Darbo kodekse numatyta, kad teisė pasinaudoti visomis ar dalimi kasmetinių atostogų (arba gauti piniginę kompensaciją už jas) prarandama praėjus 3 metams nuo kalendorinių metų, kuriais buvo įgyta teisė į visos trukmės kasmetines atostogas, pabaigos, išskyrus atvejus, kai darbuotojas faktiškai negalėjo jomis pasinaudoti.

Kaip yra išaiškinusi Valstybinė darbo inspekcija, darbuotojai, iki kodekso įsigaliojimo turintys nepanaudotų kasmetinių atostogų daugiau kaip už 3 darbo metus, turi teisę jas išnaudoti iki 2020 metų liepos 1 dienos.

„Reikia atkreipti dėmesį į tai, kad dėl 3 metų termino susitarė socialiniai partneriai derėdamiesi dėl kodekso nuostatų, o taip pat į tai, kad buvo 3 metai (nuo 2017 metų liepos 1 dienos), tam, kad būtų išnaudotos už ankstesnį laikotarpį nepanaudotos atostogos.

Taip pat paminėtina, kad kodekse nustatyta, jog kasmetinės atostogos turi būti suteikiamos bent kartą per darbo metus. Kasmetinių atostogų tikslas – atkurti darbuotojo darbingumą, todėl įstatymas nustato abiejų šalių pareigą (darbuotojo – pasinaudoti, o darbdavio – suteikti) kasmetines atostogas bent vieną kartą per darbo metus. Todėl paprastai tokių atvejų, kai darbuotojas turi sukauptų kasmetinių atostogų daugiau kaip už 3 darbo metus, neturėtų būti“, – aiškina inspekcija.

Taip pat atkreiptinas dėmesys, kad po 2020 metų liepos 1 dienos bus prarandamos ne tik atostogų dienos, bet ir kompensacija už atostogų dienas, viršijančias 3 metų laikotarpį. Taigi darbuotojas turi teisę išnaudoti visas sukauptas kasmetines atostogas ar gauti už jas kompensaciją iki 2020 metų liepos 1 dienos. Po to darbuotojas galės pasinaudoti sukauptomis kasmetinėmis atostogomis ar gauti už jas kompensaciją vadovaujantis kodekso nustatytais apribojimais.

Daliai priklauso 120 dienų

VDI taip pat pastebi, kad atostogų dienų skaičius už 3 metų laikotarpį gali skirtis priklausomai nuo darbuotojo pareigybės, statuso, darbo stažo pas tą darbdavį.

„Pavyzdžiui, minimalioji atostogų trukmė yra 20 darbo dienų, vadinasi bus prarandama galimybė pasinaudoti atostogomis virš 60 darbo dienų.

Pedagoginių darbuotojų atostogų trukmė – 40 darbo dienų, vadinasi jiems atitinkamai pradings ilgesnės nei 120 darbo dienų atostogos“, – dėsto inspekcija.

Nurodoma, kad pagal Darbo kodeksą, už pirmuosius darbo metus visos kasmetinės atostogos paprastai suteikiamos išdirbus bent pusę darbo metams tenkančių darbo dienų skaičiaus.

„Taigi darbuotojo teisė pasinaudoti kasmetinėmis atostogomis (ar gauti kompensaciją už jas) už pirmuosius darbo metus užtikrinama tais kalendoriniais metais, kada jis pradėjo dirbti ir išdirbo pusę darbo metams tenkančių darbo dienų skaičių, ir, jiems pasibaigus, dar trejus kalendorinius metus.

Pavyzdžiui, darbuotojas pradėjo dirbti 2019 metų vasario 1 dieną, teisė pasinaudoti neišnaudotomis atostogomis už pirmuosius darbo metus būtų prarandama po šių kalendorinių metų ir dar kitų trejų kalendorinių metų, t.y. 2023 metų sausio 1 dieną.

Tačiau, jeigu darbuotojas pradėjo dirbti, pavyzdžiui, 2019 metų spalio 1 dieną, jis bus išdirbęs pusę darbo metams tenkančių darbo dienų skaičiaus 2020 metų balandžio mėnesį, todėl teisė pasinaudoti neišnaudotomis atostogomis už pirmus darbo metus būtų prarandama po šių kalendorinių metų ir dar kitų 3 kalendorinių metų, t. y. 2024 metų sausio 1 dieną.

Už antrus ir vėlesnius darbo metus teisės pasinaudoti kasmetinėmis atostogomis (ar gauti kompensaciją už jas) užtikrinama tais kalendoriniais metais, kai prasidėjo darbuotojo darbo metai, už kuriuos suteikiamos kasmetinės atostogos ir, jiems pasibaigus, dar 3 kalendorinius metus.

Pavyzdžiui, darbuotojas pradėjo dirbti 2019 metų vasario 1 dieną, teisė pasinaudoti neišnaudotomis atostogomis už 2020–2021 darbo metus būtų prarandama po 2020 kalendorinių metų pabaigos ir dar kitų trejų kalendorinių metų, t. y. 2024 metų sausio 1 dieną.

Jei darbuotojas negalėjo pasinaudoti kasmetinėmis atostogomis dėl laikinojo nedarbingumo, dėl vaiko priežiūros atostogų ar dėl darbdavio veiksmų, šio ribojimo terminas turi būti pratęsiamas. Termino, per kurį privaloma pasinaudoti kasmetinėmis apmokamomis atostogomis, nustatymas neprieštarauja Europos Sąjungos teisės aktams, nes juo užtikrinamas atostogų, kaip poilsio laiko, teigiamo poveikio darbuotojui išsaugojimas“, – rašo VDI.

Dėl tarnautojų

Kaip žinia, valstybės tarnautojų darbo santykiai reglamentuojami Valstybės tarnybos įstatyme.

Jame nustatyta, kad darbo santykius ir socialines garantijas reglamentuojantys įstatymai ir kiti teisės aktai valstybės tarnautojams taikomi tiek, kiek jų statuso ir socialinių garantijų nereglamentuoja minėtas įstatymas.

„Atsižvelgdami į tai, kad VTĮ nenustato prievolės panaudoti kasmetines atostogas ne vėliau kaip per 3 metus nuo kalendorinių metų, kuriais buvo įgyta teisė į atostogas, pabaigos, bei vadovaujantis lygiateisiškumo principu, manytina, kad DK 127 str. 5 d. ir Darbo kodekso patvirtinimo, įsigaliojimo ir įgyvendinimo įstatymo 6 str. 8 d. nuostatos taikytinos ir valstybės tarnautojams“, – nurodo VDI.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)