Laiške JT narėms, su kurio turiniu susipažino naujienų agentūra AFP, Generalinės Asamblėjos pirmininkas Tijjani Muhammadas-Bande sakė, kad balsuojančios šalys bus „kviečiamos apsilankyti [balsavimo] vietoje iš anksto joms praneštu laiku“.

Meksikai ir Indijai vietos Saugumo Taryboje jau garantuotos, nes jos yra vienintelės šalys, siekiančios atstovauti atitinkamai Lotynų Amerikai ir Azijai.

Airija, Norvegija ir Kanada varžysis dėl dar dviejų vietų. Tuo metu Kenija ir Džibutis varžysis dėl vienos vietos, skirtos Afrikai.

Balsavimas planuojamas birželio 17 dieną, tačiau T. Muhammado-Bande laiške minimas tik birželio mėnuo, o tai reiškia, kad data gali būti pakoreguota priklausomai nuo aplinkybių.

Remiantis laišku, 193 JT Generalinės Asamblėjos nariai atiduos savo balsus per „slaptą balsavimą be plenarinio posėdžio“.

Nors vieta nebuvo nurodyta, balsavimas greičiausiai vyks JT būstinėje.

Įprastu metu kasmetinis balsavimas renkant penkias iš dešimties Tarybos nenuolatinių narių vyksta per tiksliai sustyguotą ceremoniją, kai valstybės per slaptą balsavimą įmeta balsalapį į balsadėžę JT Generalinės Asamblėjos pagrindinėje salėje.

Pastarosiomis savaitėmis Generalinės Asamblėjos nariai reiškė susirūpinimą, kad gali būti atskleistas jų slaptas balsavimas arba kad gali įvykti elektroninis sukčiavimas, AFP sakė vienas diplomatas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Šalys paprastai deda milžiniškas pastangas, siekdamos pelnyti vietą JT Saugumo Taryboje.

2018 metais Airija palankumo siekė kvietimais į airių rokerių U2 koncertą.

Kanadiečių leidinys „The Globe and Mail“ neseniai pranešė, kad Kanada tikėjosi panašiai palenkti valstybes savo naudai per kovo mėnesį turėjusį įvykti Celine Dion koncertą Brukline.

Vis dėlto dėl koronaviruso pandemijos tas renginys buvo atšauktas.