Instagrame aktyvi G. Alijeva nevengia bendrauti ir su savo gerbėjais. Netoli 80 tūkst. sekėjų turinti dainininkė bei drabužių kūrėja neseniai skyrė laiko atsakyti į žmonėms rūpimus klausimus. Vienas iš jų buvo susijęs su piniginiais reikalas: kas turėtų kavinėje apmokėti sąskaitą?

Dainininkė neslėpė savo pozicijos – jos nuomone, už kavą turėtų sumokėti vyras, o ne ji. Toks moters atsakymas tiko ne visiems, todėl G. Alijeva sulaukė ir piktų bei aršių žinučių.

„Kuo vyriškumas susijęs su kavos apmokėjimu? Ar jis dėl to turėtų pasijausti labiau „vyriškas“? Ar nesinori jaustis savarankiškai, kad nereikėtų laukti, kol kitas žmogus sumokės už tave? Rašėte, kad jei nemoka, tai koks čia vyras, jis tada berniukas, tai reiškia, jei jis sumokės už kavą, taps vyru? Toliau, jei nupirks namą, jus išlaikys ir t.t. – irgi labiau vyras? Keista, nes atrodote šiuolaikiška moteris, kuri pati užsidirba pragyvenimui, yra nepriklausoma, bet vis dar laikotės senų stereotipų. Nejaugi priklausomybė nuo kito pajamų neatrodo nepatraukliai?“ – tokios ir panašios žinutės ėmė plaukti į G. Alijevos paskyrą.

Dainininkė, net ir sulaukusi negatyvių komentarų, savo nuomonės nepakeitė ir plačiai paaiškino savo požiūrį.

„Pirmas dalykas – niekada gyvenime nereikia nusileisti iki tokios žeminančios situacijos, kad būtum priklausoma nuo kito pajamų... Nebent esi nėščia, – paaiškino Goda. – Kitas dalykas, reikia truputėlį subręsti, kad suprastum, ką sakau tarp eilučių. Jei geri kavą su draugu, savaime aišku, kad susimoki, bet jei tai pasimatymas – reikia nežeminti vyriškumo ir leisti vyrui sumokėti. Ir tai yra normalu.“

Goda taip pat pridūrė, kad, jos nuomone, šiuolaikinės moterys, norėdamos įrodyti savo galią ar ja pasimatuoti su vyrais, neretai praranda moteriškumą.

„Matau paliečiau skaudžią temą. Tiek daug rašančių man asmeniškai, kas ir kodėl turi sumokėti už kavą, kokie stereotipai yra atgyvenę ir pan. Bet... Mano metų moterys mane supras. Apskritai, manau, kad reikia vyrams leisti būti vyrais“, – teigė Goda.

„Viskas yra gerai, gyvenkite taip, kaip jūs norite. Tai tėra mano nuomonė, o jūs turite savąją“, – pridūrė dainininkė.

Be to, moteris savo socialiniuose tinkluose pasidalino etiketo žinovo citata, kurioje teigiama, kad vyras, pakvietęs moterį į pasimatymą, turėtų apmokėti sąskaitą ir ją pavaišinti.

Atlikėja pasidžiaugė, kad net ir sulaukusi nemažai neigiamų žinučių, didžioji dalis ją sekančių moterų ir vyrų ją visgi palaikė.

G. Alijeva savo paskyroje taip pat pabrėžė, kad moteris, kuri tikisi, kad už jos kavą sumokės vyras, nėra „barakuda“.

„Yra du skirtingi dalykai, kai moterys dirba ir užsidirba bei moterys, kurios gyvena iš kito“, – patikino ji.

Nuslūgus pirminėms šios diskusijos emocijoms, Goda ir toliau laikosi savo. Žinučių su šia tematika dainininkė sulaukė dar kelias dienas.

„Tai – subtili tema, tiesa, pastebėjau, kad jaunesni žmonės į tai žiūri kiek kitaip, o mano bendraamžiai – taip, kaip aš. Sulaukiau ne tik moterų, bet ir vyrų žinučių, kurie palaiko mano nuomonę. Nepaisant to, buvo ir tokių moterų, kurios neva bandė įrodyti, kad yra visiškai normalu susimokėti pačiai už kavą, jog reikia būti savarankiškoms. Aš sutinku su nuomone, kad moteris turi būti savarankiška, tačiau manau, kad vyrams reikia leisti būti vyriškiems, net jei tai tėra puodelis kavinėje“, – Delfi pasakojo grupės „69 danguje“ narė.

Pasiteiravus, ar situacija keistųsi, jei į pasimatymą vyrą kviestų ji, Goda nusijuokė, kadangi jos gyvenime taip nenutinka.

„Aš nekviesčiau vyro kavos, – nusijuokė pašnekovė. – Pačiai to daryti netenka. O susitikus su vyru piniginės tikrai netraukčiau, nes man atrodo, kad tokiu būdu parodyčiau jam nepagarbą.“

Dainininkė mano, kad net ir tokios smulkmenos santykiuose po truputį gali virsti rimtesnėmis problemomis. Pavyzdžiui, situacijomis, kai moterys ima skųstis sumažėjusiu vyro dėmesiu.

„Po to moterys ima skųstis, kad jos jaučiasi nelaimingos, jog jų nebemyli, jų nebelepina, kad jos turi viską daryti pačios – ir keturis namų kampus laikytis, ir vaikus auginti, ir vos ne vyrą dar išlaikyti“, – teigė G. Alijeva.

Sąskaitos apmokėjimui kavinėje – trys keliai

Kiek anksčiau šia tema kalbintas etiketo žinovas Arminas Lydeka Delfi teigė, kad prieš maždaug 80 metų tokie klausimai net nebūtų iškilę, nes visiems buvo aišku – sąskaitą turi apmokėti vyras. Tačiau dabar susitikusios poros gali rinktis iš trijų kelių. Jo teigimu, visi jie priimtini ir suprantami.

„Tai yra, kad merginą į pasimatymą pakvietęs vaikinas pasiūlys apmokėti sąskaitą – jis kvietė, jis nori pavaišinti, bus visiškai suprantama, teisinga ir garbinga.

Lygiai taip pat gali būti ir situacija, kad vaikinas merginą pakvietė į kavinę, pasivaišino, išgėrė kavos ar suvalgė ledų ir kiekvienas sumetė į bendrą katilą tiek pinigėlių, kiek pravalgė, kiek reikia sąskaitai pinigų. Šis antras variantas taip pat visiškai teisingas ir garbingas.

Trečias kelias, kai vaikinas merginą pakvietė į pasimatymą, į kavinę, ir pasiūlė apmokėti, bet mergina pati sako – ne, ne, aš apmokėsiu, kitą kartą tu apmokėsi ir susimoka pati. Tai irgi iš etiketo pusės visiškai įmanomas variantas, bet, pripažinkime, retai sutinkamas“, – galimybes vardijo etiketo žinovas.

Visą straipsnį apie sąskaitos apmokėjimą pasimatymui pasibaigus galite skaityti paspaudę čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (482)