Anksčiau britų laikraščiui „The Times“ pavyko gauti trumpą I. Girkino, taip pat žinomo slapyvardžiu „Strelkovas“, komentarą, artėjant teismo posėdžiui Hagos apygardos teisme birželio 8 dieną.

„Kadangi aš vadovavau separatistų kovotojams ir tiesiogiai dalyvavau tame konflikte, jaučiu moralinę atsakomybę už tas mirtis“, – pareiškė I. Girkinas, kalbėdamas apie lėktuvą „Boeing 777“, numuštą virš Ukrainos.

Ekspertai šiuos žodžius įvertino kaip kaltės pripažinimą, tačiau I. Girkinas tokius vertinimus atmetė.

„Turėjau galvoje, kad būdamas vienos iš kovojančių šalių vadovų tuo metu,.. aš negaliu nejausti dalies moralinės atsakomybės už tai, kas įvyko, bet nieko daugiau“, – sakė I. Girkinas interviu naujienų agentūrai „Interfax“ ketvirtadienį.

Separatistų pajėgos „[lėktuvo] „Boeing“ nenumušė, neturėjo tam priemonių. Atitinkamai apie jokį kaltės pripažinimą negali būti nė kalbos“, pabrėžė jis.

Be to, pasak I. Girkino, „The Times“ paskelbė tik dalį jo komentaro. Laikraštyje paskelbtame straipsnyje esą nebuvo jo pasakytų žodžių, kad „šia katastrofa buvo suinteresuota tik Ukraina“.

„Yra skirtumas tarp tam tikros moralinės atsakomybės suvokimo ir kaltės jausmo dėl to, kas įvyko. Tai visiškai skirtingi dalykai. Atleiskite, bet neturiu vienas to jausti“, – pridūrė jis.

Iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą 2014 metų liepos 17-ąją skridęs orlaivis „Beoing 777“ buvo numuštas virš prorusiškų separatistų kontroliuojamos Rytų Ukrainos teritorijos. Visi 298 lėktuvo keleiviai ir įgulos nariai žuvo. Daugiau kaip du trečdaliai aukų – 196 – buvo olandai.

Lėktuvo katastrofos aplinkybių tyrimą atlieka tarptautinė tyrėjų grupė, kuriai priklauso Ukrainos, Nyderlandų, Belgijos ir Malaizijos ekspertai.

2016 metų rugsėjo mėnesį grupė paskelbė savo tyrimo išvadas, kad orlaivis buvo numuštas Rusijoje pagaminta raketa BUK.

Prieš metus Nyderlandų vadovaujami tyrėjai priėjo galutinės išvados, kad raketa BUK-TELAR buvo iš Rusijos 53-iosios priešlėktuvinių raketų brigados, įsikūrusios Kurske. Maskva tai neigia.

2019 metų gegužės 19 dieną įvardino keturis įtariamuosius, prisidėjusius prie orlaivio numušimo: Rusijos piliečius I. Girkiną, Sergejų Dubinskį ir Olegą Pulatovą bei ukrainietį Leonidą Charčenką. Buvo paskelbta jų tarptautinė paieška dėl įtarimų nužudymu.

Nyderlandų teismas jau pradėjo šios bylos nagrinėjimą. Hagoje vykstančiame procese kaltinamieji nedalyvauja, bet O. Pulatovą atstovauja keli olandų ir rusų teisininkai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)