Ši sistema užbaigtų Europos Sąjungos laisvąjį judėjimą ir nustatytų naujas taisykles, pagal kurias užsieniečiai galėtų gyventi ir dirbti JK. Vidaus reikalų ministrė Priti Patel teigia, kad tai į aukštos kvalifikacijos imigrantus orientuota tvarka.

Nuo kitų metų

Projekte numatoma, jog kandidatų paraiškos bus vertinamos pagal jų gebėjimus – profesiją, kvalifikaciją, darbo patirtį, amžių, anglų kalbos žinias. Visa tai bus vertinama taškais, o leidimus gaus tik tie, kurie surinks atitinkamą sumą.

Kandidatas taip pat privalėtų turėti darbo pasiūlymą, pagal kurį per metus JK uždirbtų ne mažiau kaip 25 600 svarų sterlingų.

Šią savaitę Priti Patel naujosios imigracijos sistemos projektą dar kartą pristatys parlamentui. 2018 metais pirmą kartą paviešintas projektas anksčiau reikiamo tautos išrinktųjų pritarimo nesulaukė, tačiau buvo patobulintas, nuo paskutinio svarstymo pasikeitė ir valdančiųjų santykis parlamento bendruomenių rūmuose – dabar ministrės partiečiai jame turi 80 balsų persvarą.

Gavus pritarimą naujoji sistema dar labiau priartės prie įteisinimo. Ji įsigaliotų iš karto, kai baigsis „Brexit“ pereinamasis laikotarpis: nuo 2021 metų sausio 1-osios.

„Mes daugiau neturėsime kelių pigiai, nekvalifikuotai darbo jėgai – imigrantai dominuoja ir pernelyg ilgai užima šią nišą mūsų darbo rinkoje“, – sakė Priti Patel.

„Tai istorinis momentas – sistemos įteisinimas sugrąžintų mums visišką imigracijos kontrolę ir teisę spręsti, kas gali įvažiuoti į šalį, o kas ne.

Taškais paremta sistema bus tvirtesnė, sąžiningesnė ir paprastesnė. Ji pritrauks tuos žmones, kurie reikalingi mūsų ekonomikai, bus pamatas atlyginimų kėlimui, produktyviai ekonomikai“, – kalbėjo ministrė.

Krizė atvėrė akis

Dėl koronaviruso plitimo JK įvedus griežtas žmonių judėjimo apribojimo priemones paaiškėjo, kokie svarbūs žemos kvalifikacijos imigrantai yra šiai šaliai.

Pavasarį prasidėjus pikui žemės ūkiuose jų vadovai liko be reikalingos darbo jėgos, laukuose auginamai produkcijai iškilo didžiulė sunaikinimo grėsmė: sezoniniai darbininkai iš užsienio atvykti negali, o vietiniai nenori arba nepajėgia susitvarkyti su fiziškai sunkiomis užduotimis.

Maža to, į vyriausybės patvirtintą būtinųjų profesijų sąrašą pandemijos metu įeina slaugytojai, prekybos centrų darbuotojai, maisto produktų fabrikų darbuotojai, kurjeriai – nemažą dalį iš jų sudaro imigrantai.

„Nejaugi jie taps nepageidaujami mūsų šalyje tik dėl to, kad yra nekvalifikuoti? Dabar jie yra mūsų šalies stuburas ir nusipelno užsitikrinimo, jog ši vieta taip pat gali būti jų namais“, – sakė Jungtinės imigrantų gerovės tarybos atstovas Satbiras Singhas.

Rinkos tyrimų bendrovės „YouGov“ atlikta visuomenės apklausa parodė, kad pastaruoju metu JK gyventojų požiūris į imigrantus keičiasi ir dabar 54 proc. jų pritartų imigracijos taisyklių švelninimui tiems žmonėms, kurie pandemijos metu dirba būtinąjį darbą.

Vyriausybė taip pat raginama atskirai spręsti sveikatos apsaugos sistemos bei socialinės rūpybos darbuotojų imigracijos klausimą ir taikyti jiems kitokias taisykles, kad nebūtų apsunkintas jų atgvykimas – šių žmonių ir taip trūksta JK.

Ironiška, tačiau už „Brexit“ ir imigracijos kontrolę itin aktyviai pasisakęs dabartinis JK premjeras Borisas Johnsonas buvo priverstas dėkoti būtent imigrantams – koronavirusu užsikrėtęs ir sunkiai susirgęs vyriausybės vadovas balandį atsidūrė mirties patale, o tuo metu prie jo budėjo slaugytojai iš užsienio.