Tik prasidėjus karantinui, NT rinkai pirmiausiai smogė net ne pasiūlos ar paklausos pokyčiais pasireiškiančios žmonių nuotaikos, bet stringantys procesai ir paprasčiausias „techninis“ dalykas – notarų nepasirengimas. Nepaisant visa ko skaitmenizavimo tendencijos, ši sritis yra išskirtinai nepasirengusi teikti paslaugas nuotoliniu būdu ir, uždraudus gyvą kontaktą, ji paprasčiausiai... užsidaro, o su ja ir daugybė procesų šalyje. Jau daugybę metų kalbama apie notarų veiklos pritaikymą moderniam pasauliui ir tiek pat metų tam pasyviai priešinamasi. Tikėkimės, nestandartiniai laikai įpūs naujų vėjų ir į šią sritį.

Procesai šiek tiek lėtėjo ir kitose NT sandorio proceso dalyse – kreipiantis dėl paskolų, statybų leidimų ir pan. Ir tai suprantama – visi strigome, kol prisitaikėme prie naujų realijų, tačiau jos labiausiai išryškino, kam visgi reikalingi tie tarpininkai: finansų ir NT brokeriai, inžinieriai, architektai ar statybų vadovai. Iki šiol dalies visuomenės labiau laikyti laiką taupančiu prabangos dalyku, karantino kontekste su savo žiniomis ir ryšiais neretai jie tapdavo kone vienintele įmanoma priemone judinti procesus ir taupyti išlaidas.

Kalbant apie nekilnojamojo turto „madų“ tendencijas, jos šiuo laikotarpiu keičia kryptį. Jei iki šiol viskas krypo link miesto centro ir patogios infrastruktūros, šiandien kryptis apsisuko link 50-ies kilometrų spinduliu įsikūrusių sodybų ar pajūrio kurortų. Karantinas keičia žmonių poreikius – vietoje ranka pasiekiamos kavinės, šiandien labiau norisi laisvės įkvėpti gryno oro be kaukės. Tai taip pat susiję ir su išmoktu darbu iš namų bei kelionių ribojimais – jei galiu dirbti namuose ar Balyje, juk galiu ir, pavyzdžiui, Karklėje. Tad sodybų ir pajūrio kurortų rinkos dalis, panašu, kurį laiką bus stabiliausia ar net kylanti.

Žvelgiant į pasaulines NT tendencijas, panašu, kad būti mažesne rinka kartais apsimoka. Pandemijos metu gyventojų tankis tapo rimčiausiu trūkumu, tad didžiausius iššūkius patyrė didieji megapoliai. Pirmiausiai dėl to, kad ten, priešingai nei pas mus, dėl didesnių karantino apribojimų NT procesai buvo visiškai sustoję. Tuo tarpu mes (nors apie konkrečius pandemijos padarinius Lietuvos NT rinkai bus galima kalbėti tik trečiojo ketvirčio pabaigoje), pamažu, bet užtikrintai iriamės į priekį. Ir negalima šios krizės lyginti su 2008-aisiais, šįkart laukia ženkliai šviesesnė ateitis – šiandien strategiškai skatinamas ne taupymas, o vartojimas, tad pinigų rinkoje neturėtų pritrūkti. Be to, NT rinka – ne akcijų rinka ir jos vertė niekada nenukrenta iki nulio, o net jei procesai stabteli, jie dažniausiai tiesiog nusikelia laike.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)