Kaip antradienį jau skelbė Delfi, ikiteisminį tyrimą atliekantys Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir Generalinės prokuratūros pareigūnai įtarimus dėl korupcinių veikų yra pareiškę dvylikai teisėjų. Dar šeši teisėjai buvo apklausti kaip specialūs liudytojai, iš jų keturi iki šiol dirba teismų sistemoje ir nagrinėja bylas.

„Birželio 1 d. Teisėjų taryba kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydama suteikti oficialią informaciją apie specialaus liudytojo statusą turinčius teisėjus bei tokio statuso suteikimo aplinkybes, – antradienį pranešė Nacionalinė teismų administracija (NTA). – Kaip jau tapo įprasta, tokią informaciją Generalinė prokuratūra pirmiau pateikė visuomenės informavimo priemonėms, o Teisėjų tarybą tokia informacija pasiekė tik šįryt.“

Anot NTA, Generalinė prokuratūra tik informavo apie teisėjus, kuriems suteiktas specialaus liudytojo statusas, nesuteikdama jokios papildomos informacijos nei apie ikiteisminį tyrimą, kuriame teisėjai apklausti specialiaisiais liudytojais, nei kitų aplinkybių, kuriomis toks statusas jiems buvo suteiktas.

„Teisėjų tarybos pirmininkas pakartotinai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas skubiai suteikti visą reikšmingą informaciją dėl teisėjų, kuriems suteiktas specialaus liudytojo statusas, – nurodoma pranešime spaudai. – Objektyvios informacijos stoka yra esminė kliūtis Teisėjų tarybai operatyviai spręsti dėl specialaus liudytojo statusą turinčių teisėjų pareigų. Tik gavusi ir įvertinusi tokią informaciją Teisėjų taryba gali iniciuoti jos kompetencijai priskirtų klausimų sprendimą bei apie priimtus sprendimus informuoti visus suinteresuotus asmenis. Nepatikrintos informacijos skelbimas būtų neatsakingas ir nesuderinamas su pamatine vertybe teisinėje valstybėje – nekaltumo prezumpcija.“

Delfi skelbė, kad tarp specialiųjų liudytojų yra ir Lietuvos apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Aloyzas Kruopys. Jis taip pat yra Teisėjų tarybos narys.

Daugiau apie tai skaitykite susijusiuose Delfi straipsniuose.