Po to, kai sėkmingai užgniaužė ligos protrūkius, taikydamos tokias priemones kaip griežtas karantinas ir greitas testavimas, Azijos ekonomikos – Honkongas, Pietų Korėja ir Kinija – šiuo metu susiduria su viruso atgimimu, o tai reiškia, kad jį išnaikinti gali būti beveik neįmanoma.

Tai skausmingas priminimas, kad kai šalys vėl atsidaro, o žmonės sugrįžta prie įprasto gyvenimo ritmo, tikėtina sulaukti viruso atsigavimo – net ir po ilgos pertraukos. Mokslininkai perspėja, kad liga gali niekada neišnykti, nes kai kuriuose žmonėse ji slypi nesukeldama jokių išorinių požymių.

„Atsižvelgiant į besimptomę populiaciją, šie atvejai gali pasireikšti netikėtose vietose, – teigia Honkongo miesto universiteto visuomenės sveikatos katedros docentas Nicholas Thomas. – Visuomeninio gyvenimo atsinaujinimas neišvengiamai prives prie atvejų padaugėjimo.“

Honkonge 66-erių metų pacientė, pastaruoju metu niekur nekeliavusi, praėjusią savaitę nutraukė visiems pavydą kėlusią nulinių vietinių atvejų seriją, kuri truko 23 dienas. Kai kurie moters šeimos nariai taip pat spėjo užsikrėsti, be to, auga baimė, kad moteris galėjo užkrėsti ir daugiau žmonių, nes prieš aptinkant ji daug judėjo tankiomis Honkongo gatvėmis.


Daugiau kaip 20 naujų infekcijų protrūkis šiaurės rytų Kinijoje privertė valdžios institucijas įvesti judėjimo apribojimus dviejuose miestuose: tai primena Uhano, miesto, kuriame pirmą kartą atsirado mirtinas virusas, uždarymą. Trijuose Kinijos miestuose, kuriuose gyvena iš viso 13 milijonų žmonių, vėl buvo uždarytos ką tik atsidariusios mokyklos.

Netoli nuo naujo Kinijos protrūkio teritorijos esanti Pietų Korėja nustatė daugiau kaip 100 naujų atvejų, kilusių naktiniuose klubuose, kuriuose lankosi homoseksualūs klientai. Sveikatos apsaugos pareigūnai bando patikrinti daugiau kaip 5500 žmonių, apsilankiusių klubuose nuo balandžio pabaigos, tačiau kai kurie iš jų baiminasi nukentėti nuo šalyje klestinčios homofobijos.

Dėl šio protrūkio kyla abejonių Pietų Korėjos strategija, visame pasaulyje sulaukusia pagyrų už tai, kad virusas buvo suvaldytas nesiimant griežtų karantino priemonių.

„Dabar jau įrodyta, kad epidemija paskui save velka labai ilgą uodegą“, – valstybinėje televizijoje kalbėjo Kinijos Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) vyriausiasis epidemiologas Wu Zunyou.

Vis plačiau sutariama, kad virusas niekur neišnyks – skirtingai nuo jo pusbrolio SARS, arba sunkaus ūminio respiracinio sindromo, kuris Azijoje 2003 m. užkrėtė apie 8000 žmonių.

Susirgę SARS žmonės turėdavo akivaizdžių simptomų, o paskyrus gydymą karantine infekcijos perdavimas būdavo sustabdytas. Tačiau naujasis koronavirusas daugeliui žmonių apskritai nepasireiškia, arba pasireiškia menkais ar neįprastais simptomais, o tai užtikrina nematomų perdavimo grandinių išlikimą, taigi atvejų greičiausiai padaugės sezoniškai, kaip sergant gripu.

Be to, žmonės, užsikrėtę SARS, neužkrėsdavo kitų nei viruso inkubaciniu laikotarpiu, nei pirmomis ligos dienomis.

Tačiau naujasis virusas, priešingai, nebūtinai verčia žmones negaluoti, tačiau gali lengvai persiduoti net inkubaciniu laikotarpiu, todėl labai sunku jį anksti aptikti ir suvaldyti.

„Šiuo metu teks ieškoti būdų gyventi su šiuo virusu, tai bus naujasis normalumas, – ketvirtadienį pranešime kalbėjo Pasaulio sveikatos organizacijos Vakarų Ramiojo vandenyno regiono direktorius Takeshi Kasai. – Kol virusas tebecirkuliuoja mūsų glaudžiai susijusiame pasaulyje ir kol neturime saugios ir veiksmingos vakcinos, visi esame rizikos zonoje.“

Sunku atsekti

Pasaulyje šiuo metu vystoma daugiau kaip šimtas vakcinų, tačiau ekspertai sako, kad gali prireikti mažiausiai metų, kol bent viena iš jų bus parengta naudojimui.

Atsekti antrąsias bangas dar sudėtingiau nei pirmąsias, todėl tai labai apsunkina pastangas suvaldyti virusą. Kinijos epidemiologai laužo galvą, kokiu būdu 45-erių metų skalbyklos darbuotoja iš vietinės policijos nuovados šiauriniame Kinijos Šulano mieste kažkada anksčiau šį mėnesį pasigavo infekciją ir užkrėtė daugiau kaip 20 žmonių.

Pasak Kinijos epidemiologo Wu Zunyou, galimas daiktas, kad ji net nėra pirmoji infekcijos grandinės grandis, atsižvelgiant į skirtingus inkubacinius laikotarpius.

„Skalbėja galėjo susirgti po dviejų ar trijų dienų, o pirminis šaltinis galėjo susirgti tik po septynių ar aštuonių dienų, – teigia jis. – Tokiu atveju labai sunku tiksliai pasakyti, kas ką užkrėtė.“

Pasak Wu Zunyou, sveikatos apsaugos pareigūnai dabar atlieka genetinę seką viruso, paimto iš naujojo pacientų klasterio, ir palygins jį su tuo, kurį aptiko tirdami užsikrėtusius keliautojus, grįžtančius iš Rusijos, bandydami nustatyti, ar jie yra susiję.

Taip pat kyla įtarimų, kad šis klasteris gali būti kilęs iš Šiaurės Korėjos, atsižvelgiant į tai, kad vietovė yra arti Kinijos sienos su šia uždara šalimi. Šiaurės Korėja dar nepatvirtino nė vieno COVID-19 atvejo, tačiau JAV kariuomenė teigia įtarianti, kad atvejų visgi yra, o Kim Jong Uno režimas priėmė kitų šalių pagalbą kovai su virusu.

Pietų Korėja buvo plačiai giriama už tai, kad sukontroliavo viruso protrūkį nesiimdama slegiančių apribojimų. Tačiau jos masinio ir greito testavimo strategija – sulėtinanti viruso plitimą, išlaikant žemą mirtingumą – galbūt jau pasiekė savo ribas.

Daugiau nei pusė klubo lankytojų, kuriuos nori patikrinti Pietų Korėjos sveikatos priežiūros institucijos, išlieka nepasiekiami, o kai kurie vengia pasirodyti, nes bijo būti persekiojami dėl savo orientacijos.

Kinijos Uhane šeši vietiniai atvejai per šį mėnesį paskatino miestą imtis ambicingos užduoties: per dešimt dienų patikrinti visą 11 milijonų populiaciją.

Nepaisant greito reagavimo ir gausių testavimo rinkinių išteklių, kurių kai kurios šalys vis dar neturi, Azijos tautos gali būti labiau pažeidžiamos viruso atsigavimo, nes dauguma žmonių čia gyvena sausakimšuose daugiabučiuose.

„Didelis gyventojų tankis – ypač gyvenamuosiuose mikrorajonuose – reiškia, kad bet kuris virusas turi daugybę galimybių būti perduodamas uždarų geografinių teritorijų ribose, – teigia Nicholas Thomas iš Honkongo miesto universiteto. – Tai yra iššūkis, su kuriuo Azija susiduria kur kas labiau nei likęs pasaulis.“