Neseniai JAV žurnale „Consumer Reports“ paskelbtoje ataskaitoje apžvelgiama valymo ir dezinfekavimo priemonių sudėtis. Deja, ji nėra tokia nekalta, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Viena iš mums, o ypač mūsų vaikams labiausiai pakenkti galinčių sudėtinių dalių yra ketvirtiniai amonio junginiai. Jungtinių Amerikos Valstijų aplinkos apsaugos agentūra (EPA) šiuos junginius yra įregistravusi kaip pesticidus. Kai kurių dezinfekcinių servetėlių sudėtyje yra baliklio arba vandenilio peroksido, o šios medžiagos taip pat nėra palankios sveikatai. Vis dėlto labiausiai reikėtų saugotis ketvirtinių amonio junginių. Tačiau kas tai per medžiaga?

Pasirodo, įkvėpus šių junginių gali kilti astmos priepuolis, o 2005 m. tyrime, kuris buvo paskelbtas leidinyje „Journal of the American Medical Association“, nurodyta, kad dezinfekavimo skysčiai, kuriuose yra baliklio ar ketvirtinių amonio junginių, mokyklinio amžiaus vaikams sukelia daugiau nei 30 proc. su pesticidais susijusių traumų, tokių kaip akių, odos ar kvėpavimo takų pažeidimai.

Rankenų valymas alkoholiu

Vaikams gresia didesnė rizika nukentėti nuo šių junginių nei suaugusiems. „Vaikai įkvepia daugiau oro kiekvienam kilogramui savo kūno svorio nei suaugusieji. Todėl įkvėpus šių junginių jiems gresia didesnė potenciali žala nei suaugusiems“, – leidiniui „Consumer Reports“ pasakė pediatras ir George‘o Washingtono universiteto profesorius emeritas Jerome‘as Paulsonas.

Pandemijos metu, siekdami apsisaugoti nuo sparčiai plintančio koronaviruso, mes įpratome dažniau nei anksčiau dezinfekuoti paviršius, tačiau svarbu atminti, kad patys dezinfekuojantys skysčiai gali būti pavojingi sveikatai, todėl juos naudoti derėtų atsargiai. Dezinfekcinių priemonių jokiais būdais negalima nuryti ar kitaip vartoti į vidų. Jos nuodingos ir gali sukelti rimtas sveikatos problemas ar net mirtį. Tai sakytina ir apie medicininį spiritą ir alkoholio pagrindu pagamintas dezinfekavimo priemones, tokias kaip rankų dezinfekavimo skystis.

Taip pat atsargiai naudokite dezinfekcines priemones, kai šalia yra vaikų ar vyresnio amžiaus žmonių. Įsitikinkite, kad patalpoje veikia tinkama ventiliacija ir prižiūrėkite vaikus, kad jie neliestų ką tik nudezinfekuotų, dar drėgnų paviršių – tegul jie visiškai nudžiūva.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)