Trečiadienį Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete S. Krėpšta pristatė siūlomą priemonę dėl vienkartinės išmokos vaikams.

„Prezidento paketas nukreiptas į šių metų biudžetą, todėl jokie finansiniai kaštai nepersikelia į kitus metus. Visos biudžeto procedūros dabar yra atlaisvintos. Be abejo, ir kitais metais turėsime biudžeto deficitą, tik turėsime jį mažinti. Ar pinigų bus – jų tikrai bus, nes mes turime prognozes, Europos Komisijos vertinimus, kad mūsų biudžeto deficitas yra kontroliuojamas“, – komiteto posėdyje sakė S. Krėpšta, atsakydamas į parlamentaro Algirdo Syso klausimą, ar kitais metais užteks pinigų išlaikyti prisiimtus įsipareigojimus, pavyzdžiui, dėl vaiko pinigų.

A. Sysas taip pat kritikavo, kad, pasak jo, priemonėmis nesistengiama išlaikyti darbo užmokesčio lygį, tačiau duodamos vienkartinės išmokos.

„Jeigu darbo užmokestis kris, tai jis vėl porą metų atsigaudinės, kol pasieks prieškrizinį lygį ir porą trejetą metų turėsime mažesnes pajamas. Kodėl neiname darbo užmokesčio išsaugojimo būdu?“ – sakė parlamentaras.

Savo ruožtu S. Krėpšta atkreipė dėmesį, kad pakete numatyta priemonė dėl laikino gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifo sumažinimo, kuris padėtų amortizuoti darbo užmokesčio mažėjimą.

„Valstietis“ Tomas Tomilinas sakė, kad siūloma priemonė yra logiška, tačiau svarstė apie tvaresnius paramos variantas.

„Čia pamąstymas, ne siūlymas: ar neatrodo, kad (...) dalis sumos galėtų nueiti į tam tikrą vaučerį socialinėms paslaugoms šeimoms pirkti iš nevyriausybinių organizacijų? Per tai skatintume socialinių paslaugų regionuose gaivinimą. Kai kalbame apie tokias sumas, galbūt jas reikia nukreipti šiek tiek tvariau, į tai, kas vystoma, kas atsilieka“, – kalbėjo T. Tomilinas.

Savo ruožtu S. Krėpšta sutiko, kad priemonė svarstytina, tačiau teigė, kad techninis įgyvendinimas būtų didžiausias iššūkis.

„Svarstytina priemonė, tik problema, ar iki liepos mėnesio iš techninės pusės galima sukurti visą infrastruktūrą ir sklandžiai įgyvendinti“, – sakė S. Krėpšta.

Šalies vadovas siūlo vaikams iš nepasiturinčių ir gausių šeimų, taip pat vaikams su negalia ne vėliau kaip liepos mėnesį išmokėti vienkartinę 200 eurų išmoką, o visiems kitiems vaikams – vienkartinę 120 eurų išmoką.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)