Viso žemyno vyriausybės sušvelnino apribojimus, sulėtėjus pandemijos plitimui. Prancūzija ryžosi dalinai atlaisvinti kelionių suvaržymus, Šveicarijoje ir Graikijoje vėl veikia parduotuvės. Kirpyklos atnaujino darbą Nyderlanduose, o Danija perpus sumažino socialinio atsiribojimo reikalavimus.

Paryžiaus Gare du Nord traukinių stotyje pirmadienio ryte keleivių vis dar buvo nedaug, savanoriai dalijo veido kaukes tiems, kas pamiršo jas užsidėti. Judėjimas judriausiame Europoje geležinkelių mazge, kuriame įprastai šurmuliuoja minios biurų darbuotojų, verslininkų ir turistų, toli gražu neprimena ikikrizinio lygio. Bet žmonės bent jau vėl juda.

„Transporto sistemoje viskas gerai, – sakė Laura Hattiger po savo pirmosios kelionės traukiniu per kelias savaites iš Bovė į Paryžiaus centrą. Jos darbo valandos buvo sutrumpintos dviem valandomis dėl eismo trikdymų. – Nebuvo labai daug žmonių“.

Nors viso žemyno vyriausybės viliasi, kad ekonomikos greitai atsigaus, pirmieji žingsniai atnaujinti veiklą, panašu, žada varginančią mėnesius užtruksiančią kelionę. Viruso pandemijai nusinešus per 150 000 gyvybių žemyne, – daugiau nei pusę aukų visame pasaulyje, – Europos šalių lyderiai laikosi atsargaus požiūrio į viešojo gyvenimo atgaivinimą.

Apie niūrią perspektyvą pabrėžiama Europos Komisijos (EK) gegužės 6 d. prognozėje; EK prognozėmis, šiais metais Europos Sąjungoje (ES) laukiamas beprecedentis 7,4 proc. susitraukimas, didžiausias nuosmukis per Bendrijos istoriją. Tokios niūrios prognozės parengtos, net atsižvelgus į tai, kad virusas bus toliau kontroliuojamas, ES narėms-valstybėms palaipsniui švelninant karantinus.

Maža to, pietinės Europos šalys, ypač smarkiai nukentėjusios nuo viruso protrūkio, turi ribotas galimybes reaguoti į pandemiją dėl sunkios skolų naštos. Europos Komisijos prognozėmis, nuosmukis Italijoje, Ispanijoje ir Graikijoje viršys 9 procentus, palyginti su prognozuojamu 6,5 proc. nuosmukiu Vokietijoje.

Ispanijoje beveik pusės šalies regionų restoranai ir barai galės panaudoti 50 proc. savo lauko terasų sėdimų vietų, dalyje regionų leista burtis ne didesnėms nei 10 žmonių grupėms. Madride ir Barselonoje taisyklės liks griežtesnės, nors šalyje, vienoje iš labiausiai Europoje nukentėjusių nuo didelio masto protrūkio, registruojamas žemiausias mirčių per parą skaičius per beveik du mėnesius.

Vokietijoje, kuri praėjusią savaitę paskelbė planus apie didžiausios Europos ekonomikos didelio masto atvėrimą, užsikrėtimų atvejų mažėjimą temdo susirūpinimas dėl vadinamojo viruso reprodukcijos rodiklio (reproduction factor, žinomo kaip R0) – t. y. kiek vienas žmogus užkrečia kitų, – šoktelėjimo iki 1,13. Šalis leido visoms parduotuvėms atsidaryti ir sudarė sąlygas veiklą atnaujinti restoranams, barams ir profesionaliems futbolo klubams.

„Eurostar International Ltd.“, greitųjų traukinių keleivių transporto per Lamanšo sąsiaurį paslaugų operatorė, pranešė, kad tik vienas traukinys per dieną kursavo visomis kryptimis tarp Londono ir Paryžiaus, nepaisant švelnesnės kelionių politikos; taip nutiko dėl to, kad dauguma Europos šalių sienų vis dar uždaryta.

Pirmadienį, per patį kelionių piką, traukinių bilietų pardavimo automatai Gare du Nord traukinių stotyje faktiškai buvo nenaudojami. Stoties „Metro“ platformoje darbuotojai lengvai reguliavo keleivių srautus, netrūko tuščių vietų ir laisvos erdvės – retos prabangos įprastu laiku.

Pastarosiomis savaitėmis eismas Prancūzijos sostinės gatvėse buvo didesnis, bet prekyba išliko vangi.

Sodų centre „Truffaut“, esančiame kairiajame Paryžiaus krante, aštuoni pirkėjai laukė, kol atsidarys parduotuvė, atskirti vieni nuo kitų oranžinėmis juostomis ant šaligatvio pažymėtomis juostomis. Prie įėjimo į centrą jiems siūloma dezinfekuoti rankas, kiekvieno kliento prašoma imti tuos prekių vežimėlius, kurie ką tik buvo apipurkšti dezinfekcijos priemonėmis.

Garais apdorojami drabužiai

„Opera Garneir“ prekybos rajone „Apple Inc.“ parduotuvė uždaryta, o mobiliojo ryšio paslaugų teikėjos „Orange“ parduotuvę planuota atidaryti antradienį, ir tik su išankstiniais užsirašymais. Garsioji „Galeries Lafayette“ universalinė parduotuvė Hausmano bulvare lieka uždaryta, o LVMH priklausančioje „Le Bon Marche“ universalinėje parduotuvėje kone ant kiekvieno stendo galima pamatyti skelbimus su prašymais neliesti prekių.

Pirštines mūvintys pardavėjai, dirbantys kosmetikos skyriuje, nušluosto dezinfekciniu skysčiu indelius su kremu, prieš pasiūlydami mėginį vienkartiniu šaukšteliu. Drabužiai, kuriuos matavosi klientai, yra apdorojami garais, vėliau palaikomi kelias valandas atskirai nuo kitų prekių ir tik tada vėl kabinami ant pakabų.

Amsterdame „MarNick“ kirpyklos savininkas Nickas Schutte nekantravo grįžti į darbą. Dabar, norint išvengti eilių, veikia rezervacijų sistema, laisvų vietų nebėra.

„Tai labai neįprasta, – sakė N. Schutte. – Mes kiekvienam klientui skiriame daugiau laiko, kad viduje nebūtų per daug žmonių.“

Danija atvėrė visas parduotuves, įžengusi į antrąjį savo apribojimų švelninimo etapą. Viena iš pirmųjų apribojimus sušvelninusių Europos valstybių sumažino ir fizinį atstumą, kurio vienas nuo kito turi laikytis šalies piliečiai, nuo dviejų metrų iki vieno metro. Vis dėlto Danijos sienos lieka uždarytos, o naujausią informaciją apie jų atidarymą vyriausybė paskelbs vėliausiai iki birželio 1 dienos.

Pirmadienį vėl buvo atidaryta didžioji dalis parduotuvių Graikijoje, bet Kallithea kvartale – viename iš tankiausiai apgyventų Atėnų rajonų – pagrindinėje gatvėje žmonės nesibūriavo laukdami jų atidarymo.

Ženevoje daugeliui šveicarų labiau rūpėjo presuota kava nei „Swatch“ laikrodžiai. Penkių žmonių eilutė vingiavo prie „Nespresso“ parduotuvės pagrindiniame miesto prekybos rajone prieš pat jos atidarymą, ir pirmieji du klientai iš jos išėjo nešini dideliais juodais maišais su dešimtimis dėžučių.

Katastrofiška vasara

Iliasas Tanoudisas, italų restorano „Osteria della Bottega“, esančio Ženevos senamiestyje, šeimininkas sakė esąs nusivylęs tuo, kaip Šveicarijos valdžia sprendžia viruso protrūkio ekonominius padarinius, nepalikdama jam beveik jokios kitos galimybės kaip tik imti paskolas norint išlaikyti verslą.

„Widder Hotel“, per 700 metų senumo valda Ciuricho senamiestyje, duris atvėrė pirmadienį; likusiam gegužės mėnesiui jis sulaukia vos dviejų svečių rezervacijų per savaitę, tad jo pajėgumų išnaudojimo koeficientas nesiekia net 3 procentų.

„Apie 85 proc. mūsų svečių atvyksta iš užsienio, o jų dabar neturime nė vieno, – sakė Joergas Arnoldas, „Widder“ viešbučio ir jo greta įsikūrusio padalinio „Storchen“ generalinis direktorius. – Vasara mums nusimato katastrofiška.“

Tačiau Matsui Klingbergui, prabangios vyrų aprangos mažmenininkės „Trunk Clothiers“ ir parduotuvių Ciuriche bei Londone savininkui, pirmadienis prasidėjo ramiai. „Mes jau pardavėme švarką šį rytą, – sakė jis. – Klientas faktiškai jį buvo pasimatavęs dar prieš karantiną, kovo mėnesį, ir šį rytą grįžo jo įsigyti.“ Pastarosios savaitės buvo itin sėkmingos bendrovės internetiniam verslui, pardavimai balandį šoktelėjo trigubai, palytinti su praėjusių metų balandžiu, sakė M. Klingbergas.

Tuo tarpu greta įsikūrusios „Swatch Group Ltd.“ valdytojas ne taip optimistiškai vertino verslo atvėrimo perspektyvas. „Nemanau, kad pirmąją dieną turėsime daug klientų, – sakė Sylviane de Marchi-Moro, vadovaujantis firminei laikrodžių parduotuvei, esančiai Ženevos centre. – Na gal koks senyvas žmogus užsuks pasikeisti baterijų.“

Europos pokarantininis žemėlapis

Italija

Gegužės 4 d.: atnaujinta veikla statybos, gamybos sektoriuose; restoranams leista siūlyti ribotas maisto išsinešimo paslaugas.

Gegužės 18 d.: atsidarė mažmenininkų parduotuvės, muziejai.

Birželio 1 d.: atsidarys barai, restoranai, kirpyklos, bet terminas gali būti ir paankstintas.

Mokyklos liks uždarytos iki rugsėjo.

Ispanija

Gegužės 4 d.: visoje šalyje veiklą atnaujinti leista tam tikriems verslams, pavyzdžiui, kirpykloms, bet tik pagal išankstinį užsakymą. Barams ir restoranams leista teikti iš anksto užsakyto maisto išsinešimo paslaugas; barams ir restoranams leista aptarnauti ribotą lankytojų skaičių Formenteros saloje Viduržemio jūroje ir trijose Kanarų salose Atlanto vandenyne.

Gegužės 11 d.: teritorijoje, apimančioje 51 proc. gyventojų (išskyrus Madridą ir Barseloną), restoranams ir barams leista aptarnauti klientus lauko kavinėse, apribojus žmonių srautą 50 procentų; galės atsiverti privačios viešbučių erdvės; namuose galės susirinkti ne daugiau kaip dešimt žmonių.

Vokietija

Balandžio 20 d.: smulkioms krautuvėms, buitinės technikos parduotuvėms ir automobilių salonams leista atsidaryti.

Gegužės 4 d.: atidaryta dalis mokyklų, lankytojams duris atvėrė kirpyklos.

Gegužės 6 d.: Angela Merkel paskelbė planus dėl plataus masto ekonominės veikslo atnaujinimo, tarp jų – restoranų, viešbučių, visų mažmenininkų; profesionalioms futbolo komandoms nuo gegužės 16 dienos bus leista rengti rungtynes tuščiuose stadionuose; žemėms suteikta veikimo laisvė priimant sprendimus dėl prekybos mugių rengimo, tatuiruočių studijų bei naktinių klubų veiklos.

Rugsėjo 1 d.: gali būti leista rengti didelio masto renginius, tokius kaip, koncertai ir festivaliai.

Prancūzija

Gegužės 11 d.: oficialiai įsigaliojo švelnesni apribojimai verslovėms ir parduotuvėms; gyventojai gali keliauti 100 km atstumu nuo savo namų be reikalaujamo dokumento, įrodančio kelionės priežastį. Griežti reikalavimai tebetaikomi viešajam transportui Paryžiuje.

Birželio pradžia: bus leista atsidaryti restoranams, barams ir kavinėms, su sąlyga, kad jie laikysis sanitarinių ir atstumo laikymosi taisyklių.

Birželio 15 d.: gali būti atšaukti sienų su Europos valstybėmis suvaržymai.

Šveicarija

Balandžio 27 d.: atidarytos kirpyklos, sodininkų centrai, „Pasidaryk pats“ parduotuvės ir tatuiruotės studijos.

Gegužės 11 d.: veiklą atnaujino visi mažmenininkai, taip pat muziejai ir bibliotekos. Leista atsidaryti restoranams ir sporto kompleksams.

Birželio 8 d.: vėl atsidarys universitetai, profesionalaus futbolo rungtynės galės būti rengiamos be žiūrovų.

Austrija

Balandžio 14 d.: atidarytos smulkios krautuvės, buitinės technikos bei sodininkystės parduotuvės.

Gegužės 2 d.: atidarytos didesnės parduotuvės, veiklą atnaujino ir kai kurios paslaugas teikiančios įmonės, pavyzdžiui, kirpyklos.

Gegužės 15 d.: atsivėrė religinių apeigų vietos, restoranai.

Gegužės 18 d.: dauguma studentų, atskiromis grupėmis, gali grįžti prie studijų.

Gegužės 29 d.: veiklą atnaujinti bus leista viešbučiams.

Nyderlandai

Gegužės 11 d.: duris vėl atvėrė kirpyklos, masažų salonai ir vaikų priežiūros centrai; atidaryta dalis pradinių mokyklų, paaugliai galės atnaujinti grupinius sporto užsiėmimus, laikydamiesi tam tikrų sąlygų.

Nuo birželio 2 dienos: kitos mokyklos bei universitetai turėtų ruoštis atsiverti.

Rugsėjo 1 d.: galės būti rengiami didelio masto renginiai, įskaitant profesionalaus futbolo rungtynes ir muzikos festivalius.

Belgija

Gegužės 4 d.: leista veiklą atnaujinti visam nepagrindinių pramonės šakų didmeniniam verslui.

Gegužės 11 d.: leista atsiverti visiems mažmenininkams, išskyrus „kontaktinius verslus“, tokiems kaip kirpyklos, barai ir restoranai.

Gegužės 18 d.: atidaromos kirpyklas, grožio salonus, tatuiruočių studijas.

Airija

Gegužės 5 d.: gyventojams leista 5 km atstumu nuo savo namų mankštintis.

Gegužės 18 d.: lauko darbų darbuotojai, pavyzdžiui, dirbantys statybų bei sodininkystės sektoriuose, galės grįžti į darbą; lauke galės susitikti keturi žmonės iš skirtingų aplinkų.

Portugalija

Gegužės 4 d.: leista atnaujinti veiklą smulkioms parduotuvėms, kirpykloms, knygynams ir automobilių salonams.

Gegužės 18 d.: restoranai galės atvėrė duris lankytojams, apriboję žmonių srautą 50 procentų; galės atsidaryti ir muziejai.

Birželio 1 d.: duris lankytojams galės atverti didesnės parduotuvės, prekybos centrai, kino teatrai ir vaikų darželiai.

Graikija

Nuo gegužės 4 dienos graikai jau galėjo apsikirpti plaukus, nusipirkti knygą ar apsilankyti bažnyčioje.

Gegužės 11 d.: atsivėrė dauguma likusio mažmeninio sektoriaus.

Birželio 1 d.: veiklą galės atnaujinti didieji prekybos centrai.