Liūdnai sąmokslo teorijomis garsėjančioje „Facebook“ grupėje „Unfollow 15min“ pasidalintas vaizdo įrašas, kuriame iš viršaus nufilmuota per visą gatvę nusidriekusi žmonių minia. Šalia vaizdo įrašo – prierašas serbų kalba „Aštuonių dienų protestas Lenkijoje prieš priverstinį skiepijimą“.

Vaizdo įrašas su klaidinančiu prierašu

Lietuviškoje grupėje įrašu tik pasidalinta, o jo originalas veda į kitą grupę „anti-censura.INFO“. Peržvelgus keletą paskutinių beveik 4000 sekėjų turinčios grupės pranešimų paaiškėja, kad joje daugiausia skelbiama prieš skiepus ir prieš naująjį koronavirusą nukreipta klaidinanti informacija.

Ne išimtis ir neva Lenkijos protestų metu nufilmuotas vaizdo siužetas, kuris iš tiesų nėra susijęs nei su pastarųjų dienų įvykiais, nei su skiepais.

Kaip teisingai pastebėjo vienas iš vaizdo įrašo komentatorių, iš tiesų jame vaizduojami trejų metų senumo įvykiai. Vaizdo įrašas nufilmuotas 2017 metų liepos 24 dieną, kuomet tūkstančiai protestuotojų užgulė Lenkijos sostinės gatves, prieštaraudami bandomai įvesti naujai teismų reformai.

Tuo metu Lenkijos valdančioji partija „Teisė ir teisingumas“ priėmė žmonių pyktį sukėlusią pertvarką, kuria parlamentui būtų leista skirti ir atleisti Aukščiausiojo teismo teisėjus.

Dėl tokio sprendimo Lenkija sulaukė aršios Briuselio kritikos ir buvo įspėta, kad nepakeitus reformos iš ES gali sulaukti sankcijų. Varšuvos gatvėse kelias dienas tęsėsi protestai.

Tačiau net ir tai nenumalšino valdančiosios partijos siekio įgyti didesnę teismų kontrolę ir kontraversiškos reformos nebuvo atsisakyta.

  • Šaltiniai
  • Protests in Poland - 23. July 2017; youtube.com
  • 'The independence of the judiciary is in danger': Massive protests erupt in Poland; businessinsider.com
  • Lenkijoje neslopsta masiniai protestai dėl teismų reformos; vz.lt