Jis teigia, kad tai tik patvirtina JAV mestus kaltinimus šiai Jungtinių Tautų organizacijai dėl nuolaidžiavimo Kinijai.

PSO šalys narės pirmadienį prasidėjusios Pasaulio sveikatos asamblėjos metu atidėjo svarstymą dėl galimybės Taivanui suteikti stebėtojos statusą. Pekinas Taivaną laiko savo provincija, kurią siekia prisijungti, ir nori sukliudyti šiam patekti į bet kokias tarptautines organizacijas.

M. Pompeo teigia, kad PSO generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas „turėjo pagrįstą teisinę galią ir precedentą” leisti Taivanui dalyvauti susitikime.

T. Adhanomas Ghebreyesusas ir anksčiau buvo aštriai kritikuojamas JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos.

PSO vadovas „dėl Kinijos Liaudies Respublikos spaudimo nusprendė nepakviesti Taivano į susitikimą”, pranešime tikina M. Pompeo.

„Dėl [PSO] generalinio direktoriaus nepriklausomybės stygiaus asamblėja praranda galimybę pasinaudoti pripažinta Taivano moksline patirtimi pandeminio susirgimo klausimais, negana to, verčia abejoti PSO patikimumu ir efektyvumu tokiu metu, kai šios organizacijos pasauliui reikia labiausiai“, – teigė jis.

Taivanui pavyko nepaprastai sėkmingai kovoti su pasaulį apėmusia pandemija. Šalyje koronavirusine infekcija COVID-19 užsikrėtė vos 400 žmonių, užfiksuotos septynios mirtys, nors Taivanas yra itin tankiai apgyvendintas ir palaiko glaudžius komercinius ryšius su žemynine Kinija, kurioje infekcija atsirado pirmiausia.

„Smerktinos Kinijos Liaudies Respublikos pastangos nutildyti Taivaną atskleidžia, jog Kinijos teiginiai dėl trokštamo skaidrumo ir tarptautinės kooperacijos kovojant su pandemija tėra tuščios kalbos, be to, išryškina ir taip didelį skirtumą tarp Kinijos ir Taivano“, – sakė M. Pompeo.

„Taivanas yra pavyzdinė pasaulio valstybė, tuo metu Kinijos Liaudies Respublika ir toliau slepia svarbią informaciją apie virusą ir jo kilmę“, – pridūrė jis.

D. Trumpas jau anksčiau apkaltino PSO pavėlavus perspėti pasaulį dėl plintančios infekcijos ir aklai tikint Kinijos žodžiais po to, kai virusas praėjusių metų pabaigoje buvo aptiktas Uhane.

Kritikai mano, kad D. Trumpas, kuris anksčiau gyrė Kinijos atsaką į plintantį virusą, bando nukreipti dėmesį nuo savo paties dorojimosi su pandemija JAV, kuriose užfiksuota daugiausia mirčių pasaulyje.