Daugiabučių administratorius tvirtina, kad keisti įkainius suplanuota jau prieš pusmetį, mat jau šešiolika metų jie nebuvo judinti. Bendrovės atstovai teisinasi, esą kaina pakilo ne tiek, kad nuskurdintų gyvenančius daugiabučiuose.

Panevėžiečio Petro pensija nėra didelė ir senjoras įpratęs skaičiuoti kiekvieną centą. Apmokėjęs visas sąskaitas, jis suplanuoja, kiek galės išleisti maistui, vaistams bei kitoms reikmėms. Šią savaitę sulaukęs Panevėžio butų ūkio sąskaitos liko nemaloniai nustebęs – lyginant su ankstesniu mėnesiu, bendra sąskaita išaugusi keliomis dešimtimis centų.

Pradėjęs analizuoti, panevėžietis pastebėjo, kad keitėsi mokestis už šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūrą – jo name nuo 0,050 iki 0, 063 euro už kvadratinį metrą.

„Už savo kiek daugiau nei 50 kvadratinių metrų ploto butą kovą mokėjau 2,54 euro, dabar – 3,20 euro. Taip, tik 66 centais daugiau, bet jeigu skaičiuotume procentais, išeina jau 30 procentų brangimas. Ir čia tik nuo vieno buto – per visus Panevėžio butų ūkio prižiūrimus namus susidaro ne tokia jau maža suma“, – skaičiuoja panevėžietis.

Tačiau labiausiai jį stebina, kad mokestis už šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūrą pakeltas tylomis, iš anksto neinformavus gyventojų ir net nepaaiškinus, kodėl buvo būtina didinti įkainius.

„Daugelis gal net ir nepastebėjo šitų pokyčių, bet tai jau lupikavimas vidury baltos dienos. Kodėl iki šiol buvo slepiama, kad kils kainos? Visur kalbama apie skaidrumą ir atvirumą, tai kur jis? Ir dar tai buvo padaryta dabar, kai dėl pandemijos ir taip kyla kainos. O gal ir specialiai to buvo siekiama, kai visų dėmesys tik į koronavirusą“, – piktinosi Petras.

Nekeitė šešiolika metų

Panevėžio butų ūkio direktorius Vidmantas Žukauskas teigė, kad kelti įkainį už šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūrą nuspręsta dar praėjusių metų pabaigoje, bet kol buvo sutvarkyta įstatyminė bazė ir informuoti namų pirmininkai, užtruko net pusmetį. Ir tai visiškai nesusiję su pandemijos situacija.

„Tai tik sutapimas. Prieš pusmetį, kai pradėjome rengtis pakelti įkainius, apie virusą niekas net negalėjo pagalvoti“, – sakė V. Žukauskas.

Anot jo, mokestis už šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūrą nebuvo keistas dar nuo 2004 metų, bet per tuos šešiolika metų kelis kartus kilo atlyginimai darbuotojams. Iš viso bendrovėje dirba 172 darbuotojai, o vidutinis atlyginimas kovą siekė 975,70 euro. Kad įmonė išlaikytų darbuotojus, pasak direktoriaus, priversta bent simboliškai kelti darbo užmokestį.

„Jeigu 30 kvadratų ploto būsto išlaikymas pabrango vos 30 centų, nematau didelės tragedijos. Vos keli centai, bet mūsų darbuotojai irgi nori oriai gyventi. Juk per tuos šešiolika metų žmonėms atlyginimai kilo tikrai ne centais. Būtų nesąžininga priekaištauti dėl tokio brangimo“, – įsitikinęs V. Žukauskas.

Skaičiuoti siūlo centais

Pasak V. Žukausko, į mokestį už šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūrą įeina visa pavestų daugiabučio šilumos ir karšto vandens įrenginių būklė ir priežiūra, kad gyventojai į butus gautų kokybišką šildymą ir tinkamos kokybės karštą vandenį. Bendrovės specialistai privalo daugiabutyje apsilankyti ir sistemą patikrinti keturis kartus per mėnesį. Mokesčio suma priklausanti ir nuo namo dydžio bei visos sistemos būklės.

„Pikčiausia, kad kai monopolininkai kelia kainas – jokių priekaištų, bet tik Butų ūkis nors kiek kilsteli, baisiausias triukšmas. Dirbame tikrai sunkiomis rinkos sąlygomis. Įkainis pakilo apie 30 proc., bet reikia skaičiuoti ne procentais, o centais. Procentais skaičiuojant galima ir iki beprotybės prieiti. Bet kai šešiolika metų šis mokestis nekilo, šito niekas nematė“, – kalbėjo V. Žukauskas.

Direktoriaus tvirtinimu, daugiau įkainių kėlimo už jų suteikiamas paslaugas daugiabučių gyventojams nenumatoma.

„Tikrai nesame skriaudikai. Esame viena didžiausių įmonių šalyje, tad sumokame ir daug mokesčių. Jeigu atsitiktų taip, kad įmonė būtų privatizuota, įkainiai dar ne tiek kiltų, kaip rodo kitų didžiųjų miestų patirtis“, – įsitikinęs V. Žukauskas.