Taip pat ministerija turės sumokėti 60 eurų 33 centus turtinės žalos bei padengti bylinėjimosi išlaidas.

„Pirmosios instancijos teismas visapusiškai ir objektyviai nustatė bylai reikšmingas faktines aplinkybes, tinkamai aiškino ir taikė teisės aktus, reguliuojančius ginčo teisinius santykius, bei priėmė teisėtą ir pagrįstą, o taip pat ir teisingą sprendimą. Dėl nurodytų priežasčių pirmosios instancijos teismo sprendimas paliekamas nepakeistas. Atsakovo apeliacinis skundas atmestas“, – rašoma teismo nutartyje.

Teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

2018 metų pradžioje buvęs KOP vadas A. Navickas kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą dėl turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo už neteisėtą nušalinimą nuo pareigų. Jam tuomet buvo priteisti 5 tūkst. eurų neturtinės ir 60 eurų 33 centai turtinės žalos, tačiau aukštesnės instancijos teismui šį sprendimą apskundė Krašto apsaugos ministerija.

„Gyvenime yra labai svarbu pripažinti klaidą, sustoti ir pasakyti: „Atsiprašome, mes suklydome.“ Deja, tiek iš Krašto apsaugos ministerijos, tiek iš Lietuvos kariuomenės to padaryta nebuvo. (...) Mes manome, kad valstybei ir bendram Lietuvos kariuomenės autoritetui yra padaryta labai didelė žala, nes šią bylą įvairiais aspektais skirtingose instancijose nagrinėjo net 17 teisėjų“, – BNS sakė A. Navicko advokatė Gerda Storpirštienė.

„Materialine išraiška pamatuotą žalą sumokės Krašto apsaugos ministerija, bet kas atstatys karininko reputaciją? Visi tie jauni karininkai, kurie, tarnaudami ir turėdami tikėti valstybe, prisimins pulkininko Audronio Navicko neteisėtą nušalinimą“, – pridūrė ji.

Advokatė taip pat teigė, kad jos klientas „teisės aktų numatyta tvarka kreipsis ir pasidomės, kokios atsakomybės sulaukė jį neteisėtai nušalinę valstybės pareigūnai“.

Krašto apsaugos ministerija BNS informavo, jog „Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimai yra vykdomi ir priteistos sumos bus išmokėtos laiku“.

A. Navickas nuo pareigų buvo nušalintas 2016 metų rudenį, Krašto apsaugos ministerijai pradėjus tyrimą dėl aplinkybių, kai du kariuomenės sraigtasparniai „Mi-8T“ vos nebuvo išvežti remontuoti į Rusiją.

Buvęs karinių oro pajėgų vadas po tyrimo dėl sraigtasparnių remonto buvo trumpam gražintas į pareigas, tačiau netrukus įtrauktas į kariuomenės personalo laikinąjį rezervą, o po kelių mėnesių atleistas iš profesinės karo tarnybos dėl krašto apsaugos ministro ir kariuomenės vado menkinimo.

Dėl nušalinimo A. Navickas kreipėsi į teismą.

Vilniaus apygardos administracinis teismas 2017-ųjų pabaigoje paskelbė, kad A. Navicko nušalinimas 2016 metų lapkritį buvo neteisėtas, nes nušalinimo metu karininkas nebuvo įtariamas drausmės pažeidimo padarymu, jo atžvilgiu nevyko joks tarnybinis patikrinimas.

Vis dėlto teismas atsisakė jį grąžinti į pareigas, nurodęs, kad tam nėra pagrindo, nes A. Navickas į jas jau buvo trumpam sugrąžintas 2017 metų vasarį.

Sprendimą tuomet apskundė tiek A. Navickas, tiek Krašto apsaugos ministerija, tačiau 2018-ųjų balandį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas patvirtino žemesnės instancijos teismo sprendimą.

Kaip tuomet teigė Užsienio reikalų ministerija, karinių sraigtasparnių remontas Rusijoje būtų kirtęsis su Europos Sąjungos sprendimais dėl sankcijų Maskvai ir Lietuvos užsienio politika.

Galiausiai šie sraigtasparniai buvo suremontuoti pasitelkus subrangovus Azerbaidžane.