Net iki –25 laipsnių gali ištverti anglų levanda ir siauralapė levanda.

Pietiniams šilumą mėgstantiems augalams patinka atviri, apšviesti sklypai su smėlinga arba su priesmėliu žemė. Levandų šaknys jautriai reaguoja į didesnę drėgmę, todėl pelkingose vietose levandos sunkiai augs.

Ideali vieta levandoms – aukštos vietovės, kur daug saulės, užuovėja, kad nebūtų vėjo ir skersvėjų. Atkreipkite dėmesį – subrendęs levandų krūmas gali siekti net pusės metro aukštį, tad atidžiai parinkite sodinimo vietą. Nerekomenduojama persodinti suaugusių levandų krūmų, nes naujoje vietoje jie labai sunkiai prigyja. Vidutiniškai levandų krūmai auga apie 20 metų.

Kaip levandos dauginasi

Levandų dauginimas – nesudėtingas procesas. Tinkamiausia jas dauginti auginiais, kartais galima padalinti krūmą. Gana sudėtinga užauginti levandas iš sėklų. Tam prireiks daug laiko ir kantrybės, nes būtina stratifikacija (kai kurių sėklų daiginimo paspartinimas: sėklos sumaišomos su drėgnu smėliu, durpėmis ar samanomis ir laikomos 1-5 °C temperatūroje iki kelių mėnesių). Levandų sėklos gali būti stratifikuojamos nuo vieno iki dešimties mėnesių.

Pasibaigus stratifikacijos laikotarpiui, sėklos sėjamos į vazonėlius su skylutėmis drenažui. Vazonuose turi būti žemės, upinio smėlio ir perpuvusio mėšlo mišinys.

Jauni levandų daigai pasirodys tik tada, jei dienos šviesa būna ilgiau nei 8 valandas, o oro temperatūra būna aukštesnė nei +18 laipsnių. Atkreipkite dėmesį – iš sėklų užaugusios levandos pražysta tik praėjus metams, po daigų persodinimo į lauką.

Levandų krūmus galima dalinti vegetacinio laikotarpio pabaigoje. Tai rizikingiausias būdas,, nes šiuo atveju didelė rizika, kad žus motininis augalas. Šio dauginimo metodo imamasi tik tokiu atveju, jei levandos krūmas stipriai išaugo ir jį reikia apkarpyti.

Levandų sodinimas lauke

Jauni levandų daigeliai lauke sodinami gegužės pabaigoje ar birželio pradžioje. Prieš sodinimą krūmelius gausiai paliekite, o tada su žemės mišiniu iš vazono sodinkite į duobutes ir stenkitės kuo mažiau traumuoti šaknų sistemą. Krūmeliui susodinkite pusės metro atstumu, bet galimas ir perpus mažesnis atstumas.

Kaip prižiūrėti levandas

Levanda – visiškai neįnoringas augalas. Ji lengvai pakelia sausrą, nebijo daugelio lauko kenkėjų.
Kaip prižiūrėti:

Reguliariai laistykite. Laistykite tik tada, kai žemė bus sausa. Esant per didelei drėgmei gali supūti šaknys, tada augalas žus.

Tręškite trąšomis. Patyrę sodininkai žino – vegetatyvinio augimo laikotarpiu levandas kartą per mėnesį reikia patręšti kalio trąšomis. Pavasarį žemę galima patręšti azoto trąšomis, tik nepersistenkite, nes azotas skatina aktyvesnį augimą žydėjimo sąskaita.

Ravėkite. Ravėti reikia reguliariai, kai atsiranda piktžolių. Žemę aplink levandas galima mulčiuoti kompostu arba durpėmis. Mulčas neturi per daug priglusti prie krūmo stiebų.

Purenkite žemę. Išpurenkit epo laistymo, nes levandų šaknims nepatinka suplūkta žemė.
Apkarpykite. Ši procedūra atliekama pavasarį ir rudenį. Pavasarinis apkarpymas – daugiau sanitarinio pobūdžio. Vegetacinio laikotarpio pradžioje negalima pašalinti per daug jaunų ūglių, nes krūmas gali žūti.

Žiemą levandų krūmus apklokite spygliuočių šakomis. Lapų nenaudokite, nes gali supūti stiebai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)