Ukrainos kovos su korupcija vyriausiasis prokuroras Nazaras Cholodnickis per spaudos konferenciją šeštadienį pareiškė, kad nei J. Bidenas, nei jo sūnus su bandymu papirkti nesusiję.

N. Cholodnickis ir Nacionalinio kovos su korupcija biuro vadovas Artiomas Sytnikas sakė, kad kyšiu siekta paskatinti jų vadovaujamas įstaigas nutraukti tyrimą dėl dujų bendrovės „Burisma“ vadovo, buvusio ekologijos ministro Mykolos Zločevskio.

Pastarasis įtariamas piktnaudžiavęs ministro postu, kad gautų turtinės naudos savo bendrovei.

Pagrindinio Donaldo Trumpovaržovo šių metų JAV prezidento rinkimuose J. Bideno sūnus Hunteris vienos didžiausių Ukrainos privačių dujų gamintojų „Burisma“ valdybos nariu tapo 2014 metais, kai jo tėvas ėjo Amerikos viceprezidento pareigas ir atliko itin svarbų vaidmenį Vašingtono ir Kijevo santykiuose. Iš bendrovės valdybos H. Bidenas pasitraukė 2018-aisias.

Pernai D. Trumpas telefonu spaudė naująjį Ukrainos prezidentą Volodymirą Zelenskį inicijuoti tyrimą dėl J. ir H. Bidenų. Šis JAV ir Ukrainos prezidentų telefoninis pokalbis išprovokavo D. Trumpo apkaltą.

Buvęs Ukrainos generalinis prokuroras Viktoras Šokinas teigė, kad buvo atstatydintas spaudžiant J. Bidenui, kuris neva siekė, kad būtų nutrauktas tyrimas dėl jo sūnaus vaidmens dujų įmonėje. J. Bidenas tvirtina, jog siekė V. Šokino atstatydinimo, kad paskatintų Ukrainą aktyviau kovoti su korupcija.

Dėl bandymo papirkti sulaikyti trys asmenys, tarp jų – aukšto rango mokesčių inspekcijos vadovas.