Erkinio encefalito sukeliami sveikatos negalavimai prilygsta košmarui, kuris būna, nesibaigia ir kelis metus. Taip sako persirgę šia liga. Atminties, koordinacijos, miego bei dėmesio sutrikimai, nerimas, nuovargis, emocinis dirglumas, galvos skausmas pasireiškia dažniausiai. Yra ir gerokai sunkesnių sveikatos būklės pasekmių, tokių kaip galūnių paralyžius ar pripažintas neįgalumas. Visoje Lietuvoje kasmet fiksuojami susirgimai sveikatą pasiglemžia iš vis daugiau žmonių. Gydytojų neretai klausiama apie įvairius liaudiškus būdus, kaip apsisaugoti įsisiurbus erkei. Visgi, pagrindinė apsauga nuo sunkiausios erkių sukeliamos ligos – erkinio encefalito – yra skiepai.

Iki šiol kamuoja atminties sutrikimai

Jolitai erkė įsisiurbė Lietuvos pajūrio miškelyje. Moteris iš karto suprato, kad kažkas negerai, nes įkandimo vietą labai skaudėjo: „Jaučiau labai aštrų skausmą, pakilo aukšta temperatūra, kamavo klaikus galvos skausmas, vaizdas akyse nuolat trigubinosi. Visa tai truko kelias paras. Ligoninėje dėl stipriai pablogėjusios sveikatos atsidūriau po dešimties dienų nuo erkės įsisiurbimo“, - prisimena ji.

Nustačius erkinį encefalitą, Jolita dar apie pusę metų jautė viso kūno silpnumą. Atminties sutrikimas neatsistatė iki šiol – sunkiai atsimena savo gyvenimo įvykius, painioja vardus, pavardes, gatvių pavadinimus ir pan. Tai yra pagrindinis trukdis ir ligos pasekmės, šiandien veikiančios moters kokybišką gyvenimą.

Paklausus, kaip jautėsi ligos laikotarpiu, Jolita atsakė, kad buvo praradusi bet kokią viltį gyventi, nes nuolat skaudėjo, „laužė“ visą kūną, pasireiškė įvairūs kiti sveikatos negalavimai. Buvo apėmęs ir beviltiškumo jausmas, apatija, depresija, nes tiesiog kasdien galvojo, kad mirs. Klausimas buvo tik kada. Šio įvykio sukrėsti moters artimieji kaskart bijojo ją palikti vieną.

Antroji ligos banga – kritinė

Erkinio encefalito simptomai - karščiavimas, gripą primenantys kaulų ir raumenų, galvos skausmai, nuovargis, silpnumas. Pasak Kauno klinikinės ligoninės infektologės Laimos Nakutienės, šiuos simptomus pirmos ligos fazės metu galima nesunkiai supainioti su būdingais peršalimui, visoms virusinėms infekcijoms. Savijauta gali apgaulingai pagerėti, todėl po savaitės žmogus mano jau pasveikęs. Tačiau po tariamo pasveikimo, maždaug po savaitės smogia antroji karščiavimo banga ir centrinės nervų sistemos pažeidimo simptomai: stiprūs galvos skausmai, pykinimas, vėmimas, sprando raumenų sustingimas, sąmonės, orientacijos, mąstymo, kalbos sutrikimai, nevalingas drebulys, sutrikusi pusiausvyra ir koordinacija.

Pasak infektologės, pas gydytojus atvykstama ne tik įsisiurbus erkei, bet ir tuo atveju, kai žmogus pats negali išsitraukti erkės, kai jos aptinkamos sunkiai pasiekiamose kūno vietose: „Žmonės mano, kad ištirsim kraują ir iškart pasakysim. Tačiau įvertinti, ar žmogui įsisiurbė erkinį encefalitą, ar Laimo ligą platinanti erkė, atliekant kraujo tyrimus, galima tik po 3-4 savaičių. Iki tol reikia stebėti savo savijautą bei organizmo pakitimus“.
L. Nakutienė

Encefalitas gyvybę gali pasiglemžti labai skirtingai

Infektologei susirgimų teko matyti labai įvairių – nuo pačių paprasčiausių „vadovėlinių“ iki ypač netipinių. Dažniausiai būna smegenų pabrinkimas - smegenų edema. Vienai ligonei išsivystė kvėpavimo nepakankamumas. Pacientei buvo pažeista smegenų dalis, kuri atsakinga už pagrindines gyvybines funkcijas, kvėpavimą. Staiga sutrikus kvėpavimui, moteris skubiai buvo perkelta į reanimaciją ir labai ilgai stebėta, kvėpavimo funkcija buvo dirbtinai reguliuojama.

„Griežtai patariama negerti nevirinto karvių ir, ypač, ožkų pieno. Jeigu gyvuliui tuo metu ar neseniai
buvo įsisiurbusios erkės, užsikrėtusios erkinio encefalito sukėlėjais, jie patenka į pieną. Prieš kelerius metus nuo erkinio encefalito Kauno klinikinėje ligoninėje gydėme kelių kartų šeimą iš Prienų. Visi užsikrėtė gerdami savo auginamos ožkos pieną. Dauguma šeimos narių pasveiko, deja, močiutės, turėjusios lėtinių ligų, gyvybę liga pasiglemžė“, - pasakoja L. Nakutienė.

Persirgę kenčia nuo įvairiausių sveikatos negalavimų

Ta pati erkė vienu metu gali užkrėsti erkiniu encefalitu ir Laimo liga. Pastarąją, pasak infektologės, sukelia užkrėstos erkės žarnyne gyvenančios bakterijos, o encefalitą sukelia virusas, esantis erkės seilių liaukose ir seilėse. Jei žmogaus imuninė sistema stipri, tikėtina kad įsisiurbus tokiai erkei jis susirgs tik viena iš šių ligų.

„Negydant Laimo ligos gresia neuroboreliozė. Tada pažeidžiama nervų sistema, sąnariai, atsiranda įvairių kūno dalių, galūnių skausmai, nepraeinantys nuo skausmą mažinančių vaistų, sutrinka miegas, jutimai. Persirgus erkiniu encefalitu trečdalis pacientų kenčia nuo įvairių gyvenimo kokybę trikdančių negalavimų – galvos skausmų, atminties, dėmesio sutrikimų, apie 10 procentų gali patirti galūnių paralyžių ar parezę“, - sako Kauno klinikinės ligoninės infektologė L. Nakutienė.

Laimo liga yra gydoma antibiotikais, tačiau ja persirgus imunitetas nesusiformuoja ir ja galima vėl
susirgti. Persirgus erkiniu encefalitu visam gyvenimui įgyjamas imunitetas.

Apsaugo tik skiepai

Būna, kad žmonės net nepastebi, kad jiems buvo įsisiurbusi erkė. Pasak infektologės, taip atsitinka, jei įsisiurbia erkės lerva ar nimfa. Erkė vystosi dvejus-trejus metus, ir jei ji infekuota, tokia išlieka visose vystymosi stadijose. Didžiausia tikimybė užsikrėsti žmogui yra nuo nimfų. Jos labai mažos, todėl sunkiai pastebimos, aktyviausios pavasarį ir vasaros pabaigoje.

Erkės aktyvios dieną ir naktį. Jos gali įsisiurbti miške, pievose, žaliuosiuose miestų plotuose. Erkėms reikia pakankamai drėgmės, todėl jos gyvena arčiau žemės, į medžius nelipa. Erkės maitinasi žmogaus krauju, savo aukos laukia žolėje ar neaukštuose krūmuose, dažniausiai 10–20 cm, rečiau iki 1,5 metro virš žemės.

„Erkinio encefalito, kaip ir koronaviruso, ypatumas yra tas, kad jis labiau pažeidžia vyresnio amžiaus žmones, tačiau vaikai taip pat serga erkiniu encefalitu. Todėl svarbu skiepyti ir juos. Skiepai - pati efektyviausia apsaugos nuo erkinio encefalito priemonė. Vakcinos nuo erkinio encefalito efektyvumas siekia net 98 procentus. Skiepytis nuo erkinio encefalito palankiausia rudenį ir žiemą, tačiau galima ir visus metus, nes imunitetas erkiniam encefalitui susiformuoja per 3-4 savaites“, - pataria apsisaugoti L. Nakutienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)