Siūlymas buvo pateiktas penktadienį, Kinijos parlamento – Nacionalinio Liaudies Kongreso – kasmetinės sesijos pirmąją dieną. Šis žingsnis buvo atliktas po praeitais metais septynis mėnesius Honkonge vykusių audringų protestų prieš Pekino valdymą.

Dokumente sakoma, kad saugumo įstatymas „apsaugos nuo bet kokio separatizmo, ardomosios veiklos prieš valstybės santvarką, teroristinių grupių veiklos, taip pat veiklos, smarkiai kenkiančios nacionaliniam saugumui, ją stabdys ir už ją baus“.

Pilietinės visuomenės spaudimą patirianti Honkongo lyderė Carrie Lam savo pareiškime nurodė, kad vietos vyriausybė „parengs šį įstatymą kiek įmanoma anksčiau, kad įvykdytų savo pareigą“.

C. Lam sakė tvirtai tikinti, kad toks įstatymas būtų skirtas „veiksmingai užkardyti ir riboti veiksmus, keliančius rimtą pavojų nacionaliniam saugumui“.

Miesto lyderė pridūrė, kad remiantis saugumo įstatymu būtų galima „bausti „Honkongo nepriklausomybės“ [šalininkus] ir smurtinius politinius elementus“.

Pasak C. Lam, masiniai demokratijos šalininkų protestai, supurtę Azijos finansų centrą, „smarkiai pakenkė ryšiams tarp Kinijos centrinės vyriausybės ir Honkongo vyriausybės, padarė žalos nacionaliniam saugumui ir suverenitetui bei metė iššūkį centrinei valdžiai“.

Pateiktą pasiūlymą aptars Kinijos aukščiausieji lyderiai, nors iš tikrųjų sprendimai, kuriuos automatiškai tvirtina šalies parlamentas, būna suderinti iš anksto.

C. Lam sakė, kad siūlomas įstatymas nepaveiks Honkongo gyventojų teisių ir laisvių arba teritorijos teismų nepriklausomumo.

Ji taip pat nurodė, kad nebus pakeistas Honkongo pagrindinio įstatymo 23-asis straipsnis, numatantis, kad vietos vyriausybė priimtų atskirą nacionalinio saugumo įstatymą.

Naująjį pasiūlymą pasmerkė daugelis už demokratiją pasisakančių Honkongo įstatymų leidėjų, aktyvistų ir žmogaus teisių gynėjų.

Pekinas penktadienį taip pat atmetė kitų šalių ir organizacijų, įskaitant Jungtines Valstijas, reikštą kritiką dėl šio plano.

„Kinijos ryžtas... priešintis bet kurios užsienio jėgos bet kokiam kišimuisi į Honkongo reikalus yra nesvyruojantis“, – per spaudos konferenciją sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas.