Po poros mėnesių nuotolinio darbo, vis daugiau Lietuvos žmonių grįžta į įprastą gyvenimo ritmą. Gatvėse daugėja automobilių, kavinėse – užimtų staliukų, o biuruose – darbuotojų.

„Po didžiojo užsidarymo prasideda didysis sugrįžimas. Nemažai Lietuvos bendrovių dar balandį suplanavo, jog nuo birželio mėnesio bent dalis žmonių jau darbuosis biuruose. Per kelias artimiausias savaites į juos sugrįš vis daugiau darbuotojų. Tyrimą atlikome, norėdami išsiaiškinti jų nuotaikas ir poreikius po karantino“, – teigia „Cloud biurų“ atstovas Vytas Fadėjevas.

Kaip rašoma pranešime spaudai, tyrimų bendrovės „Norstat“ gegužės 14-20 d. internete vykdyta apklausa parodė, kokių pokyčių darbo aplinkoje tikisi darbuotojai ir kokius lūkesčius jie kelia darbdaviams. Iš viso buvo apklausta 400 žmonių, kurių amžius svyravo nuo 23 iki 55 metų.

Paklausti, kokias apsaugos priemones po karantino sugrįžtant į biurus turėtų užtikrinti darbdaviai, daugiausiai žmonių nurodė dezinfekcinio skysčio dozatorių įrengimą bei nuolatinį patalpų vėdinimą. Tokią nuomonę išreiškė atitinkamai 88 ir 80 proc. apklaustųjų.

Apklausos duomenys rodo, kad socialinė distancija tapo kasdienybės dalimi. Net 77 proc. apklaustųjų nurodė, kad norėtų, jog biure būtų užtikrinamas saugus atstumas tarp darbo vietų. Tai pasirodė ypač svarbu vyresniems darbuotojams, kurių amžius vyrauja nuo 39 iki 46 metų ir nuo 47 iki 55 metų.

Dar 77 proc. apklaustųjų pritaria, kad darbdaviai turi aprūpinti darbuotojus asmeninėmis saugos priemonėmis – kaukėmis, respiratoriais, guminėmis pirštinėmis. Tuo tarpu paviršių biuruose dezinfekavimo iš darbdavių tikisi 69 proc. respondentų.

„Į biurus grįžtantys darbuotojai iš darbdavių tikisi saugios aplinkos, prie kurios jie priprato saugodamiesi viruso. Atsargumo jausmas niekur nedingo, todėl kaip ir gyvenime, taip ir biuruose - kuriam laikui turėsime susitaikyti su nauja realybe“, – apklausos rezultatus komentuoja „Cloud biurų“ atstovas.

Pasak jo, ryškėja ir kita tendencija – šiuo metu dauguma žmonių darbo vietoje nori daugiau privatumo.

Paklausti, jei galėtų rinktis, kokio tipo biure žmonės labiau norėtų dirbti po pandemijos, 70 proc. respondentų nurodė uždaro tipo biurą, kuriame darbuotojai po vieną ar kelis dirba atskiruose kabinetuose. Dažniausiai tokio tipo patalpas darbui rinktųsi vyresni respondentai, kurių amžius vyrauja nuo 40 iki 55 metų.

22 proc. apklaustųjų nurodė norintys dirbti atviro tipo biure su pertvaromis atskirtomis darbo vietomis. Tokio tipo biurus dažniau norėtų rinktis jaunesni apklausos dalyviai, kurių amžius vyravo nuo 23 iki 30 metų, o pajamos neviršija 1100 EUR. Vos 8 proc. darbuotojų po pandemijos norėtų dirbti atviro tipo biure, kuriame vienoje patalpoje dirba daug žmonių.

„Tikėtina, kad nuslūgstant viruso bangai ir gyvenimui grįžtant į normalias vėžes, žmonių noras sugrįžti į atviro tipo biurus didės. Kita vertus, nauji įpročiai niekur nedings, tad darbdaviams vertėtų galvoti apie didesnę asmeninę erdvę darbuotojams ar fizinį darbo vietų atskyrimą“, – sako V. Fadėjevas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)