Kaip rašoma straipsnyje econet.ru, įprasti cheminiai produktai, kurių yra kiekvienuose namuose, padės išvalyti baltas dėmes iš drabužių.

Kaip išvalyti dėmes nuo antiperspirantų

Kodėl nuo dezodorantų atsiranda dėmių

Žmogaus prakaitas sudarytas iš 99 proc. vandens ir 1 proc. druskų ir organinių junginių. Pats prakaitas neturi kvapo, bet jis – palanki terpė mikroorganizmams. Dėl jų gyvybinės veiklos ir atsiranda nemalonus kvapas.

Daugumos dezodorantų sudėtyje yra aliuminio ir cinko, kurie stabdo prakaito išsiskyrimą iš liaukų. Šie elementai ir palieka ant drabužių baltų, pilkų, gelsvų dėmių.

Rekomendacijos:

-nusivilkę iš karto išskalbkite drabužius (bent pamerkite šiltame vandenyje),
-skalbdami dėmes nuo dezodoranto, nenaudokite priemonių su chloru,
-skalbimo priemonę išbandykite toje vietoje, kurios nesimato (išvirkščioje pusėje prie siūlės).

Kaip panaikinti dėmes nuo antiperspirantų

Ūkinis muilas, skalbimo priemonės

Dezodorantų, prakaito dėmes (jei jos neįsisenėjusios) puikiai išplauna ūkinis muilas, skalbimo milteliai. Nešvarias vietas pamuiluokite, patrinkite rankomis, galite palikti 15–30 min., o tada išskalaukite.

Ilgai nešiotų drabužių audinys būna susidėvėjęs, suplonėjęs, todėl nešvarumai giliau įsigeria. Šiuo atveju teks pakartotinai pamuiluoti ir patrinti.

Degtinė, spiritas

Antiperspiranto dėmės iš juodų drabužių išsivalo su alkoholiu. Paimkite degtinės ar skiesto spirito. Sudrėkinkite išteptas drabužio vietas ir patrinkite vatos tamponu. Audinys akimirksniu išsivalys. Paskui įprastai išskalbkite drabužį skalbimo mašinoje.

Ant įsisenėjusių, geltonų dėmių uždėkite kompresą – sumirkykite servetėlę spiritu, uždėkite ant išteptos vietos, uždenkite plastikiniu maišeliu ir kuo nors prispauskite. Palaikykite 1,5–2 valandas.

Druska

Druska puikiai išvalys baltas dėmes iš juodų drabužių, pašalins geltonas, pilkas dėmes iš baltų drabužių.

Druską sumaišykite su vandeniu, kad būtų košelė, jos užtepkite ant nešvarių vietų, patrinkite sukamaisiais judesiais. Nuvalykite druską ir žiūrėkite, ar išsivalė dėmės. Kai išsivalys, druską nuvalykite ir išskalbkite drabužį.

Vilnoniams drabužiams pasidarykite druskos tirpalą. Juo pamirkykite dėmėtas vietas, paskui drabužį išskalbkite.

Jei dėmės įsisenėjusios, pamirkykite su spirito ir vandens mišiniu.

9 proc. actas arba citrinos rūgštis

Šie produktai išvalys dėmes nuo antiperspiranto ir prakaito iš vilnos, trikotažo, šilko.

Patieskite drabužį ant lygaus paviršiaus, sumirkykite pažastis. Stebėkite, kas vyksta. Jei dėmė neutralizuojasi, drabužį galite skalbti.
Acto esencijos nepatariama naudoti.

Aspirinas

Sutrinkite kelias aspirino tabletes, sumaišykite su vandeniu iki pastos konsistencijos. Užtepkite ant dėmėtų vietų ir patrinkite senu dantų šepetėliu. Palikite iki 3 val., paskui išskalbkite.

Vandenilio peroksidas, soda

Jie tinka baltiems drabužiams. Ant dėmėtų drabužio pažastų užpilkite vandenilio peroksido, palaikykite, kol išnyks dėmė, tada išskalbkite drabužį.

Sumaišykite 2 šaukštus sodos ir 4 šaukštus peroksido. Į šį mišinį įpilkite 1 šaukštelį skalbimo skysčio. Mišinio užtepkite ant dėmių, palaikykite 2 val., paskui išskalaukite ir išskalbkite drabužius.
Kalcinuota soda irgi valo dėmes.

Amoniakas

Lygiomis dalimis sumaišykite amoniaką ir vandenį, šiuo skysčiu sudrėkinkite drabužio pažastis, palaikykite 2–3 min., tada išskalaukite ir įprastai išskalbkite drabužį.
Jei drabužis juodas, pirma išbandykite šį mišinį mažiau matomoje vietoje, patikrinkite, ar neišbluks.

Antiperspirantų naudojimas ir sveikata

Visų dezodorantų, antiperspirantų sudėtyje yra parabenų (konservantų), kurie yra žalingi sveikatai.

Rekomenduojama imtis šių priemonių, naudojant antiperspirantus:

-naudokite pažastų įklotus, saugančius drabužius,
-nešiokite natūralių audinių drabužius,
-valgykite mažiau aštraus, riebaus maisto, gerkite mažiau kavos,
-ryte ir vakare prauskitės, dieną pasivalykite pažastis drėgnomis servetėlėmis,
-pažastų sritį galite šiek tiek papudruoti valgomąja soda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)