir nebūtinai laikomasi galiojančios nustatytos tvarkos“, – sakė A. Bužinskas.

Anot jo, problemos itin aiškiai matyti, pavyzdžiui, naujame Pilaitės aikštyne, į jį pretenduoja bemaž 20 futbolo mokyklų.

„Jos visos trūks plyš nori ten patekti. Pagal buvusią tvarką, gudresnis tas, kas pirmesnis ar „gražesnis“, ar geriau sutaria su direktoriumi, ar žino, kokį konjaką mėgsta ūkvedys. Tai kažkaip nutinka, kad pasirašomos sutartys – ir viskas. Dabar darome viešą konkursą, yra aiškūs penki kriterijai ir jie galioja visiems“, – tvirtino jis.

Naująja tvarka siūloma dvigubai, nuo 8 iki 16,5 savaitinių valandų ilginti ir galimos nuomos laiką privačioms įstaigoms konkrečiose patalpose. Kaip ir iki šiol, 12 valandų bus skirta savivaldybės įstaigoms.

Krepšinio mokyklos atstovas: teks atleisti trenerius

Vis dėlto privačioms įstaigom nerimą kelia, kad prioritetas sprendžiant, kam išnuomoti patalpas, bus teikiamas įstaigoms, kurių steigėja ar dalininkė yra savivaldybė, be to, savivaldybės įstaigoms patalpos bus suteikiamos nemokamai.

Maždaug 3,5 tūkst. vaikų krepšinio mokančios Sostinės krepšinio mokyklos steigėjas Andrius Čerškus BNS sakė pačią idėją sukurti centralizuotą nuomos sistemą vertinantis pozityviai, tačiau numatyta pirmenybė konkuruojant dėl patalpų savivaldybės įstaigoms iškraipo konkurencinės rinkos dėsnius.

„Kai savivaldybės taryboje Adomas Bužinskas ir vicemeras Valdas Benkunskas pradeda skirstyti – mūsų vaikai ir ne mūsų vaikai, tai kelia vilniečių pyktį. Mūsų – tie kurie lanko savivaldybės, o ne mūsų – kurie lanko privačias. Manome, kad tai iš esmės pažeidžia lygias galimybes, laisvą konkurenciją, tėvelių galimybę rinktis. Prioritetas biudžetinėms įstaigoms patalpas nuomotis be konkurso turi būti panaikintas“, – tvirtino A. Čerškus.

Anot jo, Sostinės krepšinio mokykla ir dar devynios Neformalaus vaikų švietimo asociacijai priklausančios įvairių sporto šakų mokyklos Vilniuje užima apie 15 tūkst. vaikų. Tačiau jei tvarka įsigalios spalį, jos bus priverstos dalies užsiėmimų atsisakyti, atleisti dalį darbuotojų.

„Jos liks nuošaly, kol biudžetinės įstaigos susirinks geriausius laikus sporto salėse, geriausias sales, o visi kiti pasidalys trupinius. Vilniaus sporto infrastruktūros situacija yra tragiška, bene prasčiausia Lietuvoje, sporto salių tikrai labai trūksta, dėl kiekvienos vyksta kova, konkurencija. Bet ta konkurencija turi būti sąžininga“, – sakė krepšinio mokyklos steigėjas.

Anot jo, sporto mokyklos antradienį aikštėje prie savivaldybės dėl to rengia piketą.

A. Bužinskas: pirmenybė savivaldybei numatyta ir seniau

A. Bužinskas tvirtino, kad savivaldybės įstaigoms prioritetas teiktas ir iki šiol, tačiau realios konkurencijos nebūdavo, nes įstaigos tiesiog nežinodavo apie laisvas sales.

Adomas Bužinskas

„Mokykla užpildydavo savo poreikį, tada – biudžetinės įstaigos, tada tik buvo nuomojama. Bet niekas apie laisvas vietas nežinodavo, nes sistema buvo neskaidri“, – tikino jis.

„Manau, kad visų pirma, mes pradėsime racionaliai išnaudoti savivaldybės turtą, mokyklos gaus papildomas pajamas už sales, klases ir visa kita. Reikia suprasti, kad šios tvarkos esmė – geros valdysenos praktikos, kaip panaudoti turtą kuo efektyviau“, – tvirtino savivaldybės atstovas.

Anot A. Bužinsko, jam keista klausytis kritikos, nes savivaldybės sistema padvigubins galimas legalias nuomos valandas, be to, penktadaliu padidins pačių salių skaičių, nes būtent tiek jų iki šiol neįsileidžia nei savivaldybės, nei privačių sporto mokyklų.

„Kalbant paprastai – dukart pageriname sąlygas privačiam verslui, įvedame skaidrumą. Kodėl jie priešinasi, nes savivaldybės įstaigoms prioritetas buvo ir prieš tai, suprasti darosi labai sudėtinga. Manau, valandų skaičius turėtų būti tinkamas, tada, matyt, netinka skaidrumas“, – tvirtino administracijos direktoriaus pavaduotojas.

„Taip, jei pagal anksčiau galiojusią tvarką tu, kaip įstaiga, manipuliavai ir kažkokių pokiliminių susitarimų pagrindu su direktoriais gaudavai daugiau negu aštuonias valandas per savaitę, tada turime bėdą ir net padvigubinus laiką iki 16 valandų, gali tekti susimažinti. Bet nebūtinai. Kaip dabar tilpo visos sporto įstaigos mūsų salėse, taip tilps ir toliau“, – pridūrė jis.

Kaltina siekiu panaikinti savivaldybės įstaigas

Tarybos sprendimu kartu būtų nustatoma sporto salių ir kabinetų kaina – priklausomai nuo rajono, 100 kvadratinių metrų ploto salės nuoma atsieitų 2–5 eurus už valandą, kabinetų – 5–8,25 euro valandai.

Šie įkainiai, palyginti su dabartiniais, būtų didinami, nes planuojama į kainą įskaičiuoti ir komunalinius į staigų mokesčius.

Administracijos atstovas pripažįsta, kad įgyvendinti naująją tvarką savivaldybei „bus iššūkis“, nes teks administruoti tūkstančius sutarčių.

A. Bužinskas sako pastebintis, kad oponentai, keldami klausimus, ar savivaldybė susitvarkys, kartu inicijuoja ir diskusiją, kad „apskritai verta uždaryti savivaldybės neformalaus švietimo įstaigas – muzikos mokyklas, chorus“.

„Aš šioje diskusijoje nenoriu dalyvauti, nes ji – visiškai kito lygmens, bet tvarką mėginama stabdyti tam, kad būtų pradedamos kalbos, verta ar neverta turėti tokių įstaigų savivaldybei“, – teigė A. Bužinskas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)