„Skatinu klientus, kurie gyvena su partneriais, riboti naujienų skaitymą ir daugiau laiko skirti sąmoningoms seksualinėms veikloms – vienam arba su partneriu“, – straipsnyje huffpost.com sakė Honolulu gyvenanti ir dirbanti J. Brito.

Sąmoningas seksas – toks seksas, kurio metu susitelkiama į patiriamą malonumą ir mažiau galvojama apie galutinį tikslą (pvz., orgazmą). Tai – dėl daugelio priežasčių puiki veikla pandemijos metu, sakė ji.

„Sąmoningo sekso esmė – atsipalaidavimas, buvimas čia ir dabar su partneriu, – aiškino sekso terapeutė. – Sąmoningas seksas, jauki muzika – puikus sprendimas, įveikiant stresą COVID-19 pandemijos metu.“

Tiesa, ryšys tarp sekso ir geros psichologinės, fiziologinės savijautos yra kur kas platesnis, gilesnis. J. Brito ir kiti seksologai aiškina, kaip seksas gerina nuotaiką ir gali sustiprinti imuninę sistemą karantino metu.

Geras, pasitenkinimo teikiantis seksas natūraliai skatina gerą nuotaiką

Po sekso (net sekso vienumoje) esate geriau nusiteikę, nes orgazmo metu gaminasi endorfinų ir kitų gerą savijautą skatinančių hormonų.

Leidinyje „The Journal of Health and Social Behavior“ išpublikuotame tyrime rašoma – seksas mažina streso hormonų – kortizolio ir adrenalino lygį. Taip pat stimuliuoja endorfinų – euromediatorių gamybą, kurie skatina gerą savijautą, panašiai kaip morfijus.

Meilės hormonu vadinamas oksitocinas gaminasi sekso metu, taip pat kitomis intymiomis akimirkomis – apsikabinant, laikantis už rankų. Mokslininkų teigimu, oksitocinas stiprina socialinius žinduolių ryšius.

Seksas kartą ar du kartus per savaitę saugo nuo ligų

Pensilvanijos Wilkeso universitete atlikto tyrimo duomenimis, seksas kelis kartus per savaitę stiprina imuninę sistemą.

Tyrėjai išsiaiškino, kad kartą ar du kartus per savaitę besimylinčių studentų organizme buvo daugiau imunoglobulino A (IgA) – šių su ligomis kovojančių antikūnių yra plaučių, sinusų, skrandžio ir žarnyno membranose (jų yra ir šių membranų gaminamuose skysčiuose – seilėse, ašarose ir kraujyje).

Kartą ar du kartus per savaitę besimylinčių žmonių organizme buvo didžiausias lygis IgA, o tai saugojo nuo peršalimo. Dažniau besimylinčių grupės nariai turėjo 30 proc. daugiau IgA, lyginant su dviem grupėmis, kurių nariai rečiau turėdavo seksualinių santykių, ir su grupe, kurios nariai mylėdavosi dažniau nei du kartus per savaitę (regis, dažnas seksas turi savų trūkumų).

„Imunoglobulinas kovoja su virusais ir stiprina imunitetą, – teigė psichologė, sekso terapeutė Shannon Chavez iš Los Andželo. – Be to, reguliari seksualinė veikla naudinga širdžiai, kraujospūdžiui ir kraujotakai. Šie procesai padeda išlikti sveikiems, šalina toksinus ir mažina įtampa kūne.“

Glėbesčiavimasis, bučiavimasis irgi naudingi sveikatai

Ne vien seksas naudingas psichinei ir fizinei sveikatai. Apsikabinimai, glamonės taip pat labai naudingi. (Tokio intymumo ir dėmesio visi trokšta – turintys partnerius ar neturintys. Kinsey instituto tyrėjai padarė išvadą, kad daugiau nei pusė jų tyrimo dalyvių nori glėbesčiuotis ar visą vakarą glamonėtis su savo pastoviu seksualiniu partneriu.)

Indianos universiteto Kinsey instituto tyrėja, viena iš tyrimo vadovių Amanda Gesselman teigė, kad dėmesingi partneriai patiria mažiau streso, rečiau suserga depresija, rečiau jaučia nerimą.

„Bučiavimasis naudingas širdžiai, mažina cholesterolio lygį, širdies ligų riziką, – aiškino A. Gesselman. – Kai kurie tyrimai netgi parodė, kad po pusvalandžio bučiavimosi žmonės mažiau reaguoja į alergenus. Bučiuojantis mumyse vyksta fiziologiniai pokyčiai, kurie gali sumažinti imuninės sistemos reakciją į uždegimus.“

Šiuo metu neturite partnerio? Masturbavimasis irgi naudingas daugeliu aspektų

Nebūtina turėti partnerį, kad seksas taptų priešnuodžiu šiuo metu patiriamam didžiuliam stresui.

„Jei šiuo metu esate vieni, turite daugiau laiko erotinėms fantazijoms, masturbavimuisi, seksualinėms žinutėms, seksualinio turinio dalinimuisi – visa tai skatina erotinę jūsų asmenybės dalį, stiprina seksualinį geismą“, – teigė J. Brito.

Jei karantinas išskyrė jus partneriu, o jūs staiga pastebėjote, kad jaučiate stipresnį seksualinį geismą, žinokite, kad taip nutiko ne jums vieniems, aiškino J. Brito.

„Tai reakcija į stresą, kurią sukelia baimė, kad dėl esamos situacijos nebegalėsite mylėtis su savo partneriu, – sakė ji. – Sudėtingais laikotarpiais gali padėti masturbavimasis.“

Galiausiai visiškai suprantama, jei neturite nusiteikimo seksui

Savaime suprantama, šiuo metu ne visų libido yra stiprus – visi skirtingai reaguojame į stresą.

A. Gesselman ir jos kolegų iš Kinsey instituto tyrimas atskleidė – daugelis jame dalyvavusių žmonių sakė, kad prasidėjus pandemijai seksualinis geismas susilpnėjo.

„Be abejo, taip yra todėl, kad daug žmonių šiuo metu yra fiziškai atskirti nuo partnerių ar potencialių partnerių, stresas irgi slopina seksualinį geismą, – teigė ji. – Daliai žmonių seksualinis potraukis visiškai nuslopo. Jie per daug įsitempę, kad norėtų sekso ar galvotų apie seksą, o tai kelia dar daugiau streso, nes partneris, su kuriuo siejo gyvenimą, buvo laimingi, šiuo metu nepasiekiamas.“

Tiems, kam seksas – streso malšinimo forma, daugiau sekso šiuo metu – malonus būdas leisti laiką. Jei nesate nusiteikę seksui, jei jums reikia paskatos, žinokite – seksas švelnina stresą.

„Seksas gali nukreipti mintis nuo niūrių pamąstymų apie dabar visus prislėgusius sunkumus, tai būdas pajusti emocinį artumą su partneriu, teikiantis paguodos, saugumo“, – aiškino A. Gesselman.

Apibendrinant galima teigti – karantino metu elkitės taip, kaip jums norisi – atsisakykite sekso, užsiimkite vadinamuoju solo seksu arba pasinerkite į seksualinius žaidimus su partneriu.

„Dauguma turime daugiau laiko pagalvoti, paieškoti įdomių veiklų, malonumų, – teigė A. Gesselman. – Tikėtina, kad daliai žmonių šis laikotarpis taps palankiu metu patyrinėti savo seksualumą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (430)