Bazilikoje, kuri yra didžiausia katalikų bažnyčia pasaulyje, penktadienį buvo atlikta dezinfekcija. Apsauginius kombinezonus ir kaukes dėvintys valytojai dezinfekcine priemone išpurškė visas šios 23 tūkst. kv. metrų ploto šventovės kerteles.

Popiežius Pranciškus kol kas neturėtų vadovauti jokioms viešoms ceremonijoms nei bazilikoje, kur telpa iki 60 tūkst. žmonių, nei Šv. Petro aikštėje, kadangi Vatikanas siekia išvengti minių savo teritorijoje.

Vatikanas, nepriklausomas anklavas Romos centre, taikė tokias pačias kovos su virusu priemones, kaip ir Italija, kur oficialus COVID-19 aukų skaičius jau perkopęs 31 tūkstantį.

Bazilikoje draudžiama rengti bet kokias religines ceremonijas nuo kovo 10-osios, kai italų vyriausybė įvedė visuotinį karantiną, tačiau atskiriems tikintiesiems leidžiama melstis privačiai.

Darbininkai penktadienį valė XVI amžiuje pastatytos šventovės puošnias marmurines grindis, purškė didžiules duris, vedančias prie architekto Bernini (Berninio) sukurto garsiojo bronzinio baldakimo.

Vatikano sveikatos apsaugos pareigūnas Andrea Arcangeli sakė, kad buvo purškiamas „praskiestas chloro tirpalas, kuris buvo dozuojamas, siekiant nepažeisti vertingų paviršių ir meno kūrinių“.

Šv. Petro bazilika, kaip ir tris likusios popiežiaus valdomos bazilikos, turėtų laikytis Italijos vidaus reikalų ministerijos rekomendacijos nerengti uždarose patalpose daugiau nei 200 dalyvių skirtų religinių ceremonijų.

Tikinčiųjų srautus šventykloje valdys Vatikano šveicarų gvardija; jai padės Maltos ordino savanoriai.

Taip pat nagrinėjama galimybė naudoti lankytojų temperatūros matuoklius, bet tik per svarbias religines šventes, informavo Šventasis Sostas.

Popiežius Praniškus pirmadienį ketina vadovauti privačioms mišioms prie Jono Pauliaus II kapo. Šis renginys, organizuojamas 100-ųjų lenkų kilmės pontifiko gimimo metinių proga, bus transliuojamas tiesiogiai.

Už Vatikano ribų katalikai pirmadienį galės dalyvauti mišiose, krikštuose, vestuvėse ir laidotuvėse Italijos bažnyčiose – su sąlyga, kad laikysis įvairių saugumo priemonių, įskaitant reikalavimą dėvėti kaukes ir laikytis atstumo.