Prezidentas pritaria EK rekomendacijose Lietuvai pateiktoms gairėms efektyviai mažinti pandemijos padarinius Lietuvoje - t. y. sukoncentruoti finansavimą ir investicijas ekonominiam konkurencingumui, produktyvumui didinti, taip pat imtis veiksmų mažinti socialinius krizės padarinius ir atskirtį.

Šalies vadovas pasidžiaugė, kad EK rekomendacijos sutampa su jo siekiu išnaudoti krizės situaciją mokslo ir inovacijų proveržiui Lietuvoje - kurti inovatyvią, žalią ir skaitmeninėmis naujovėmis paremtą Lietuvos ekonomiką.

Per pokalbį su V. Dombrovskiu aptartos socialinės ir ekonominės priemonės mažinti neigiamą krizės poveikį Lietuvos gyventojų užimtumui ir gaunamoms pajamoms. EK Lietuvai prognozuoja ženklaus atlyginimų sumažėjimo riziką, privataus vartojimo susitraukimą.

Atliepdamas šią riziką, Prezidentas pristatė savo iniciatyva teiktus siūlymus didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) ir laikinai nuo liepos 1 d. iki metų pabaigos mažinti standartinį gyventojų pajamų mokesčio (GPM) darbo užmokesčio pajamoms tarifą nuo 20 iki 15 proc. (taikant pajamų daliai iki 3 vidutinių darbo užmokesčių), taip pat vienkartinių išmokų vaikams skyrimą. "Šios priemonės prisidės prie vartojimo augimo, neutralizuos galimą darbo užmokesčio mažėjimą, užkirs kelią emigracijos ir šešėlinės ekonomikos didėjimui krizės metu", - teigė Prezidentas, pridurdamas, kad Vokietija vos prieš kelias dienas patvirtino panašių priemonių paketą savo gyventojams, siekdama greitesnio atsigavimo iš krizės.

Skambučio metu apsikeista mintimis ir dėl ES atsako į ekonominę krizę - daugiametės finansinės programos 2021-2027 metams bei Europos gaivinimo fondo. Prezidentas pabrėžė, kad Lietuvos pozicija dėl ES biudžeto dydžio liko nepakitusi - daugiametė finansinė programa šios beprecedentės situacijos akivaizdoje turėtų būti ambicingesnė, būtina derėtis dėl didesnio finansavimo Sanglaudos politikai bei visiškos tiesioginių išmokų konvergencijos ūkininkams. V. Dombrovskiui šalies vadovas priminė, kad Lietuva tikisi iš ES įsipareigojimų laikymosi dėl reikalingo finansavimo užtikrinimo Ignalinos AE uždarymui ir Kaliningrado tranzito srities projektui.

Šalies vadovas pabrėžė, kad itin svarbu užtikrinti, jog visos valstybės narės galėtų pasinaudoti Europos gaivinimo fondu pagal objektyvius lėšų paskirstymo kriterijus.

Pokalbyje paliesti ir Lietuvai ypač aktualūs elektros jungčių sinchronizacijos su kontinentine Europa bei "Rail Balticos" projektų įgyvendinimo klausimai. Kalbėta ir apie nesaugios Astravo AE keliamą grėsmę, poreikį neįsileisti į ES rinką nesaugiose elektrinėse pagamintos elektros energijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)