„Mus nustebino tai, kaip ir kada tie įstatymo projektai buvo pateikti. Tikriausiai taip neturėtų būti, kad (...) išvakarėse, 16.20 val. registruojamas projektas, su juo dalis Seimo narių yra visai nesusipažinę. Ateina į Seimą patarėja ir pasako, kad tvirtintume ypatingos skubos tvarka (…) sprendimą, kad skirtume labai svarbiems reikalams 0,5 mlrd. eurų.

Tai yra nerimta, ir taip būti neturėtų. Tai pretenzijos ne prezidentui, o jo komandai, nes arba tie žmonės iš mūsų juokiasi, arba jie nesupranta, kaip viskas turi būti padaryta“, - kalbėjo R. Karbauskis.

LVŽS pirmininką nustebino, kad Seimo Teisės departamentas pasiūlymų sulaukė anksčiau nei projektas buvo įregistruotas. Jis patikino, kad valdantieji po pateikimo siūlymams pritars, tačiau nepritars, kad jie būtų priiminėjami skubos tvarka.

„Ypatingos skubos tikrai nebus, reikia Vyriausybės išvados, ir mes labai nuosekliai tuos klausimus svarstysime. Jokios skubos čia net logiškai nereikia, (...) jie sulauks savo eilės“, - sakė R. Karbauskis.

LVŽS pirmininkas dar kartą pakartojo, kad kritika yra ne pačiam G. Nausėdai, o jo komandai.

„Aš manau, kad prezidentas net nežino, kad taip buvo pasielgta. Paprasčiausiai matyt patarėjai taip supranta savo pareigas“, - sakė R. Karbauskis.

Pateiks tik vieną projektą

Seimui ketvirtadienį planuojama pristatyti tik vieną iš kelių šalies vadovo Gitano Nausėdos siūlymų – kaip papildomai paremti šeimas su vaikais. Kiti pasiūlymai bus teikiami kitą antradienį, rašė BNS.

Tai nutarta Seimo Seniūnų sueigoje ketvirtadienį. Kitiems siūlymams nėra Seimo Teisės departamento išvadų, todėl jų pateikimas nukeliamas.

Prezidentas siūlo skirti vienkartinę papildomą išmoką šeimoms su vaikais. Ji siektų 120 eurų už vaiką, o nepasiturinčioms šeimoms ir vaikams su negalia – 200 eurų.

Prezidento patarėjas ekonomikai Simonas Krėpšta sakė, kad papildoma parama dirbantiesiems ir šeimoms padės skatinti ekonomiką krizės metu.

Dauguma politikų remia papildomus vaiko pinigus, nors kai kurie kritikai teigia, kad jie nebūtinai sugrįš į ekonomiką per vartojimą, be to, papildomus pinigus gaus ir dideles pajamas turintys žmonės, kuriems tokio poreikio nėra.

Diskutuos, ką iš tikro nori remti

Prezidentas taip pat siūlys Seimui laikinai – iki metų pabaigos – sumažinti standartinį gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą nuo 20 proc. iki 15 proc., taikant jį visų darbuotojų pajamoms iki 3 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) lygio (maždaug 4 tūkst. eurų „popieriuje“).

Kaip „Delfi“ jau rašė, siūlymai keisti GPM tvarką labiausiai padidintų daugiau nei 2,5 tūkst. „į rankas“ per mėnesį gaunančių darbuotojų pajamas. Maždaug nuo 20 iki 200 eurų padidėjimo galėtų tikėtis ir visi kiti, uždirbantys iki šios ribos.

LVŽS lyderis R. Karbauskis labiau palaikytų neapmokestinamo minimo didinimą nei GPM mažinimą.

„GPM mažinimas turėtų vieną neigiamą savybę – jis gerokai padidina pajamas tiems, kurie gauna gerokai didesnius atlyginimus.

Pasiūlymas didinti neapmokestinamą minimumą yra teisingas, kuris pirmiausia yra naudingas tiems, kas gauna mažas pajamas“, - sakė R. Karbauskis.

LVŽS lyderio nuomone, diskusija Seime vyks apie tai, ką būtent norima paremti, ir ar skiriami pinigai didins vartojimą.

„Vartojimas padidės tokiu atveju, jeigu gaus tie žmonės, kurių atlyginimai yra mažesni. Jeigu mes remsime tuos, kurie gauna du – tris tūkstančių eurų siekiančius atlyginimus, tai tikėtis, kad jie pradės tuos pinigus, kurie bus sutaupomi per mokesčių sumažinimą, yra ne visai pagrįsta“, - sakė R. Karbauskis.

Skvernelis: reikės labai rimtos diskusijos

Premjeras Saulius Skvernelis teigė pritariąs prezidento pasiūlymų – ypač dėl neapmokestinamo pajamų dydžio, vaiko pinigų, tikslui.

„Bet norėtume laikytis principo, kad šiandien daromi sprendimai neužprogramuotų ilgalaikių pasekmių kitų metų biudžetams ir kitų Vyriausybių veiklai. Dėl to reikės labai rimtos diskusijos“, - sakė S. Skvernelis.

Vyriausybės vadovas pritarė, kad teikiant tokio tipo siūlymus, reikėtų sudaryti Seimo nariams galimybę su jais detaliau susipažinti.

„Seimas turi tam tikrą savo darbo tvarką. Norėtųsi, kad su tokiais įstatymais, kurie gali daryti įtaką mūsų visų gyvenimui ilgalaikėje perspektyvoje, jei kalbėtume apie mokesčių sistemos keitimą, turėtume sudaryti galimybę dieną kitą susipažinti prieš tai, kada Seimo nariai pamato registruotą“, - sakė S. Skvernelis.