Laivo branduolinis reaktorius, kuras ir ginkluotė prieš penkis mėnesius buvo išimti iš laivo, ruošiantis remonto ir renovacijos darbams, todėl jiems pavojus dėl gaisro nekilo, sakė vienas regioninės jūrų laivybos tarnybos pareigūnas. Tarnyba per „Twitter“ pranešė, kad iš įvykio vietos kylantys dūmai nėra radioaktyvūs.

Incidentas įvyko laive „Perle“, naujausiame iš šešių Prancūzijos turimų „Ruby“ klasės atominių povandeninių atakos laivų. Jis buvo pradėtas eksploatuoti 1993 metais, nurodė šaltinis.

Visi darbininkai ir jūreiviai, buvę Viduržemio uostamiestyje Tulone esančioje karinių jūrų pajėgų bazėje stovinčiame povandeniniame laive, buvo saugiai evakuoti, pridūrė pareigūnas. Kaip pranešama, laive buvo apie 40 žmonių.

Ugnis įsiplieskė apie 10 val. 30 min. vietos (11 val. 30 min. Lietuvos) laiku sunkiai pasiekiamoje pirmagalio apatinėje dalyje. Kariškiai sakė, kad gali būti padaryta didelė materialinė žala.

Vietos laikraštis „Var-Matin“ paskelbė nuotraukų, kuriose matyti virš uosto kylantys balti dūmai. Pranešime sakoma, kad dalis žmonių evakavosi per povandeninio laivo torpedų saugyklas.

Vietos ugniagesiams padeda apie 30 specializuotų karinio laivyno gaisrininkų. Praėjus penkioms valandoms nuo gaisro pradžios jis dar nebuvo užgesintas, sakė minėtas pareigūnas.

Gynybos ministerija pranešė, kad jos vadovė Florence Parly įvykio vietoje apsilankys „kai tik sąlygos leis“.

Į Tuloną „Perle“ atplaukė sausį, ruošiantis pradėti pusantrų metų turėjusią trukti renovaciją.

Laivas, turintis 70 jūreivių įgulą ir galintis panerti į 300 metrų gylį, yra skirtas sekti kitiems laivams, lydėti lėktuvnešius, vykdyti pakrančių žvalgybos užduotis ir gabenti specialiųjų pajėgų komandas.

Be šešių atakos povandeninių laivų Prancūzija dar turi keturis strateginius atominius povandeninius laivus, apginkluotus branduolinėmis balistinėmis raketomis.