Tai reiškia, kad kartono gamykla kol kas negalės pati atlikti pirminio nuotekų valymo, „Klaipėdos vandeniui“ perduodant jas išvalyti biologiškai. Vis dėlto penktadienį laikinai stabdanti gamybą bendrovė tikisi per 2-3 savaites sutvarkyti būtiną įrangą ir pasirašiusi trumpalaikę sutartį su „Klaipėdos vandeniu“ vėl veikti.

Klaipėdos apygardos prokuratūros atstovė Ignė Rotautaitė-Pukenė informavo BNS, kad trečiadienį priimtas sprendimas netekinti „Grigeo Klaipėdos“ prašymo leisti suderinti statybos techninį projektą ir gauti statybą Dumpiuose leidžiantį dokumentą.

„Statybos darbai įtariamos įmonės „Grigeo Klaipėda“ nuotekų valymo aikštelėje Dumpių kaime nėra galimi. Įtariamosios „Grigeo Klaipėda“ nuotekų valymo įrenginiams ir trasoms, esančioms Dumpių kaime, taikytos laikinosios apsaugos priemonės“, – BNS pranešė prokuratūra.

Pasak jos, įmonės valymo įrenginiai ir trasos yra tyrimui reikšmingi objektai, todėl jokie rekonstrukcijos darbai juose negalimi.

Prokurorai turtą Dumpiuose areštavo sausį, paaiškėjus, kad „Grigeo Klaipėda“ teršė Kuršių marias. Todėl bendrovė nebegali savo valymo įrenginiais Dumpiuose atlikti pirminio nuotekų valymo, dėl ko bendrovei „Klaipėdos vanduo“ buvo atiduodamos nevalytos nuotekos. Tačiau praėjusią savaitę pastaroji įmonė paskelbė, kad po gegužės 14-osios nebevalys kartono gamyklos nuotekų.

„Klaipėdos vandens“ vadovas Benitas Jonikas sako, kad įmonė sausio mėnesį sutiko priimti gamybines „Grigeo Klaipėdos“ nuotekas su sąlyga, kad ši įvykdys būtinas sąlygas ir neviršys nurodytos taršos.

„Mes sausį pasakėme – gerai, sutinkame priimti jūsų nuotekas ir pasirašome laikiną sutartį, bet tai laikinai sutarčiai turite įgyvendinti prisijungimo sąlygas. Įsivertinę technologiškai pasakėme – mums tiktų tokie taršos rodikliai, tokias nuotekas galėtume išvalyti“, – BNS sakė B. Jonikas.

Anot jo, pagal trumpalaikę mėnesio sutartį „Grigeo Klaipėda“ įsipareigojo iki sausio 27 dienos įrengti automatinius mėginių semtuvus, nuolat tikrinti nuotekas, įrengti duomenų perdavimo įrangą.

„Grubiai tariant, jie nepadarė savo namų darbų ir matosi, kad mūsų valykla dirba pilnais pajėgumais ir ta tarša („Grigeo Klaipėdos“ – BNS) yra viršijanti nurodytą sąlygose“, – aiškino B. Jonikas.

Anot jo, „Grigeo Klaipėda“ už viršytą taršą mokėdavo baudas, tačiau galiausiai buvo pasiekta riba, kai „Klaipėdos vanduo“ nebegalėjo toliau priimti gamyklos nuotekų.

Tačiau „Grigeo Klaipėdos“ vadovas Tomas Eikinas sako, kad „Klaipėdos vanduo“ nesugeba aiškiai paaiškinti savo reikalavimų.

„Jie viešai kalbėjo apie taršą, o dabar šnekama apie semtuvus ir visa kita. Tegu „Klaipėdos vanduo“ apsisprendžia, ko mes neįvykdėme (...) Pagal technines sąlygas termino nebuvo numatyta, o prisijungimo sąlygų galutinė redakcija buvo tik kovo 10 dieną“, – BNS sakė T. Eikinas.

Ilgalaikė sutartis kol kas neįmanoma

„Grigeo Klaipėdos“ fabrikas darbą laikinai stabo penktadienį, pasibaigus trumpalaikei sutarčiai su „Klaipėdos vandeniu“, „Grigeo“ tikisi, kad fabrikas neveiks 2-3 savaites, o susitarimas su dėl nuotekų valymo bus pasiektas birželio pradžioje.

Kaip sakė B. Jonikas, kad būtų galima pasirašyti ilgalaikę sutartį, „Grigeo Klaipėda“ savo valyklose privalo atlikti pirminį nuotekų valymą, tačiau ji to padaryti negali dėl turto arešto.

„Dabar tikrai kol kas negali sudaryti ilgalaikės sutarties, nes prokuratūra nėra davusi jokio sutikimo“, – sakė B. Jonikas.

„Klaipėdos vandens“ vadovas sako, kad nauja trumpalaikė sutartis su „Grigeo Klaipėda“ bus pasirašyta tik tuo atveju, jei ši įrengs mėginių semtuvus, sumažins taršą.

„Mūsų valykla technologiškai yra pajėgi ne tik išvalyti visos Klaipėdos buitines nuotekas, bet dar ir daugiau“, – sakė B. Jonikas.

„Jeigu „Grigeo“ teigia, kad už 2-3 savaičių pasakys – mes įvykdėme prisijungimo sąlygas ir sumažinome taršą, tikrai galėsime kalbėti, pasirašyti sutartį ir stebėti ateinančius duomenis“, – pridūrė jis.

Savo ruožtu T. Eikinas sako, kad „Grigeo Klaipėda“ įvykdys savo įsipareigojimus.

„Vienareikšmiškai. Taip, kaip buvo parašyta, taip bus ir padaryta. Mes savo įsipareigojimus vykdome, bet jie („Klaipėdos vanduo“ – BNS) neapsisprendžia, ko mes neįvykdome, spaudos konferencijoje pasakė vienaip, dabar sako kitaip. Daug kas prasilenkia su dokumentais, kas ir kada buvo išduota“, – teigė „Grigeo Klaipėdos“ vadovas.

Pagrindinis „Grigeo“ akcininkas ir vadovas Gintautas Pangonis šią savaitę BNS teigė tikintis, kad „Klaipėdos vanduo“ po sutarties atnaujinimo „kurį laiką“ galės priimti „Grigeo Klaipėdos“ nuotekas.

G. Pangonis sakė, kad sustojus gamybai, dalis darbuotojų vykdys remonto darbus, dalis – išeis į prastovas ar atostogas. Anot jo, į prastovas arba atostogas bus išleista apie pusė „Grigeo Klaipėdos“ darbuotojų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)