Savo istoriją papasakojo Floridos (JAV) gyventoja Sheena Easterday, į kurios miniveną „Honda Odyssey“ trenkė žaibas. Automobilis užsiliepsnojo, tačiau ne tik tai. Po žaibo iššovė visos saugos pagalvės, užgeso variklis bei užsirakino visos automobilio durelės, tad moteris negalėjo išlipti, rašo bestride.com.

Šerifo biuras informavo, kad po žaibo įsiplieskusi ugnis visiškai sunaikino miniveną.

Automobilis atlieka Faradėjaus narvo funkciją – jei trenkia žaibas, jo viduje žmogus būna saugus. Daugelis tiki, kad nuo žaibo iškrovos apsaugo padangos, kadangi jos pagamintos iš gumos. Visgi ekspertų teigimu, tai tiesiog mitas.

Pasirodo, žaibo smūgis gali išvesti iš rikiuotės visas automobilio elektros sistemas, be to, po iškrovos automobilis gali užsidegti.

Interneto svetainėje „Weather.com“ patariama, ką daryti, jei važiuojant automobiliu ima žaibuoti:

  • sustokite šalikelėje ir įjunkite avarinius žibintus,
  • išjunkite variklį,
  • rankas laikykite ant kelių, nelieskite jokių metalinių paviršių ir daiktų automobilyje,
  • jeigu turite galimybę, keliaukite pasislėpti į pastatą ar pastogę.


„Weather.com“ rašo, kad arti nesant pastato, automobilis – tinkamas prieglobstis nuo žaibo.

Tad ar saugu būti automobilyje, kai žaibuoja? Nors ir baugu, nors egzistuoja traumos tikimybė, būti automobilyje – kur kas saugiau, nei stovėti per audrą lauke.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)