Mokslininkai įrodė – nereikia išmesti kiaušinių lukštų, juos galima daug kur naudoti, rašoma lime.energy.

Drenažas

Įprastai daržininkai naudoja drenažui akmenis arba keramzitą, bet šiuo atveju kur kas veiksmingiau naudoti kiaušinių lukštus. Jie savo ypatybėmis – ne prastesni už įprastas medžiagas drenažui, tik užima mažiau vietos. Kiaušinių lukštai kuo puikiausi išbus vazone metus laiko, o persodinant augalus, galima lukštus pakeisti.

Kompostas

Daug kas gerina žemės kokybę kompostu, kuriame būna organinių atliekų, mėšlo, piktžolių. Ekspertai rekomenduoja dėti į kompostą kiaušinių lukštų arba įpilti vandens, kuriame mirko kiaušiniai.

Daigai


Daigus augina plastikiniuose vazonėliuose ar loveliuose, bet juos galima pakeisti kiaušinių lukštais. Persodinant iš vazonėlio, daigą galite traumuoti, o daigą kiaušinio lukšte galima sodinti į žemę su visu lukštu. Tik pradurkite lukšto apačioje skylučių, kad šaknys greičiau išsikerotų. Na, o kiaušinio lukštas bus puiki trąša.

Rūgštingumas

Kiaušinių lukštai padės subalansuoti sutrikdytą dirvos rūgštingumą, dėl kurio augalai negauna pakankamai maistingų medžiagų. Dažnai sodininkai šiuo tikslu naudoja kalkes, bet kiaušinių lukštai yra natūrali medžiaga, tik rezultato reikės palaukti ilgiau.

Derlius

Daugelis daržininkų tręšia žemę kiaušinių lukštais – tai gausina pomidorų, paprikų ir baklažanų derlių. Tręškite lysves maltais kiaušinių lukštais arba vandeniu, kuriame mirko lukštai.

Šliužai ir katės

Kai kuriuos augalus labai mėgsta šliužai. Nuo jų apsisaugosite, jei apdėliosite augalų lysves kiaušinių lukštais. Beje, šis būdas tik ir katėms atbaidyti. Katėms bus nepatogu kasti žemę, o kiaušinių lukštai jų nesužalos.

Lesalas paukščiams

Žiemą paukščiams reikia žmonių pagalbos. Galite įberti į lesyklėlę kartu su grūdais maltų kiaušinių lukštų – paukščiai gaus kalcio ir kitų mineralų, kurie, beje, reikalingi ir naminiams paukščiams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)