Iki šiol jie tai daryti galėjo tik tuomet, jeigu tėvai negali dirbti nuotoliniu būdu ir jiems darbe nėra paskelbta prastova. Tačiau, pavyzdžiui, jeigu vaiko tėvai išsiskyrę, bet tėtis nenori prižiūrėti vaiko, nors dirba nuotoliniu būdu, močiutė vis tiek negali gauti nedarbingumo ir ligos išmokos, kadangi teoriškai vaiką turėtų prižiūrėti tėtis.

Jei kai kurių senelių nedarbingumas vaiko priežiūrai per karantiną dėl galiojusių apribojimų buvo neapmokėtas, ligos išmokos bus paskirtos atgaline tvarka nuo karantino pradžios už visą nedarbingumo laikotarpį.

Ligos išmoka už nesergančio vaiko priežiūrą karantino metu siekia 65,94 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“. Ją gali gauti ligos socialiniu draudimu apdrausti vaiko tėvai, įtėviai, globėjai, budintys globotojai, seneliai.

Nauja tvarka įsigalios, kai prezidentas pasirašys Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisas.

Ligos išmoka mokama, jeigu vaiką prižiūrintis vienas tėvų, globėjų ar senelių yra apdraustas (turi darbą ar vykdo savarankišką veiklą) bei yra įgijęs ne trumpesnį kaip 3 mėnesių per paskutinius 12 mėnesių arba ne trumpesnį kaip 6 mėnesių per paskutinius 24 mėnesius ligos socialinio draudimo stažą.