Geriau susirūpintų lytiniu švietimu, nes susidaro vaizdas, kad šalyje sekso nėra. Prisimenu kaip mokykloje per pasaulio pažinimo pamoką mokytoja, raudona kaip burokas, mikčiodamas skaitė knygelę „Iš kur aš atsiradau“, vis užsikirsdama ties žodžiu „varpa“.

Tuo metu ši tema kėlė daug juoko dėl mokytojos gėdos tiesiai šviesiai kalbėtis su jaunais žmonėmis apie natūralų visų žmonių instinktą. Nereikia paaugliams aiškinti, ką kur dėti, o reikia su jais tiesiai šviesiai pakalbėti apie seksą ir kokios jo pasekmės nesisaugant. Ir tai būtų geriau daryti kuo anksčiau, o ne tada, kai pusė klasės mergaičių tampa mamomis.

Valdžios noras kompensuoti kontracepciją nėra blogas, tačiau dėti spiralę negimdžiusiai mergaitei – labai abejoju. Kodėl abejoju? Medikai taip pat abejoja dėl fizinių ypatybių. Tačiau kita priežastis yra ta, kad yra daug labiau spiralės reikalaujančių atvejų.

Pas mus tiek daug neatsakingų tėvų, kurie sumuša, užmuša ir kitaip skriaudžia vaikus. Neseniai girdėta istorija, kaip motina paliko vaikelį vieną ir išlėkė kažkur baliavoti. Taip pat mus nuolat pasiekia istorijos apie asocialias girtas gimdyves... Tai perša mintį, kad pastoti tokios moterys neturėtų. Joms reikia neleisti gimdyti, jų vaikus užauginti valstybei kainuoja daug daugiau, o jau net nekalbu apie tų vaikelių nelaimingą gyvenimą.

Tad geriau kontraceptines priemones kompensuotų toms moterims, kurios gimdo neaišku kiek ir neaišku nuo ko, tik dėl pašalpų. Toms daugiavaikėms mamoms, kurios jau seniai turėjo pagalvoti „ką galiu tiems vaikams suteikti?“ ir liautis.

Dabartinė situacija akivaizdžiai rodo lytinio švietimo pavėlavimą. Paauglius reikia šviesti ir juos mokyti paruošti atsakingam gyvenimui, o ne pridėlioti jaunoms mergaitėms spiralių. Tokios brangios priemonės brandžioje, apie lyties klausimus susivokiančioje ir atsakingoje valstybėje turėtų būti kompensuojamos, bet pradedant nuo gausiųjų reproduktorių ir savo vaikais nesirūpinančių ar jų nenorinčių socialiai remtinų moterų, o ne nuo fiziškai dar nesubrendusių mergaičių.