Kad oda spindėtų ir suteiktų pasitikėjimą savimi, jai reikalinga kasdieninė priežiūra, kuri prasideda nuo tinkamo veido valymo tiek ryte, tiek vakare. Apie makiažo nuvalymą, prausiklius ir kremus jau žino kiekviena moteris, bet nepelnytai pamirštamas veido odos priežiūros rutinoje yra veido tonikas.

Kas yra veido tonikas ir kodėl jis yra reikalingas atsiųstame pranešime spaudai pasakoja profesionali kosmetologė Elvyra Vaišvilė, Kremukai.lt įkūrėja.

Kas yra veido tonikas?

Tonikas – tai skysta, skaidri arba pusiau skaidri kosmetinė priemonė, kurios 95–98% sudėties yra aukštos kokybės distiliuotas vanduo, o likę 2–5% tai – vaisių rūgštys, eteriniai arba augaliniai aliejai, gėlių ekstraktai, vitaminai, naudingi mikroelementai, polimineralai, gamtiniai konservantai.

Tonikų sudėtis yra skirtinga, priklausomai nuo odos būklės ar problemos, kuriai jis yra skirtas.

Prieš įsigyjant veido toniką, patariama atidžiai perskaityti gaminio sudėtį ir vengti šių ingredientų: Alcohol Denat, Benzyl Alcohol, Benzyl Alcohol, Acetone, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Butylphenyl Methylpropional, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Methylparaben, Propylparaben, Ethylparaben. Visi šie elementai turi toksinių savybių ir gali dirginti bei džiovinti odą.
Tonikas nėra skirtas makiažo nuvalymui, jis skirtas sudrėkinti ir atgaivinti odą.

Kodėl reikalingas tonikas?

Mūsų odą dengia hidrolipidinė mantija, kuri atlieka apsauginę funkciją. Ji neleidžia patogeniniams mikroorganizmams patekti į gilesnius odos sluoksnius. Apsauga vyksta tik tuo atveju jei odos pH yra normoje. Norma yra kai odos pH 4,5–5,5. Esant normaliai pH terpei blogosios bakterijos žūsta, o gerosios dauginasi. Jei tik pH kyla, t.y. pasidaro šarminis – sutrinka ląstelių atsinaujinimo procesas, susidaro spuogai (patogeninės bakterijos aktyviai dauginasi), padidėja odos jautrumas.

Kaip oda tampa šarminė? Tai nutinka, kai veido prausimui naudojamas vanduo iš čiaupo, paprastas muilas ar agresyvios valymo priemonės. Visa tai palaipsniui sunaikina odos hidrolipidinę mantiją.
Odos hidrolipidinė mantija turi savybę atsistatyti, tačiau tai užima daug laiko. Pavyzdžiui, panaudojus paprastą muilą, kurio pH yra nuo 9 iki 12, vandens ir riebalų apvalkalas geriausiu atveju atsistato per 1,5–2 valandas. O po plovimo paprastu vandeniu, kurio pH siekia 8–10, – odos atsistatymas užtrunka net 5–6 valandas. Bet naudojant tinkamą veido toniką, parinktą pagal odos būklę, šį procesą galima pagreitinti, sugrąžinus odai reikiamą rūgštingumo lygį.

Ir tokiais atvejais tonikas ateina į pagalbą, nes jis:

  • normalizuoja ir atstato odos pH;
  • trukdo šarminimo procesui;
  • užbaigia valymo procesą ir paruošia odą kremo ar serumo užtepimui;
  • drėkina epidermį;
  • gaivina odą;
  • pasižymi antibakteriniu, priešuždegiminiu, raminančiu poveikiu.


Taip pat tonikas sutraukia poras, bei pašalina likusius nešvarumus. Tai ypač aktualu riebios odos savininkėms, nes taip užkertamas kelias porų užsikimšimui.

Kokį toniką rinktis?

Moteris prie veidrodžio.

Tarp gausybės veido tonikų pasirinkimų, reikėtų atkreipti dėmesį į odos tipą.

Mišriai odai tinka tonikai, kurie drėkina, gaivina bei neutralizuoja pH. Svarbu, kad tonikas nesausintų odos. Mišriai odai dėl riebios T zonos ir sausesnės žandų odos, netinka tonikai, skirti riebiai odai. Tinka tonikai, kuriu sudėtyje yra alijošiaus, levandų, vitamino C, rožių aliejų.

Riebiai odai tinka tonikai, kurie sutraukia poras bei naikina bakterijas. Dauguma tonikų, skirtų riebiai odai sudėtyje turi alkoholio. Alkoholio reikėtų vengti, nes jis išsausina odą ir taip dar labiau suaktyvina riebalų išskyrimą. Sudėtyje turėtų būti arbatmedžio, alijošiaus.

Sausai ir jautriai odai tinka tonikai, kurie drėkina, ramina bei minkština odą. Sudėtyje gali būti ramunėlių, medetkų, alavijo, pantenolio. Kadangi oda jautri, reiktų vengti bet kokio alkoholio sudėtyje.

Brandžiai odai skirti tonikai turėtų skatinti ląstelių atsinaujinimą bei drėkintų odą. Sudėtyje turėtų būti hialurono.

Kaip naudoti veido toniką?

Tonikas jokiu būdu nėra makiažo valiklis. Taip, jis pašalina nešvarumus nuo odos, bet tik po veido prausimo.

Pirmiausia veidas turėtų būti gerai nuvalytas bei nupraustas prausikliu. Tik tada reikėtų suvilgyti vatos tamponėlį toniku ir švelniais judesiais suvilgomas visas veidas. Taip bus nuvalomi likę nešvarumai, bei oda paruošta tolimesniam kremo tepimo etapui.

Toniku sudrėkinta oda ne tik atgaus sąvo įprastą pH, bet ir geriau įsisavins veido kremo veikliąsias medžiagas. Taip bus gaunamas maksimalus rezultatas, kurio yra tikimasi iš veido kremo– drėkinimas, maitinimas, raminimas ir pan.

Toniką naudoti reikia vakare ir ryte.

Veido tonikai nepagrįstai yra pamirštami, daugeliui atrodo, kad neįtraukus jo į kasdienę odos priežiūrą nieko blogo nenutiks, bet vis dėlto jis yra būtinas. Prisiminkite veido valymo ABC: makiažo valiklis, prausiklis, tonikas ir veido kremas. Tai odos priežiūros priemonės, kurių pagalba oda bus tinkamai nuvalyta, sudrėkinta ir pamaitinta.

Mylėkite save saugiai ir šypsokitės kai žiūrite į veidrodį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)