Suomija taip pat pakviesta prisijungti prie šios „laisvosios zonos“, tačiau Helsinkis sako dar nesąs tam pasirengęs.

„Suomija parengs atidarymo grafiką per ateinančias dvi savaites. O kol kas galioja iki birželio 14 dienos nustatyti apribojimai“, – laikraščiui „Helsingin Sanomat“ šeštadienį sakė Suomijos vidaus reikalų ministrė Maria Ohisalo.

Kartu ministrė pažymėjo, kad pirmuosius „turistinius koridorius“ Suomija atidarys su Šiaurės Europos šalimis bei Estija ir kitomis Baltijos valstybėmis. Ji taip pat neatmetė galimybės, kad siekiant plėtoti turizmą toks koridorius galėtų būti atidarytas ir su bet kuria kita Europos šalimi, pavyzdžiui, Graikija.

M. Ohisal patvirtino, kad Suomija ir toliau reikalaus, kad iš užsienio atvykę žmonės 14 dienų privalomai saviizoliuotųsi.

„Kai pasieksime kitą etapą, apsvarstysime kitas priemones. Kol kas karantino neatsisakome“, – sakė ji.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos užsienio reikalų ministrai penktadienį Rygoje pasirašė Susitarimo memorandumą, atšaukiantį kelionių apribojimus tarp Baltijos šalių kelių, geležinkelių, oro ir jūrų transportu.

Leidimas laisvai keliauti tarp Estijos, Latvijos ir Lietuvos taikomas šių valstybių piliečiams bei teisėtai jose gyvenantiems asmenims, jei jie neturi ligos simptomų ir per 14 paskutinių dienų nėra lankęsi kitose šalyse.

Baltijos šalių piliečiai, grįžtantys iš kitų užsienio valstybių, ir toliau privalo dvi savaites izoliuotis, tą jie galės daryti savo gimtosiose šalyse.

Šis susitarimas – pirmasis tokio bendradarbiavimo Europos Sąjungoje pavyzdys.