Vilniuje šalia Okupacijų ir genocido aukų muziejaus vykstančius skaitymus pradėjo Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda su ponia Diana Nausėdiene, ištarę pirmuosius skaitymų knygoje esančius vardus ir likimus.

„Šiandien prisimename birželio 14-ąją, kaip neteisybės ir skriaudos ženklą, simbolizuojantį Lietuvos XX a. vidurio negandas. Neatsitiktinai kalbėdami apie gedulo ir vilties dieną minime du žodžius: gedulą ir viltį. Tremtinių ir jų artimųjų patirtis ne tik teikė skausmo, bet ir skatino nepasiduoti. Mūsų pareiga užtikrinti, kad istorinės tragedijos nesikartotų naujais pavidalais. Todėl ir toliau kviečiu kurti nepriklausomą, laisvės idealais paremtą, žmogaus teises gerbiančią Lietuvos valstybę.“ – minėjimą pradėjo Prezidentas.

Skaitymus pratęsė Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis, Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis, Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Seimo ir Vyriausybės nariai.

Nors šią dieną minimos tremtinių aukos, Ministras Pirmininkas taip pat pabrėžia ir vilties svarbą. „Mūsų protėvių užsispyrimas ir nepalaužiamas tikėjimas liudija, kad prievarta neįmanoma pavergti nei žmogaus, nei tautos, nei valstybės. Gedulo ir vilties diena žymi praradimo skausmą, tačiau drauge žadina ir viltį. Viltį ištverti sunkumus, viltį išlikti laisva, oria ir dora tauta, kurios istorijoje tokie įvykiai daugiau niekada nebepasikartos“, – sako Saulius Skvernelis.


Siekiant nekurti terpės COVID-19 viruso atsinaujinimui, akcijos organizatoriai šiemet prašė visuomenės jungtis į virtualius skaitymus, o gyvai vykstančius stebėti tiesiogiai. Gyvai vykstančiuose skaitymuose tremtinių bei politinių kalinių vardus ir likimus šiemet įprasmins Lietuvos skautijos, Lietuvos šaulių sąjungos bei Ateitininkų federacijos atstovai.

Į virtualius skaitymus galėjo prisijungti tautiečiai iš viso pasaulio. Organizatoriai teigia, jog šiemet tremtinių vardai ir likimai bus tariami ne vien Lietuvoje ar lietuvių bendruomenėse Europoje, bet ir JAV, Kanadoje, Argentinoje, Japonijoje.

„Nors nuogąstavome, jog virtualūs atminties akcija „Ištark, išgirsk, išsaugok“ nesulauks tokio didelio susidomėjimo kaip iki šiol vykę gyvieji skaitymai, tačiau viskas buvo priešingai. Sulaukėme registracijų iš viso pasaulio, o tautiečiai džiaugėsi, jog gali prisidėti prie iniciatyvos, kuri anksčiau nepasiekdavo tam tikrų lietuvių bendruomenių“, – sakė projekto „Misija Sibiras“, organizuojančio atminties akciją, vadovė Aistė Eidukaitytė.

Virtualių skaitymų metu planuojama įgarsinti 20 000 vardų ir likimų, dar tiek pat nuskambės gyvai vykstančioje akcijoje Vilniuje. Tiek virtualiai, tiek gyvai vykstančią akciją „Ištark, išgirsk, išsaugok“ galima tiesiogiai stebėti platformoje www.birzelio14.lt ir naujienų portale DELFI.

Skaičiuojama, jog sovietų vykdytų represijų metu nukentėjo daugiau nei 300 000 Lietuvos gyventojų, kurie patyrė tremtį ar kalinimus . Dalies tautiečių likimas nėra žinomas iki šiol.

Visi, norintys prisidėti prie projekto „Misija Sibiras“ ir pagelbėti išsaugoti istoriją, tai gali padaryti aukojimo platformoje aukok.lt.