Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad yra augalas, galintis nužudyti vėžines ląsteles, kurios tiesiogine prasme yra kiekviename kieme. Jo naudojimas sulėtina vėžio vystymąsi ir žymiai padidina pasveikimo šansus. Įrodyta, kad kiaulpienė yra perspektyvus naujas vėžio gydymo būdas. <...> Todėl, naudojant kiaulpienės šaknies nuovirą vėžio gydymo metu, jums padės atsikratyti naviko.
paranormal.lt

Portale „paranormal.lt“ praėjusių metų vasarį paviešintas straipsnis „Mokslininkai nustatė, kad ši šaknis gali užmušti 98% vėžio ląstelių vos per 48 valandas!“ socialiniuose tinkluose didelio dėmesio sulaukia ir šiandien. „Facebook“ faktų tikrinimo programos duomenimis, per paskutinę parą (šis straipsnis rašytas gegužės 19 dieną) žinutė apie unikalias kiaulpienės gydomąsias savybes buvo perskaityta beveik 47 tūkst. kartų. Pačioje publikacijoje nurodytas ir pasidalinimų ja skaičius, siekiantis 2,7 tūkst.

Straipsnyje, prie kurio pridėtas „Youtube“ vaizdo įrašas apie kiaulpienių naudą rusų kalba, rašoma apie veiksmingo vaisto, padėsiančio įveikti vėžį, atradimą. „Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad yra augalas, galintis nužudyti vėžines ląsteles, kurios tiesiogine prasme yra kiekviename kieme. Jo naudojimas sulėtina vėžio vystymąsi ir žymiai padidina pasveikimo šansus. Įrodyta, kad kiaulpienė yra perspektyvus naujas vėžio gydymo būdas“, – rašoma publikacijoje. Jos pabaigoje taip pat priduriama: „Todėl, naudojant kiaulpienės šaknies nuovirą vėžio gydymo metu, jums padės atsikratyti naviko.“

Publikacijoje apie kiaulpienių gydomąjį poveikį nenurodytas joks konkretus tyrimas ar mokslininkai bei medikai, įrodę straipsnyje pateiktus teiginius, todėl „Delfi“ nusprendė paieškoti, ar toks tyrimas egzistuoja.

Iš tiesų, kiaulpienių gydomosios savybės mokslininkams jau seniai nėra paslaptis. Medicininiame žurnale „Oncotarget“ išspausdintame tyrime tyrėjų grupė iš Vindzoro ir Otavos universitetų Kanadoje atliko in vitro ir in vivo tyrimus storosios žarnos vėžio modeliuose. Tyrimo metu nustatyta, kad kiaulpienių šaknų ekstraktas (ne nuoviras, kaip nurodoma klaidinančiame straipsnyje) sutrikdo vėžinių ląstelių mitybos mechanizmus ir efektyviai paskatina jų susinaikinimą.

„Galime daryti išvadą, kad kiaulpienių šaknų ekstraktas, kaip sudėtingas mišinys, gali tapti papildoma alternatyva šiuo metu prieinamai chemoterapijai. Gavus šiuos rezultatus, Kanados sveikatos departamentas patvirtino kiaulpienių šaknų ekstrakto naudojimą pirmosios stadijos kraujo vėžio gydymo tyrimams“, – rašoma tyrimo išvadose. Tyrėjai pabrėžė, kad, pasitvirtinus kiaulpienių šaknų ekstrakto poveikiui, tam tikros rūšies vėžiu sergantys pacientai galbūt susidurtų su mažesniu šalutiniu poveikiu, ekstrakto naudojimas galėtų pagerinti jų gyvenimo kokybę ir prailginti gyvenimo trukmę.

Šis tyrimas – vienas iš kol kas nedaugelio tyrimų, įrodžiusių kiaulpienių šaknų ekstrakto daromą poveikį vėžinėms ląstelėms. Be pastarojo panašios išvados pateikiamos 2012 metais žurnale „PLoS One“ išleistame tyrime apie kiaulpienės šaknų ekstrakto poveikį žmogaus lėtinės mielomonocitinės leukemijos ląstelėms bei 2017 metais paviešintame tyrime apie kiaulpienių šaknų ekstrakto poveikį skrandžio vėžio ląstelių dauginimuisi ir migracijai.

Nors pateiktų tyrimų išvadose nurodoma, kad kiaulpienių šaknų ekstraktas galėtų tapti papildomu preparatu gydant kai kuriuos vėžinius susirgimus, skelbti apie stebuklingą šio ekstrakto poveikį dar anksti, o mokslinė bendruomenė apskritai įsitikinusi, kad perdėta reakcija į naujai atrandamų preparatų savybių naudą labiau kenkia, nei padeda.

Tarptautiniuose interneto šaltiniuose prieš keletą metų suaktyvėjus perdėtai informacijai apie „stebuklingą“ kiaulpienių poveikį gydant vėžį šio augalo ekstrakto savybes tyrinėjantys mokslininkai tapo klaidinančių naujienų kūrėjų taikiniu. Klaidinančiose publikacijose panaudotos pavienės Vindzoro Universiteto tyrėjų grupei vadovavusios gydytojos Caroline Hamm citatos lėmė užtvindytą mokslininkės elektroninio pašto dėžutę ir galybes viltingų skambučių telefonu iš ligonių, kurie vylėsi atradę akimirksniu vėžį įveiksiantį preparatą.

Tyrėjos ir jos kolegų teigimu, žmonėms trūksta kritiškos informacijos apie natūralius gydomuosius preparatus, o publikacijos apie „stebuklingas“ žolelių galias ne tik suteikia netikrą viltį pacientams ir kai kuriuos iš jų paskatina atsisakyti patikrintų gydymo metodų taip rizikuojant sveikata, bet ir trukdo pagrįsti rimtus mokslinius šių preparatų tyrimus.

Išvados

Kai kurių tyrimų duomenimis, kiaulpienių šaknų ekstraktas gali tapti potencialiu papildomu įrankiu gydant onkologinėmis ligomis sergančius pacientus, tačiau dar trūksta daugiau išsamesnių tyrimų, įrodančių teigiamas augalo savybes. Tyrimuose mokslininkai nagrinėjo kiaulpienių šaknų ekstrakto savybes, juose neužsimenama apie kiaulpienių šaknų nuovirą, todėl negalima teigti, kad kiaulpienių šaknų nuoviras naikina navikus.

  • Šaltiniai
  • Evaluating Information: Dandelion kills cancer; libraryguides.vu.edu.au
  • Dandelion root extract suppressed gastric cancer cells proliferation and migration through targeting lncRNA-CCAT1.; ncbi.nlm.nih.gov
  • Efficient Induction of Extrinsic Cell Death by Dandelion Root Extract in Human Chronic Myelomonocytic Leukemia (CMML) Cells; ncbi.nlm.nih.gov
  • Dandelion root extract affects colorectal cancer proliferation and survival through the activation of multiple death signalling pathways; ncbi.nlm.nih.gov
  • False Internet claims about cancer cure trouble local oncologist; windsorcancerresearch.com